Când Jandarmeria apără Statul
Recentele violenţe din Franţa, exacerbate până aproape de limita de maxim în Paris şi alte mari oraşe, unde vandalizările au mers de la deteriorarea mobilierului stradal, incendierea a zeci sau poate sute de maşini şi chiar vandalizarea Arcului de Triumf au îngroşat încă o dată diferenţele dintre protestul diasporei româneşti din 10 august şi mişcarea de protest a francezilor, dar şi deosebirile dintre două tipuri de jandarmeri.
Protestul românilor din 10 august a fost unul paşnic şi făcut în numele apărării unor principii care stau la baza Statului de Drept. Mişcarea de protest a francezilor, care se întinde pe mai multe săptămâni, are loc pe fundalul scumpirii carburanţilor cu câţiva eurocenţi (7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină). Deci motivaţiile sunt diferite şi net în favoarea protestatarilor români: ei apărau principii, francezii sunt motivaţi economic în mişcarea lor.
Dar diferenţele sunt şi mai accentuate dacă ne uităm la calitatea protestatarilor. În Piaţa Victoriei, în 10 august, au protestat oameni cu pregătire profesională, cu o bogată experienţă în domeniul muncii în diferite ţări europene. Au fost acolo profesori, doctori, ingineri, oameni de teatru, de televiziune, scriitori şi jurnalişti. Dar au fost şi pensionari şi tineri şi copii. Dincolo de infiltraţi, uriaşa masă a fost una de o exemplară moralitate şi civilitate. În cazul mişcării de protest din Franţa dominantă este violenţa şi agresivitatea, elocventă fiind imaginea jandarmului francez cuprins de flăcări, după ce protestatarii au aruncat în el cu un cocktail Molotov.
În Franţa, jandarmeria a fost obligată să folosească forţa, fiind atacat succesiv şi sistematic timp de mai multe săptămâni chiar Statul. În România, jandarmeria a atacat o masă de peste o sută de mii de oameni care protestau paşnic. I-au bătut cu sălbăticie chiar şi pe cei care ridicau mâinile sus, sfidând cele mai elementare convenţii la nivel internaţional: cel care se predă nu mai suportă abuzuri.
Aici s-a întâmplat exact pe dos, fapt care ne arată două tipuri de jandarmeri. Jandarmeria franceză care a apărat Statul şi ordinea de drept, şi Jandarmeria română care a apărat… chiar nu ştiu ce! Dar ştiu pe cine!
Mi-ar plăcea să existe posibilitatea unei transmutaţii şi jandarmeria română să se întâlnească cu vestele galbene ale francezilor. Credeţi că am mai asista la ce au făcut în 10 august cu românii? Garantat nu! De ce nu?
Vă aduceţi aminte când minerii lui Cosma au luat prizonieri şi au dezarmat mii de jandarmi?
De asta! Pentru că exact asta s-ar întâmpla!
Valentin Fulger