Butulescu: ”Dacă nu-i cafteală aia nu e luptă de clasă”
La 27 de ani de la multdiscutata Mineriadă din 13-15 iunie 1990, Jurnalul Văii Jiului vă prezintă modul în care unul dintre cei mai longevivi lideri locali ai PNL vorbește despre ceea ce s-a petrecut atunci.
Este vorba despre scriitorul Valeriu Butulescu, consilier local PNL și fost parlamentar în anii în care mineridele țineau capul de afiș. El minimalizează până la negare erorile care s-au petrecut atunci și care au fost punctul de plecare al depopulării masive a Văii Jiului.
Veți putea citi un fragment din lunga corespondenţă online dintre domnul Valeriu Butulescu şi Constantin Dobre, lider al mişcării anticomuniste din august 1977 de la Lupeni. Polemica celor doi a fost generată de un subiect care a stârnit reacția virulentă (chiar cu accente violente) a lui Valeriu Butulescu și în ediția online a publicației noastre. Este vorba despre propunerea (în acel moment!) controversată de a-i acorda titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Petroșani domnului Krausz Septimiu, fost profesor de Socialism Ştiinţific.
Citiți și vedeți cu cine votați!
Valeriu Butulescu 04.11.2016, 16:19:49
„ Ucideri şi răniri prin împuşcare (cu rachete de semnalizare) au avut loc la mineriada din 1991. Cea din 14 iunie 1990 n-a fost criminală, a fost doar sângeroasă, pentru că la unii le-a curs sânge din nas. Dar de murit n-a murit nimeni. Ceva bătute au fost, că dacă nu-i cafteală aia nu e luptă de clasă. Dar dacă matale îmi dai numele unui singur mort al mineriadei din iunie eu îi mănânc pomana. Vadim spunea că are în sertar un pomelnic întreg de morţi, dar până să-l scoată şi să-l publice, a murit el, săracul „
Sursa: zvj.ro Greșelile de scriere aparțin autorului.
Morţii Mineriadei din 13-15 iunie 1990
Și totuși morți au fost.
„Paralel cu acţiunile de la Televiziune, în seara-noaptea de 13 iunie continuă şi atacurile la Ministerul de Interne. Incendiatorii aruncă cu sticle explozibile, iar apărătorii ministerului răspund cu jeturi de apă. Aici apar primii morţi ai Mineriadei: Velicu Mocanu, 22 ani; Mitriţă Lepădatu, 25 ani, Constantin Mihai, 31 de ani, ucis de un glonţ tras de la o fereastră.”
Sursa: evz.ro
Concluziile vă aparțin. Va urma.
Nicu Tașcă
Cele trei persoane la care face referire Evenimentul au murit în noaptea de 13 iunie, cu multe ore înainte de venirea minerilor. De ce insinuezi că sunt victimele mineriadei? Încerci să manipulezi sau atâta poti?
De eventualele greseli de scriere ale unui interviu nu raspunde persoana intervievata, ci redactorul care a consemnat interviul, eventual corectura ziarului care îl publică. Le voi atrage atenția
Scrisorile mele către dl. Constantin Dobre, deşi publice, îmi aparţin. Ele reprezintă proprietate intelectuală: a mea şi a ziarului care le-a găzduit. A te înfrupta copios din proprietatea altora, fără să le ceri voie, nu e tocmai un lucru elegant. Dar, ţinând cont de cronica lipsă de inspiraţie a domnului jurnalist, eu îi dau voie, public, să reproducă fragmente din texte mele în jurnalul său săptămânal (în franceză, „jour” înseamnă zi sau săptămână?). Succes!
Dar rog să nu se mai şteargă comentariile incomode! Asta miroase a cenzură comunistă! Colega, asta ai învăţat matale la Bruxelles?
Referindu-se la confruntarea din noaptea de 13 iunie (soldată cu trei morţi, FĂRĂ implicarea minerilor, care erau pe drum!!!) sursa folosită de domnul jurnalist (evz.ro) scrie negru pe alb: „INCENDIATORII ARUNCĂ CU STICLE EXPLOZIBILE”!!! Hai să lămurim lucrurile! Erau demonstranţi sau incendiatori? Purtau lozinci sau aruncau”sticle explozibile”? Erau protestatari sau deveniseră terorişti? Şi de ce credeţi că sunt minerii vinovaţi de moartea lor? Dacă aveţi un răspuns, cât de cât logic, îl aştept cu mare interes.
Domnu Butu…s-ar zice ca sunteti cam fiert. Oare aia cu sangele din nas tot metafora este??? Sunt curioasa cum vor intelege cei de la Asociatia Victimelor Mineriadelor aforismele dvs despre suferinta a mii de oameni.
Reformulez, pentru a răspunde exigenţelor cenzurii:
„Dacă nu-i cafteală, aia nu e luptă de clasă!” e un aforism! Adică o formulare literară, fulgurantă! Care ironizează „lupta de clasă”, sintagmă specifică doctrinei comuniste. Redusă la populara „cafteală”. Mineriadele ţin de comunismul crepuscular. Au şi luptă „de clasă”, au şi cafteală. Dar se pare că la unii, săraci cu duhul, trebuie să le explici, să le dai „mură-n gură”! Nu au ureche pentru subtilităţi lingvistice. Mai grav. Înţeleg textual, adică exact invers. Le scapă sensul figurat. Aforismul ironizează, deci condamnă.
Am spus în repetate rânduri că mineriadele au fost forme de” patologie socială inspirate politic”. AU FOST NOCIVE! Dar ca om din Valea Jiului nu mă voi alătura NICIODATĂ detractorilor, mai ales dintr-un anumit unghi politic, care aruncă toate necazurile României asupra mineriadelor şi minerilor.
Cum poţi să spui că Roman a profitat de mineriade, când cea din 1991 l-a măturat ilegal de la putere? Iliescu câştigase alegerile de la 20 mai 1990 cu peste 80{9a5d7dc17012582abff687e9b5edb4e4cf74f8aed4a146ac8fc660462cc5cb17}! Trei săptămâni mai târziu, în numele libertăţii de opinie, un grup de indivizi (manipulaţi grosolan de cei ce pierduseră catastrofal alegerile) aruncau cu sticle incendiare şi ocupau ilegal sediul Ministerului de Interne.
Semenii „care aveau altă opinie” aruncau sticle cu benzină şi cucereau în forţă instituţii publice. Aveau un comportament pe care azi îl numim „TERORIST”! Nimic din demersul lor nu era legal, nici legitim! Încercau teatral să demoleze un guvern care avea 80{9a5d7dc17012582abff687e9b5edb4e4cf74f8aed4a146ac8fc660462cc5cb17} susţinere populară!!! DOVEDITĂ ÎN ALEGERI! A apăra aceşti indivizi, blamând minerii şi Valea natală a Jiului- mi se pare o josnicie”.
Acum e bine?