Conurbația, ultima șansă
Au trecut ani mulți de când am vorbit prima dată despre soluția conurbației pentru Valea Jiului. Deși a fost privită cu ochi răi în multe medii locale, până la urmă tot la ea am ajuns.
Numai că, după mulți-mulți ani, timp în care situația s-a degradat puternic.
De fapt, această soluție ar fi putut fi implementată de foarte mulți ani. Poate chiar din vremea în care premier era Adrian Năstase și când Valea Jiului a avut inclusiv guvernator. De altfel, atunci a fost un moment în care s-ar fi putut realiza foarte multe, dacă s-ar fi dorit. Și asta pentru că exista o singură culoare politică de sus până jos. De la guvern, la consiliul județean, ba chiar și la toate primăriile din zonă. Momentul a fost, fără doar și poate, ratat.
De asemenea, nu pot să nu-mi amintesc de discuția pe care am avut-o, în vara lui 2004, cu politologul Cristian Pîrvulescu, care îmi spunea că singura soluție este ca Valea să capete un statut special, plecând de la realizarea conurbației.
Dar, cum spuneam, anii au trecut și nu s-a întâmplat nimic bun. A fost nevoie să vină un ministru în funcție care să anunțe că aceasta e singura soluție. Adică tot o directivă de sus în jos, pentru că noi, la nivel local, nu ne putem organiza în niciun fel.
Dacă gândirea acestei conurbații va fi realizată în jurul Universității din Petroșani, așa cum s-a discutat deja, există șanse bune să se întâmple. Dacă însă va fi lăsată pe mâna politicienilor, ideea se va stinge, așa cum s-au mai stins și multe-multe altele.
Tocmai prezența instituției de învățământ superior mă face optimist, mai ales că acolo a început să fie implementată o viziune deschisă, o viziune modernă și chiar o viziune de lider. Pentru mine e destul de clar că rolul de lider al conurbației trebuie să-i aparțină universității, mai ales dacă dorim ca ideea să aibă și oarecare succes.
Dintr-o analiză a temei nu pot lipsi și punctele slabe. Nu știu dacă actualul guvern va mai avea timpul necesar pentru implementarea conurbației, iar o schimbare a leadership-ului de la Palatul Victoria nu garantează în niciun fel realizarea acestui proiect. Dimpotrivă.
Chiar dacă unanimitatea de păreri este destul de manifestă, nu este deloc sigur că nu va exista o opoziție locală față de acestă idee, după modelul deja experimentat pe alte teme de interes major.
Există totuși premisa că venind de sus în jos, adică de la nivelul guvernului, nu vor fi deloc mulți cei care vor avea curajul să-și asume o opoziție fațisă, ci mai degrabă una tacită, una manifestată mai cu perdea. Prin trompetele din presă, spre exemplu.
Este limpede, însă, că trebuie făcut ceva. Rapid. Iar conurbația și întrebuințarea ei profesionistă este singura soluție. Asta dacă nu vrem ca peste patru ani să ne numărăm pe degetele de la mâini.
Nicu Tașcă