Casa de Cultură din Hunedoara, un edificiu renăscut
În seara de 15 ianuarie 2023, cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii din România şi a celebrării a 173 de ani de la naşterea marelui nostru poet Mihai Eminescu, într-o atmosferă destinsă şi întreţinută de profesionistul de televiziune Iuliana Tudor, am participat la redeschiderea Casei de Cultură din Hunedoara marelui public.
Nu sunt nici arhitect, nici critic de artă, dar câteva cuvinte, cu îngăduinţa dvs., voi încerca să scriu despre acest edificiu.
Am înţeles potrivit anumitor surse că la baza inspiraţiei arhitectului (Nicolae Porumbescu) ar fi stat imaginea Teatrului Mare din Moscova.
Pentru mine cel puţin, privită de afară, această clădirea prin forma ei dreptunghiulară şi colonadele care îi domină intrarea, îţi oferă priveliştea unui templu antic greco-roman.
Această senzaţie este accentuată de alegerea inspirată a albului care o domină exterior şi care cuplează extraordinar cu pietonala aproape la fel de albă (cu inserţii negre/maronii) şi care cade perpendicular pe edificiu, nu înainte de a întâlni o fântână arteziană.
Dacă exteriorul impresionează prin înfăţişarea, magnitudinea lui şi trimiterea la istoria antică, interiorul te cuprinde într-un joc plăcut de culori alb-roşu-uşor portocalii.
Arcadele care străjuiesc sala de spectacole sunt ornamentate exact cât trebuie pentru a nu fi încărcate susţinând un tavan care la rândul lui lasă o impresie puternică privitorului alături de candelabrele care coboară pe centrul sălii (şi care sunt încadrate de o lumină albă).
Sala este dominată de scenă!
O scenă care deşi îţi pare departe (parcă vrând să reamintească dimensiunea edificiului) compensează pe deplin printr-o acustică excelentă.
Dincolo de micile mele consideraţii estetice (ca neprofesionist în domeniu!) cu privire la această Casă de Cultură renăscută după ani de zile de inactivitate, stă spectacolul prin care a fost cinstită această renaştere.
Am fost martorul unor evoluţii de excepţie ale artiştilor din mai multe zone folclorice ale României, inclusiv din Republica Moldova, spectatorii fiind pe deplin generoşi în aplauzele lor cu privire la aceştia. Indiferent dacă a fost vorba de poezie, romanţe, dansuri sau cântece populare spectatorii Hunedoarei au apreciat şi răsplătit prestaţia interpreţilor la un nivel pe care-l calific la superlativ.
Am avut în seara de 15 ianuarie 2023 confirmarea dublă a ceea ce surprinsesem într-unul dintre sondajele mele din Hunedoara, la solicitarea domnului primar Bobouţanu. Oamenilor le lipsiseră aceste spectacole iar numărul mare al celor care au participat la spectacolul inaugural, dublat apoi de o altă reprezentaţie de la ora 20 a fost definitoriu.
Mi-a plăcut că inaugurarea a fost lipsită de un festivism artificial, discursurile preşedintelui CJ Hunedoara, domnul Laurenţiu Nistor, şi al domnului primar Dan Bobouţanu fiind scurte şi cu referire la ceea ce s-a făcut pentru municipiul Hunedoara.
Mai mult, preşedintele CJ Hunedoara a ţinut, într-un gest de elegantă recunoaştere, să arate că toţi consilierii judeţeni au votat pentru acordarea de fonduri Casei de Cultură din Hunedoara pentru salvarea ei dintr-o nemeritată uitare.
După terminarea spectacolului, am avut la ieşire surpriza plăcută a altor sute de hunedoreni care aşteptau să intre în renăscuta lor Casă de Cultură la următoarea reprezentaţie.
A fost exemplul concret că avem nevoie nu doar de bunuri materiale ci şi de valori spirituale, Casa de Cultură din Hunedoara alăturându-se astfel Palatului Cultural „Minerul” din Lupeni, Teatrului Dramatic „I.D.Sîrbu” din Petroşani sau Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, pentru a completa efortul cultural la nivel judeţean.
La final, o consideraţie simplă dar cu valoare de adevăr absolut: ce ne transformă şi ne menţine dintr-o populaţie într-o naţiune este cultura!
Felicitări celor care s-au implicat în acest efort de reabilitare şi mult succes celor care vor evolua în viitor pe scena frumoasei Case de Cultură din Hunedoara!
Valentin Fulger