Comisia Europeană confirmă ajutorul de stat pentru închiderea Minelor Lupeni și Lonea. 52 de milioane de euro vor fi folosiți pentru cei care își pierd locul de muncă
Comisia Europeană a constatat că proiectul României de a sprijini cu 447,8 milioane lei atenuarea impactului social și de mediu produs de închiderea a două mine de cărbune necompetitive până în 2018 este conform cu normele UE. Concluzia Comisiei a fost că sprijinul nu va denatura concurența în mod nejustificat.
România a decis să închidă încă două unități miniere necompetitive, este vorba de Minele Lonea și Lupeni. În acest sens, țara noastră a notificat Comisia că intenționează să acorde o finanțare publică în valoare de 447,8 milioane RON (aproximativ 99 de milioane EUR) pentru a se asigura că închiderea respectivelor unități se desfășoară în condiții corespunzătoare.
Din evaluarea Comisiei a reieșit că, ajutorul vizează facilitarea procesului de închidere, urmând ca un sprijin financiar în valoare totală de 233,7 milioane RON (aproximativ 52 de milioane EUR) să fie acordat lucrătorilor care își vor pierde locul de muncă ca urmare a închiderii minelor. ”Ajutorul de stat va servi, în special, la finanțarea salariilor compensatorii pentru personalul disponibilizat, a programelor de reconversie profesională destinate foștilor angajați și a altor prestații sociale pentru respectivii lucrători. Acest sprijin va fi utilizat, de asemenea, pentru întreprinderea măsurilor necesare de siguranță în subteran care au legătură cu închiderea minelor, pentru reabilitarea arealelor miniere și pentru recultivarea terenurilor după închiderea minelor. Cu restul ajutorului, adică 214,1 milioane RON (aproximativ 47 de milioane EUR), se vor acoperi pierderile de producție ale minelor până la închiderea, care sete prevăzută pentru anul 2018”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene.
Responsabilitatea luării deciziilor de a închide sau nu minele de cărbune deținute de stat revine statelor membre ale Uniunii Europene. În conformitate cu normele UE în materie de ajutoare de stat, în special Decizia 2010/787/UE a Consiliului, statele membre pot sprijini închiderea minelor de cărbune necompetitive în vederea atenuării impactului social și de mediu.
Jurnalul Văii Jiului l-a chestionat pe acestă temă pe însuși premier Dacian Cioloș, când acesta s-a aflat în vizită la Petroșani. ”Suntem în curs. A fost o discuție, din câte știu de la minister (Ministerul Energiei n.r.) și cu cei de la Bruxelles. Vă dați seama că nu… nu făceam…, nu adoptam hotărârea dacă nu existau discuțiile… dacă nu pregăteam terenul cel puțin”, a declarat atunci premierul Cioloș.
Declarația acestuia este confirmată acum de oficialii de Bruxelles.
N.T.