Am greşit?
Urăsc să am dreptate atunci când vorbesc despre lucruri grave, dar este un fenomen pe care l-am prevăzut că va lua amploare încă din noiembrie 2017. Văd că abundă presa de reproşuri la adresa celor care au pus în practică această monstruoasă decizie, a eliberării înainte de termen a celor care au provocat suferinţă semenilor noştri. Aleg să reproduc un articol publicat în urmă cu 15 luni în care am scris negru pe alb că Tudorel Toader va fi coautor la ceea ce se va întâmpla în România din perspectiva infracţionalităţii!
Toadere, dacă-ţi plac, ia-i acasă
Săptămânile trecută au avut loc fapte de o gravitate excepţională în România. Pe fondul modificării legilor justiţiei şi a eliberărilor de puşcăriaşi în valuri atât preşedinta CSM, liderul sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi cel al consilierilor de probaţiune l-au acuzat cu subiect şi predicat pe ministrul justiţiei că minte.
A minţit la Bruxelles, prezentând Comisiei Europene un alt pachet de legi pe justiţie decât cele pe care vor sa le treacă în Parlament (revista22.ro/70267257/cristina-tarcea-presedinta-iccj-la-bruxelles-s-a-prezentat-alt-proiect-al-legilor-justitiei.html).
A minţit cu privire la numărul celor eliberaţi din penitenciare! (http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/1-200-de-detinuti-au-fost-eliberati-intr-o-luna-829617 ).
A minţit că aceştia vor fi supravegheaţi de consilierii de probaţiune (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22071938-consilierii-probatiune-afirma-tudorel-toader-nu-spune-adevarul-pentru-nu-atributii-supraveghere-tuturor-detinutilor-eliberati-dupa-noua-lege.htm ).
Când atât de mulţi oameni cu atribuţii în sistemul juridic naţional îl acuză public de minciună pe cel care trebuie să vegheze la buna lui stare de sănătate, îmi iau libertatea de a conchide fără echivoc că acest ministru are toate datele pentru a fi eliberat din funcţie. Dincolo de minciunile ce ţin poate de patologie, poate de interese ce vizează politicul şi financiarul, ne aflăm noi şi după cum se pare total neapăraţi în faţa asaltului agresiv al iubitorului de infractori.
Susţin ideea celei de a doua şanse, în condiţii de bun simţ: faptele să nu fi fost comise cu violenţă, iar făptaşul să nu fie recidivist. Ce am primit şi vom primi însă ca societate de la marele profesionist în ale justiţiei, Tudorel Toader? Nu mai puţin de 8000 de indivizi care au săvârşit hoţii, tâlhării, escrocherii, trafic de droguri, trafic de persoane, violuri şi chiar crime vor umple străzile României pentru a-şi etala „talentele”. În primă fază au fost eliberaţi 33 de criminali şi 47 de violatori (http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/legea-recursului-compensatoriu-47-de-violatori-c-i-33-de-criminali-au-iec-it-din-inchisori-in-ultimele-zile.html )
Unii au şi început deja să-şi valorifice potenţialul: eliberat cu „legea celor şase zile” un fost puşcăriaş a tâlhărit şi violat o femeie de 32 de ani în mijlocul Bucureştiului (http://adevarul.ro/news/eveniment/un-violator-liberat-legea-recursului-compensatoriu-violat-femeie-centrul-capitalei-1_59fb0b725ab6550cb8bbeca8/index.html ); alţi trei eliberaţi, recidivişti, au înjunghiat două femei în somn (http://adevarul.ro/locale/iasi/mama-fiica-injunghiate-somn-trei-criminali-eliberati-conditionat-victimele-confundate-dusmani-puscarie-1_59fb16245ab6550cb8bc3b31/index.html ); un alt puşcăriaş eliberat, tot recidivist-condamnat pentru distrugere şi crima, a distrus o cantină a unui centru pentru oamenii străzii şi copii orfani (http://revista22.ro/70266988/unul-din-eliberaii-lui-toader-a-recidivat-i-a-devastat-cantina-unui-centru-pentru-orfani.html).
Din păcate, este doar începutul!
Cei care au elaborat o astfel de măsură criminală au pus în practică un experiment social sângeros. O singură întrebare: cine va plăti pentru suferinţele femeilor violate, pentru crimele care vor avea loc, pentru pensionarii care vor fi escrocaţi de bruma de bani pe care o au strânsă pentru zile negre, pentru cei care vor primi un cuţit între omoplaţi pentru a fi uşuraţi de banii din buzunar? Vom ştii autorii, dar deja există un coautor…
Şi acum, retoric: oare ce recurs compensatoriu poate avea loc în cazul unei femei violate care rămâne cu sechele o viaţă întreagă? Te-ai gândit, Toadere?
Valentin Fulger
Felicitări domnului Fulger, pentru un asemenea material !
Sincere felicitari pentru articolul dumneavoastra, domnule profesor!