Admiterea la Institutul de Mine Petroşani

You may also like...

17 Responses

  1. dan spune:

    De numele torționarului securist Ștef se leagă și povestea dureroasă a tatălui meu, Dumnezeu să-l odihnească. Tata, în 1977 era miner la mina Vulcan și a participat la greva de la Lupeni din august 1977 condusă de eroul Văii Jiului, Constantin Dobre care locuia în Vulcan, spunea tata. După grevă, de fiecare dată când Dobre se afla în oraș mulțimi de oameni se adunau în jurul lui, î-l fellicitau, î-i strângeau mâinile și căruia î-i puneau fel și fel de îbtrebări. Dobre asculta cu răbdare pe fiecare și răspundea la întrebările puse. Lucru astă se întâmpla de fiecare dată când Dobre se afla în oraș pentru cumpărături ori pleca la servici la mina Paroșeni și când se întorcea de la servici, mergând spre casă. Tata mi-a povestit că odată sau de două ori a participat și el la acele întâlniri ad-hoc cu Dobre pe stradă, când acesta recomanda celor prezenți să ceară să se aplice cât mai repede ce au cerut minerii la Lupeni când l-au adus pe Ceaușescu acolo. În aceeași zi tata a fost arestat și a fost anchetat și bătut crunt de securistul Ștef ca să-i spună ce legături avea cu Dobre și ce instrucțiuni i-a trasat Dobre. Tata povestea că a fost bătut degeaba de securistul Ștef pentru că el n-a primit nici-o instrucțiune anume de la Dobre, dar torționarul securist Ștef nu la crezut și după ce la pus să de-a o declarație scrisă cu tot ce-a făcut în acea zi i-a dat drumul să plece acasă și l-a avertizat să nu mai participe la întâlnirile de pe stradă cu Dobre. Uite că acum aflu că fiul securistului Ștef a intrat la Institutul de Mine Petroșani prin fraudă!? Praful și pulberea să se alegă de familia și neamul securistului torționar, Ștef!
    Domnule profesor, eu cred că investigațiile de la Institutul de Mine Petroșani nu ar fi avut loc dacă n-ar fi existat marea grevă a minerilor Văii Jiului din august 1977.

  2. Valentin Fulger spune:

    Domnule Dan, observ ca aveti foarte multe informatii despre ce a insemnat Valea Jiului inainte si dupa 1990. Imi pare rau de drama traita de familia dvs!
    Incet incet se descopera ce altii au incercat sa acopere pentru totdeauna. Ar fi bine daca ar exista mai multi oameni ca dumneavoastra. Amintirile noastre, alaturate, ar contura portretul unei Vai a Jiului reale de dinainte de 1990.
    Mergem inainte! Sper ca impreuna!!!

    Valentin Fulger

  3. dan spune:

    Domnule profesor,
    Amintirile mele nu se bazează pe experiențe personale, ci pe experiențele trăite de tata înainte de 1989, pe ce-am văzut la televizor după 1989 și pe ce-am citit din presa scrisă și pe online.
    Cred că adevăratul depozitar de informații grele și inedite, atât înainte de 1989 cât și după, a fost și încă este Constantin Dobre. Încercați să luați legătura cu acesta, a fost și încă este legenda vie a Văii Jiului! De curând a transmis un mesaj din Marea Britanie pentru susținerea lui Marian Boboc la conducerea Muzeului Mineritului din Petroșani (vedeți link-ul http://www.zvj.ro/articole-55788-De+ziua+Schimb++rii+la+Fa+++++a+Muzeului+Mineritului+++Mesaj+din+United+Kingdom+de+la+Constantin+Dob.html ). Amintirile lui Constantin Dobre alăturate amintirilor dumneavostră, ”ar contura portretul unei Vai a Jiului reale de dinainte de 1990”, și chiar după 1990.

    • Popescu Ion a lu Gheorghe spune:

      Citez ” In anii 1980 a fost trimis la cursurile Academiei Ştefan Gheorghiu, care pregătea activişti de partid. In 1990 a fost numit casier al ambasadei Romăniei de la Londra. Puţina credibilitate de care se mai bucură astăzi Constantin Dobre in chiar locul unde a fost erou acum trei decenii pare să fie un argument că manevrele de compromitere puse la cale de fosta Securitate au avut succes. Moartea lui Gheorghe Maniliuc, considerat al doilea după Dobre, a alimentat la răndul ei speculaţiile. ” Compromitere sau adevar ? Din pacate Mina Paroseni nu mai este.

      • dan spune:

        Domnule Popescu, de unde ați citat? Aveți dovezi că Dobre a devenit activist de partid înainte de 1989? Or fi fost multe manevre ale Securității de compromitere a lui Dobre, dar acele manevreve au avut succes? În ce au constat acele succese? Hai să fim drepți în a judeca pe evidențe clare și nu pe baza compilațiilor apărute în presa scrisă și online!
        Cum să avem tupeul să-l judecăm pe Dobre și să ignorăm mineriadele din 1990, alegerea repetată a lui Păducel (activist cu Ștefan Gheorghiu atât înainte cât și după 1989!) ca primar al orașului Petrila, precum și votarea lui Adrian Păunescu (care făcea cât toată Securitatea la un loc!) ca senator de Valea Jiului?
        Dobre n-a datorat și nu datorează nimic Văii Jiului și nu are niciun motiv să se justifice în fața celor care l-au hulit și umilit intr-un hal fără hal, plus că niciodată n-a fost invitat in Vale pentru ași susține cauza. Nu mai vorbesc de faptul că la dosarul lui de Securitate a avut acces cine-a vrut și nu s-a găsit nici-o dovadă că a colaborat cu Securitatea!?
        Suntem sau nu normali la cap?

  4. Valentin Fulger spune:

    Viata face ca amintirile sa se adune…Ma cunosc foarte bine cu Marian! Fratele lui, Florin, a fost o prezenta importanta in familia mea.

  5. Valentin Fulger spune:

    De ce nu am lua legatura noi?
    Ar fi super…

  6. Valentin Fulger spune:

    Ce amenintare…

  7. Valentin Fulger spune:

    Merg inainte, Dane (Valeriu/securitate)!
    Alaturi de mine sunt mii de anonimi din aceasta tara care vor altceva decat vreti voi.
    Chiar nu-mi este frica!

  8. Valentin Fulger spune:

    Luni voi face o adresa la Toate Institutiile abilitate, cu Toate mesajele aferente , pentru a afla cine este la celalalt capat al firului.

    • dan spune:

      Domnule profesor,
      mă suspectați că eu sunt Valeriu Butulescu sau cineva din fosta Securitate? Sau poate nu înțeleg eu ce vreți să spuneți?

  9. Valentin Fulger spune:

    Nu. Îmi cer scuze!

  10. dan spune:

    Domnule profesor,
    Cu acest articol INEDIT pentru Valea Jiului ați stârnit mușuroiul care a trecut direct la amenințări, după cum spuneți, probabil prin mesaje telefonice!?
    Nu-mi permit altceva decât să vă sucerez să puneți aici, pe acest forum, mesajele anonime de amenințare, pe considerentul că s-ar putea ca cel/cea care vă amenință să chiar fi făcut sau să facă parte din una din ”instituțiile abilitate” la care intenționați să vă adresați. Plus că acum subiectul amenințărilor la care sunteți supus trezește un interes imens din partea cititorilor a articolelor dumneavaostră. Asta-i părerea mea.

  11. RAD GHEORGHITA spune:

    Amintiri, amintiri. Nu imi inchipuiam ca s-au pastrat astfel de documente. Examenul de admitere al Mopsului mi-a prilejuit sa dau mana cu marele fotbalist deoarece a fost printre primii care au iesit din sala si de la el am aflat subiectele de examen. Erau scrise frumos, ordonat si m-am apucat de rezolvat. Si acum imi amintesc ca era de rezolvat o functie F(x) de gradul V care daca citeai cu atentie subiectele se reducea la o ecuatie de gradul II. Foarte multi candidati au rezolvat-o cu Formulele lu Viete. Ion Bucan a fost unul dintre pilierii cu greutate ai Romaniei, a cucerit trei tiluri de campion european FIRA (1976/1977, 1980/1981 si 1982/1983), la care s-au adaugat doua medalii de argint si doua de bronz. In plus, Bucan a facut parte din echipa care a reprezentat Romania la prima editie a Cupei Mondiale de Rugby din Noua Zeelanda. A jucat 46 de meciuri in tricoul Stejarilor si a inscris 10 eseuri in cei 12 ani cat a evoluat pentru Romania, de trei ori fiind si capitanul echipei.

  12. dan spune:

    Domnule profesor,

    Mai reveniți aici cu subiectul Butulescu/securitate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *