Bula – noua formă de viață socială
Mai mulți filozofi au susținut că omul este o ființă socială, îi este necesar să trăiască în societate. În ultima vreme, ca la un semn, tot mai mulți locuitori ai Văii Jiului și nu numai țin să contrazică acest fundament filozofic.
Mulți oameni trăiesc în bule. În bule proprii. Fără a mai relaționa prea mult cu restul comunității și fără a mai fi interesați de ceea ce este dincolo de pătrățica lor ( a se citi locuința sau locul de muncă). Foarte puțini oameni mai comunică cu alți oameni și tot mai puțini oameni sunt interesați de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Izolarea acesta a oamenilor a dus la o tot mai slabă implicare a oamenilor în viața comunității.
Societatea în ansamblul ei pare amorțită, iar acest fapt a dus la o supraindividualizare a vieții. Adică fiecare om se concentrează la viața sa, atât cât este, și este foarte puțin spre deloc interesat de ce se petrece în jurul său, în comunitatea sa.
Unul dintre semnele care arată că lucrurile stau așa este scăderea tot mai puternică a audienței presei și a cunoștințelor despre ce se întâmplă dincolo de ușa apartamentului propriu.
Bula nu funcționează doar la persoanele fizice, ci este destul de prezentă și în zona firmelor. Antreprenorii aproape că nu doresc să știe ce se întâmplă în celelalte firme din comunitate. Și când spun ce se întâmplă nu mă refer la eventualele probleme, ci la ceea ce produce o companie sau alta, la cum ar putea colabora sau chiar conlucra pentru a pune în practică conceptul de responsabilitate socială ș.a.
Așa s-a ajuns ca mulți oameni de afaceri să nu se cunoască între ei sau să se cunoască vag, iar ceilalți angajați habar să nu aibă de cei care lucrează într-o altă companie.
A contribuit la acestă situație și faptul că îndiferent cât de mari sau mici sunt antreprenorii și companiile lor să nu aloce nicio sumă de bani pentru relațiile publice ale companiei. Și chiar acele extrem de puține compani care alocă sume pentru astfel de activități nu lucrează cu specialiști, ci o fac după gândirea proprie sau după ureche.
Această închidere în bule a marii majorități a oamenilor, indiferent dacă sunt persoane fizice sau antreprenori, a contribuit la situația precară din punct de vedere social în care ne găsim. Orice ai avea de transmis pătrunde destul de greu în comunitate și ajunge la fel de greu la oamenii care ar putea fi interesați de mesajul transmis.
Această nouă structură socială a făcut mult rău. A rupt punțile și așa puține care existau în societate, i-a polarizat și mai mult pe oameni și i-a separat. Ori orice comunitate este puternică prin forța comună a membrilor săi, ceea ce nu mai există astăzi.
Sper să nu fie nevoie ca viața socială să dispară de tot pentru a ne da seama că așa nu se poate, ci ne putem trezi și schimba stilul acum, cât încă nu e prea târziu, cât încă mai putem sta la aceeași masă și mai putem începe să lucrăm împreună.
Evident, depinde și în ce fel de societate ne dorim să trăim. Modelul bulelor nu cred că este nici pe departe o soluție. Ci chiar o problemă.
Nicu Tașcă