30 de ani. Societatea civilă contează
Mai multe zile m-am gândit ce să scriu despre cei 30 de ani scurși de la Revoluție.
Am vrut să scriu despre cât de mult s-a schimbat, despre cât de lent s-a schimbat România.
Dar Cătălin Teniță și Geeks for Democracy, alături de alte organizații civice, mi-au oferit un subiect mai bun: concertul ”30 de ani de Libertate” organizat de Institutul Revoluției Române.
Societatea civilă în anasamblul ei a criticat pe bună dreptate demersul de imagine al institutului în fruntea căruia se află fostul președinte al României, Ion Iliescu, și care este condus executiv de o altă fantomă a trecutului, Gelu Voican Voiculescu (ambii sunt inculpați pentru genocid în Dosarul Revoluției). Costul concertului s-ar fi ridicat la 100.000 de euro și ar fi fost acoperit din bani publici, institutul fiind în subordinea Senatului României
Valul de critici a tot crescut. Unele dintre trupele și artiștii care ar fi trebuit să cânte la acest concert s-au retras și au anunțat public.
În fața acestui val de idignare, concertul a fost anulat.
Adică bunul simț a învins.
Acesta este marele câștig al celor 30 de ani: societatea civilă nu mai poate fi ignorată.
În locul veseliei, mâine, 22 decembrie, la ora 18,30, ”în fața sediului Ministerului de Interne (fostul sediu al CC al PCR) copiii și părinții și frații celor care au murit atunci, alături de persoane din societatea civilă, vor citi numele celor peste 1100 de eroi uciși atunci”, anunță Geeks for Democracy.
După 30 de ani, nu mai acceptăm mascarde, ci ne plecăm capul pentru cei care au fost uciși.
Datorită sacrificiului lor, societatea civilă să nu mai poată fi ignorată.
Acesta este spiritul lui 22 Decembrie.
Nicu Tașcă