Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit cu fast la Uricani
Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 a fost sărbătorit cu mare fast în orașul Uricani. Manifestările au fost organizate în cadrul unui amplu proiect cultural-artistic realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul programului ”Centenar”. Casa de Cultură din orașul Uricani s-a dovedit neîncăpătoare pentru toți cei care au dorit să sărbătorească această zi importantă, împreună. Pe scenă au urcat zeci de artiști, de la cei mai talentați soliști și dansatori ai Ansamblului local ”Floare colț” (coordonat de Andrei Bușcă) și până la invitați cu nume de rezonanță ai scenei artistice românești, precum Doru Poșoș, Cătălin Crișan, Gabriel Dorobanțu, Denisa Mureșan, Adela Jurchescu, Alisa Toma, Valentina Fătu, Vasile Moraru sau Ansamblul folcloric Gugulani. Pe lângă acest concert, administrația locală a pregătit peste 1500 de porții de fasole cu ciolan, care au fost distribuite celor prezenți la manifestările Centenarului. De o participare aparte s-a bucurat și Conferința ”Centenarul Marii Uniri la Uricani”. În cadrul acesteia, pe scena Casei de cultură din Uricani au conferențiat prof.univ.dr. Ion Hirghiduș (consilier județean și cetățean de onoare al orașului Uricani) și prof.univ.dr. Mircea Baron (istoric), care și-a prezentat lucrarea ”Drumul Văii Jiului spre Alba Iulia. Pentru a sublinia rolul presei în înfăptuirea actului istoric de la 1 Decembrie 1918, dar și în istoria contemporană a Văii Jiului, au fost invitați să vorbească și câțiva dintre reprezentanții de seamă ai presei locale: Gheorghe Olteanu (decanul de vârstă al jurnaliștilor în activitate din Valea Jiului), Cătălin Docea (directorului cotidianului ”Ziarul Văii Jiului”), colegul nostru Nicu Tașcă (directorul publicației ”Jurnalul Văii Jiului” și președinte al Asociației pentru tineret Niloran) și Tiberiu Vințan (director al Grupului de presă Exclusiv).
Primarul Dănuț Buhăescu a apreciat în discursul său că sărbătoarea Centenarului României Mari este pentru cetățenii orașului Uricani, nu doar un eveniment cu valoare de simbol, ci constituie prilejul de a rememora faptele bravilor înaintași.
”Centenarul României Mari ne găsește la Uricani mândri de trecutul nostru și uniți pentru viitor. Avem datoria de onoare de a ne pleca fruntea în fața sutelor de eroi care, în urmă cu mai bine de un secol, pe frontul de luptă al Marelui Război al Reîntregirii (1916-1918) de pe linia Carpaților, și-au vărsat sângele în bătăliile de pe Muntele Tulișa. Avem datoria de onoare de a ne pleca fruntea în fața zecilor de uricăneni care, în anii grei ai Războiului, n-au pregetat, în ciuda opresiunii și chinurilor la care au fost supuși de puterea ocupantă, să creadă în idealul Unirii, să militeze pentru păstrarea identității naționale a românilor de pe aceste meleaguri. Avem datoria de onoare de a ne pleca fruntea în fața celor care, odată cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, au decis ca așezările din satele și cătunele din vestul Văii Jiului să se unească la rândul lor, semnând astfel actul de naștere al viitorului oraș Uricani. Pentru toți acești bravi înaintași ai noștri încă ne rugăm ca bunul Dumnezeu să-i odihnească la dreapta Sa și să le binecuvinteze faptele lor ce vor rămâne înscrise în cartea de aur a orașului Uricani”, a spus primarul Dănuț Buhăescu.
Acesta a mai vorbit și despre momentul de cumpănă în care se află comunitatea din Uricani prin necesitatea găsirii unei noi identități economice. ”Avem datoria, pentru generațiile de astăzi, dar mai ales pentru generațiile de mâine, să găsim o nouă identitate economică pentru orașul nostru, greu încercat de închiderea sectorului minier. Iar pentru a face acest lucru avem nevoie de voință, de chibzuință, de pricepere și de unitate. Am demonstrat de-a lungul istoriei că putem fi puternici în fața oricărori încercări și, cu credință în ajutorul bunului Dumnezeu, acționând împreună, cu încredere și pricepere, dar mai ales cu unitate, vom putea pune în valoare alte resurse naturale, sociale și culturale, pentru a defini un viitor bun pentru comunitatea noastră”, a punctat Dănuț Buhăescu.
În cadrul acestui eveniment, în semn de omagiu pentru cei care au făcut posibilă Unirea cu Patria-Mamă, delegatului uricănenilor la Marea Unire de la Alba Iulia, plugarul Trifu Maxeri, i-a fost conferit post mortem, titlul de cetățean de onoare al orașului Uricani. Distincția a fost înmânată de către primarul orașului Uricani nepoatei acestui brav român, doamna Chivuța Pătrășcoiu. De altfel, Consiliul local și Primăria orașului Uricani au acordat cu acest prilej, o serie de distincții omagiale unor personalități din comunitate.
A.I.