Adevărul dureros al testelor PISA
Ce este PISA?
Un test care se aplică în foarte multe ţări copiilor de 15 ani pe discipline precum matematica, ştiinţele şi citirea unui text dublat de înţelegerea/explicarea lui.
Mărturisesc că acest articol este unul generat ca idee de un părinte din clasa băiatului meu. Acest părinte, la ultima şedinţă cu părinţii, a spus la un moment dat un adevăr incontestabil: „Am impresia că amândoi copiii mei muncesc mai mult decât mine. După cinci-şase ore de şcoală mai fac alte patru sau cinci de muncă acasă!”
Am preluat ideea părintelui coleg cu mine şi iată ce iasă!
Sunt cadru didactic universitar de zeci de ani. Am conceput zeci de cercetări sociologice şi am scris zeci de articole ştiinţifice. Am participat la zeci de simpozioane şi conferinţe. Am fost invitat în foarte multe emisiuni radio-tv şi am scris sute de articole de opinie.
Având în spate această experienţă didactică, ştiinţifică şi civică, lucrând cu zeci, sute sau mii de oameni de-a lungul timpului, vă pot spune cu certitudine că cei care gândesc învăţământul românesc la palierele lui gimnaziale şi liceale nu dozează corect nici cantitatea, nici calitatea materialului predat. În special la nivelul disciplinelor exacte, unde se întâlnesc nişte probleme pe care nici cei care s-au pregătit în domeniul ingineriei nu mai sunt capabili să le rezolve dacă nu le mai exersează. Şi care, atenţie!, sunt adulţi şi au studii superioare! Căci matematica, nu-i aşa? este o femeie frumoasă pe care dacă o neglijezi, te părăseşte! Cei care au urmat matematicile ştiu exact la ce mă refer! Este o butadă ce circulă în lumea lor!
Învăţământul românesc este în moarte cerebrală de multă vreme. Învăţământul românesc nu transmite ce trebuie să transmită către copii. Într-un învăţământ normal, copiii trebuie să priceapă ce li se spune şi să aibă capacitatea de a asimila cantitativ, la un nivel calitativ ridicat, ceea ce se transmite către ei.
Să ne oprim la matematică! Dar am putea continua cu toate celelalte discipline exacte!
„Transfuzia” de material cognitiv-informativ către aceşti copii este una VIRUSATĂ! Comparaţia nu este întâmplătoare. Aşa cum sistemul românesc de sănătate a îmbolnăvit mii de copii cu virusul HIV, aşa face şi sistemul de învăţământ românesc. Îi „îmbolnăveşte” CU FRICĂ faţă de matematică (şi alte ştiinţe exacte) pentru că programa de predare avizată de la Ministerul Educaţiei este una ce nu ţine cont de ce poate majoritatea copiilor români: la matematică, la fizică, la chimie. Aici se lucrează cu noţiuni abstracte, iar copiii nu le înţeleg, pentru că mintea lor nu este pregătită pentru aceste noţiuni…
Având în vedere distribuţia performanţelor la nivel de populaţie şcolară, cei dotaţi pentru matematică, fizică, chimie sunt mult mai puţini decât cei care nu au aceste aptitudini. Atunci, pentru ce se elaborează programe de învăţământ avizate de Minister şi manuale care promovează exerciţii la un nivel care depăşesc cu mult media dovedită ştiinţific ca acceptabilă?
De ce trebuie să fie chinuiţi în şcoală zeci de mii de copii an de an? Copii care tremură efectiv de frică la orele de matematică, fizică, chimie sau biologie!
Un astfel de învăţământ, axat pe puterea cadrului didactic care predă o disciplină considerată „înfiorătoare” de generaţie după generaţie de elevi, trebuie să dispară.
Învăţământul românesc trebuie să se reformeze pentru a permite tinerilor de talent să se manifeste chiar dacă nu excelează în disciplinele exacte!
Actualul sistem de educaţie omoară talente şi le descurajează din faşă. Logica lui este clară şi de nezdruncinat: dacă nu eşti bun la matematică sau la fizică sau poate la chimie, toţi colegii tăi (şi părinţii lor) vor afla prin notele tale că eşti prost! Chiar aşa?
Dar poate că tu, Copile, eşti talentat la alte discipline care nu se cer la examenul de Capacitate sau de Bacalaureat. Şi atunci ai un ghinion maxim! În alte domenii ai fi un om de succes în care i-ai depăşi pe colegii care au talent în extragerea rădăcinii pătrate, dar care ar eşua în desen, literatură , sport, muzică, teatru sau filosofie!
Din păcate, vânt de fatalitate! Copiii decretaţi ca proşti prin notele unui învăţământ retrograd nu pot să treacă de nişte examene în care se cer aproape doar ştiinţele exacte, ei fiind condamnaţi să nu-şi poată duce destinul mai departe! Pentru că nu ştiu extragerea rădăcinii pătrate, suplementul unui unghi sau altă formulă matematică! Exact ce nu se cere în viaţă, la nici un colţ al ei. Niciunde!
Şi uite aşa virusăm de zeci şi zeci de ani toată selecţia multiplelor talente cu „ajutorul” învăţământului românesc! Şi ne batem joc de toată societatea românească! Până azi, timp de decenii, au fost selectaţi aproape exclusiv doar cei care au talent la ştiinţele exacte.
Vă întreb: trăiţi mai bine? Aveţi apă mai caldă în calorifere? Sunt spitalele mai dotate? Există mai multă dreptate în societate? Sau suntem într-o criză imensă din care nu mai ştim cum să ieşim?!
Şi aceasta în societatea celor care au fost aproape exclusiv aleşi să conducă în baza performanţelor dovedite în ştiinţele exacte!
Ironic, nu?
Valentin Fulger
Foarte bine punctat. Inteligența unui copil nu poate fi măsurată de științele exacte. Felicitări pentru articol !