Ce a dus CEH în insolvență?
Administratorul judiciar la Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Emil Gros, a făcut publice cauzele care au dus mastodontul hunedorean în insolvență. Demersul de comunicare a fost făcut după întâlnirea creditorilor.
”Principalele cauze pe care le-am identificat au fost necoformarea la reglementările de mediu, de unde și datoria mare către Administrația Fondului de Mediu (3 miliarde lei n.r.), care provine în mare parte din amenzile pe care societatea le-a luat pentru incapacitatea de a-și cumpăra certificatele de CO2, reducerea continuă a cantității de energie electrică și termică produsă, precum și a producției de cărbune extras – cele două fiind în legătură directă, vânzarea energiei electrice la un preț inferior costului de producție, reducerea semnificativă a dimensiunii activității, capitalul de lucru negativ, un grad de îndatorare ridicat și echipamente tehnlogice cu un grad ridicat de uzură și randamente în scădere” a declarat Emil Gros.
Sursa citată a mai susținut că pentru a stabili răspunderea persoanelor vinovate pentru ceea ce s-a petrecut, așteaptă rezultatele unor organisme de control. ”Cu privire la atragerea răspunderii persoanelor vinovate, în acest punct așteptăm să-l completăm în funcție de raportul corpului de control al Ministrului Economiei. Iar în perioada mai – iulie, Complexul Energetic Hunedoara va face obiectul controlului Curții de Conturi”, a mai declarat Gros.
Chestionat de reporterul jvj.ro asupra duratei stării de insolveță, administratorul judiciar susține că CEH se poate reorganiza, iar anul acesta dorește să și implementeze planul de reorganizare.
Starea de insolvență a CEH este, însă, atacată de o serie de creditori care urmăresc scoaterea acesteia din insolvență pentru a o executa silit. Pentru această speță nu s-a dat încă un termen de judecată, dar se speră că va fi judecat în luna martie.
Nicu Tașcă