14-15 iunie 1990 şi multe întrebari fără răspuns

You may also like...

3 Responses

 1. dan spune:

  Domnule profesor spuneți:
  ”România, smulsă violent din tiparele unei jumătăţi de secol comuniste, ce formase o populaţie „cuminte”, mulţumită cu puţin şi obişnuită să reacţioneze pozitiv la cel mai mic semn de bunăvoinţă din partea liderilor politici, nu a fost pregătită să facă faţă unor manifestări ce ţin de libera exprimare, ce merge de la expunerea unei idei în presă şi până la manifestarea de către mulţime, în piaţă sau pe stradă, a nemulţumirii sau insatisfacţiei faţă de o măsură guvernamentală sau situaţia generală din ţară.”

  1. Ați uitat de marea revoltă a minerilor și pupulației din Valea Jiului în august 1977!?
  2. In toată România nu, dar populația Văii Jiului a anului 1977 NU a fost ”cuminte”, NU a fost mulţumită cu puţin, NICI obişnuită să reacţioneze pozitiv la cel mai mic semn de bunăvoinţă din partea liderilor politici, și A FOST pregătită să facă o mare manifestare ce ţine de libera exprimare, ce a mers de la expunerea unui program de revendicări scrise socio-politice şi până la manifestarea de către mulţime, în arealul central al Lupeniului și pe străzi, a nemulţumirii sau insatisfacţiei faţă de măsurile guvernamentale comuniste sau situaţia generală din Valea Jiului. De aici rezultă întreaga mea nedumirire: cum de a fost posibil ca populația, recte minerii Văii Jiului ai anului 1990, având la activ actul eroic din 1977 de ”necumințenie”, să răspundă ”prezent” la solicitările de ajutor din partea ”emanaților”, politici și guvernamentali, de la București!? Înclin să cred că niciodată nu v-ați gândit la această dilemă. Mai cred că această dilemă ține de domeniul sociologiei în care domnia voastră excelează.

 2. Valentin Fulger spune:

  V-am citit intrebarile si am sa va raspund cat mai curand posibil!
  Totusi, pana atunci, eu m-am referit la Romania ca nivel macro-social, ca natiune, nu am particularizat ca spatiu socio-geografic si profesional.

 3. dan spune:

  Tocmai asta-i ”buba” raționamentului domniei voastre: v-ați referit la ÎNTREAGA ROMANIE ca nivel macro-social, ignorând spațiile socio-geografice (Valea Jiului a anului 1977 și Brașovul anului 1987) și profesionale (minerii Văii Jiului și muncitorii din Brașov). Și acum vin cu o altă dilemă pe care doar sociologii o pot descifra și explica: de ce minerii Văii Jiului ai anului 1990 au mers la București în sprijinul ”noii” puteri a ”emanaților”, iar muncitorii brașoveni nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *