Cincisprezece ani, în mai mult de 300 de pagini
Așa s-ar putea spune povestea cărții ”Observator. Jurnal socio-politic 2003-2018” scrisă de Nicu Tașcă, directorul Jurnalului Văii Jiului.
N-a fost însă doar atât în prima zi a lunii iunie, când lucrarea amintită a fost lansată. Evenimentul a avut loc în proaspăt redeschisa Sala Artelier a Tetrului ”I.D.Sîrbu” din Petroșani, dar mai ales în cadrul Galei aniversare a instituției de cultură. Lansarea cărții a fost momentul care a întregit gala, făcând-o cel mai complet și important eveniment cultural al ultimilor ani.
Nu se putea un început de eveniment mai bun decât lecturarea unor articole din carte. Astfel, debutul evenimentului le-a aparținut actorilor. Cosmin Rădescu, managerul Tetrului ”I.D. Sîrbu”, Ionel Stoica și Dragoș Măceșanu au citit fragmente expresive din carte, pe care și le-au ales singuri.
Ziaristul Tiberiu Vințan, directorul Grupului de Presă Exclusiv, a jucat apoi rolul maestrului de ceremonii, punctând în dese rânduri pe importanța adevăraților jurnaliști și a judecăților de valoare ale acestora.
Sociologul Valentin Fulger a scris prefața lucrării lui Nicu Tașcă, astfel că nu putea lipsi de la un astfel de eveniment. ”Cartea este o colecţie de adevăruri de opinie, drept urmare subiective (dar nu subiectiviste, laturi negre ale subiectivităţii), şi nici nu ar avea cum altfel căci printr-o obiectivitate rigidă s-ar fi transformat dintr-un observator într-un Monitor oficial sec, lipsit de orice fel de afect, de orice fel de emoţii pe care un consemnator media vrea să le transmită cititorilor. (…) În primul rând, a exploatat pozitiv funcţia ei expozitivă căci a descris detaliat şi episodic, unele în timp real altele prin prisma efectelor, evenimente şi fenomene cu caracter social, economic şi politic care au avut loc în Valea Jiului, în judeţul Hunedoara sau în România”, a spus profesorul Fulger, printre altele.

cof
A vorbit apoi omul care a scris postfața. Eduard Edelhauser este prorector al Universității din Petroșani și a mărturist auditorului că se afla prima data pe scena unui teatru. A fost de bun augur. ”Nicolae Tașcă și-a asumat în acest material editorial să traducă 15 ani de viață politică, economică și socială prin 400 de editoriale publicate în Jurnalul Văii Jiului. Este o încercare curajoasă prin care și-a asumat rolul de observator sau critic al celor 15 ani, dar și de sau formator de opinie. Mare parte a celor 400 de editoriale sunt dedicate Văii Jiului sau Petroșaniului, dar problematica e una totuși una globală. Consider că cele 400 de editoriale s-au impus în mod cert în conștiința publică locală, lucru punctual ce ar putea fi dovedit și prin aportul adus de Colțul universitarului, dar și prin cele peste 15 editoriale dedicate de Nicolae Tașcă, Universității din Petroșani, în schimbarea percepției membrilor comunității, dar și a universitarilor, percepție ce poate a condus la schimbarea din Universitatea din Petroșani. Sunt sigur ca acest exemplu nu este singular și că rolul de formator de opinie pe care Nicolae Tașcă și l-a asumat în aceste editoriale, a influențat puternic comunitatea locală a Văii Jiului”, a explicat profesorul Edelhauser.
Când a venit momentul să vorbească autorul, nu mai rămăseseră multe de spus. Am remarcat însă emoția în mulțumirile pe care le-a adus celor prezenți, dar mai ales gazdelor eveimentului.
Finalul a fost la fel ca începutul. A aparținut actorilor. Și nu se putea alege unul mai bun.
De acum, cartea este disponibilă cititorilor. Citiți-o!
A.I.