„Amputarea” pensiilor grupei I de muncă
Pentru a scăpa de „povara” grupelor de muncă, cei de la putere au găsit momentul oportun de a introduce o nouă formulă de calcul în textul noii legii a pensiilor cu scopul eliminării grupelor de muncă, vizând în special grupa I/condiții speciale de muncă. Prin aplicarea noii („inventatei”) formule de calcul, toții pensionarii vor avea același stagiu de cotizare 25 ani, indiferent de condițiile de muncă.
Potrivit art. 85 alin.(1) al Legii nr. 127/2019 (noua lege a pensiilor) aplicarea noii formule de calcul (înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință) dezavantajează pensionarii care au realizat stagii de cotizare în condiții speciale/grupa I de muncă, respectiv pe cei cu stagii de 15 ani (zona I de expunere la radiații), de 17 ani (zona II de expunere la radiații) și de 20 ani (activități desfășurate în subteran cel puțin 50% din timpul normal de lucru).
În tabelul de mai jos este dat exemplu pentru un asigurat care și-a desfășurat activitatea în subteran al cărui stagiu complet de cotizare este de 20 ani și cu un total de 60 puncte realizate.
Conform Legii nr. 263/2010 în vigoare, punctajul mediu anual al acestui pensionar este 3, punctaj obținut prin împărțirea numărului de puncte realizate la stagiul complet de cotizare, adică, 60:20=3.
În perioada septembrie 2020 – august 2021, când valoarea punctului de pensie este estimată la 1775 lei, cuantumul pensiei brute se obține prin înmulțirea punctajului mediu anual (3) cu valoarea punctului de pensie(1775), adică, 3 X 1775 =5325 lei. Menționez că, acest interval,septembrie 2020 -august 2021, este ultima perioadă când pensiile se calculează în baza legii 263/2010, după care noțiunea „punctaj mediu anual” dispare, fiind înlocuită, în mod voalat, în textul noii legii a pensiilor (Legea nr. 127/2019) de noțiunea „valoarea punctului de referință” (vpr) „inventat” după cum spunea, într-o emisiune TV, doamna Lia Olguța Vasilescu.
La 1 septembrie 2021, când intră în vigoare Legea nr. 127/2019, calculul pensiilor se realizează prin noua formulă având ca elemente numărul total de puncte realizate de pensionari și valoarea punctului de referință. Prin împărțirea valorii punctului de pensie de 1875 lei (la 1 septembrie 2021) la stagiul de cotizare de 25 ani, se obține 75 (valoarea punctului de referință). Având cele două elemente, pensia brută a pensionarului, din exemplul dat, se va obține prin înmulțirea numărului total de puncte (60) cu valoarea punctului de referință (75), respectiv : 60 X 75 = 4500 lei.
Se observă foarte clar că pensia de 4500 lei, obținută prin noua formulă de calcul, este mai mică cu 825 lei față de pensia de 5325 lei obținută în conformitate cu Legea 263/2010. Mai mult de atât, pe actuala formulă de calcul al cuantumului pensiei, la valoarea punctului de pensie de 1875 estimată la 1 septembrie 2021, pensionarul ar fi avut o pensie brută de 5625 lei, deci, pierderea este și mai mare : 4500-5625=1125 lei.
Urmărind datele din tabelul expus, pensionarul va avea pensia blocată din august 2021 până în septembrie 2024 când valoarea punctului de referință va permite majorarea pensiei față de cea din august 2021. Pierderile cumulate în cei trei ani nu vor fi recuperate niciodată. Asta pentru că pensia pornește cu un handicap („amputare”) iremediabil, având ca efect, continuu, pierderi de bani ce se măresc de la an la an.
Petre Lungoci
Ca si lalegea salarizarii unitare, si legea noua a pensiilor are mecanisme ascunse de diminuare a lor. Doar nu o sa taie peniile speciale si cele necuvenite primarilor si parlamentarilor. Statul este cel mai mare hot din toate timpurile!
Minciuni PSD au avut patru ani și de cînd sunt la guvernare și nu au terminat legea pensiilor.dar nici nu au aplicați s-au ocupat de codurile penale legi pe care îi interesează pe ei pentru ei Dragnea infractorul.si Olguța alcolista
Parlamentari ,Senatu, toți ceii ce și-a făcut cum și-au dorit cum rămîne . Jucativa cu Poporu .
Amputarea…
?!!! E simplu, mai faceți o mineriadă
Da este adevărat, ce-i care au lucrat în grupa 1, și apoi în grupa specială,de pensii speciale au dreptul politicienii și șmecherii din această țară,nu cei care au muncit în fundul pământului pentru a aduce bunăstare acestei țări.Rusine acestor guvernanți,care au grijă de buzunarele lor.
Persoanele cu handicap grav si cele cu handicap accentuat pensionate de limita de varsta vor pierde si ele datorita noii formule de calcul al VPR intrucat si ele au stagii de cotizare legale mai mici de 25de ani.Consiliul National al Dizabilitatiia cerut inca din noiembrie 2018 ca noua formula sa aiba un mod de calcul diferentiat al VPR pe baza stagiilor legale ,de cotizare de la data pensionarii pentru toate persoanele cu stagii mai mici de 25 de ani!!!din pacate insa nici un politician nu pare sa inteleaga ce aberanta este formulade calcul a OLgutei Vasilescu si ce consecinte aberante genereaza!!!
Tăcerea ascunde vinovăția celor care au făcut această nouă lege, de fapt nu au făcut prea multe decât să modifice câte ceva și cel mai important este modificarea formulei de calcul care va afecta toți pensionarii, formulă ambiguă care va permite ca majorarea anuală a pensiilor să poată fi interpretată în funcție de cei aflați la putere.
Cei care nu au 20 de ani 100 % subteran , de exemplu 11 ani , restul fiind in conditii normale , punctajul aferent gr. 1 de munca se imparte tot la 20 ? Multumesc .
|Pentru cei care au subteran 100% , dar au sa zicem 11 de gr. 1 , totalul punctajului obtinut pentru grupa se imparte tot la 20 ? Multumesc .
Da, se împarte la 20