”Crăișorul Munților” a fost sărbătorit la Vulcan
Pe o vreme neprielnică unui eveniment și deosebit de rece, câteva zeci de vulcăneni, printre care oficialități și personalități ale Văii Jiului și Județului Hunedoara s-au strâns la statuia lui Avram Iancu amplasată în parcul cu același nume din Municipiul Vulcan, pentru a aniversa 200 de ani de la nașterea eroului național.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Vulcan, la inițiativa Filialei Valea Jiului a Societății Cultural- Patriotice ”Avram Iancu” din România, la scurt timp după curățarea și replacarea cu marmură a statuii și refacerea aproape integrală a aleii care leagă strada Nicolae Titulescu de statuie, fiind totodată și principala intrare în parcul care poartă numele ”Crăișorului Munților”
Primarul Municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, a mulțumit, în cuvântul său, celui care i-a propus să organizeze acest eveniment în orașul pe care îl conduce, adică lui Aurelian Nicola, președintele Filialei Valea Jiului a Societății Cultural- Patriotice ”Avram Iancu” din România, dar și constructorului care a refăcut zona statuii, domnului care a restaurat statuia, precum și domnului care refăcut placa care o străjuiește.
Încă de când domnul Aurelian Nicola mi-a propus, am fost foarte bucuros că vom putea să facem acest eveniment, aici în Parcul <<Avram Iancu>>. Vreau să vă mărturisesc – pentru că puțini știți- că practic nu am avut bani să facem acest parc, în acest an. Vreau să le mulțumesc și elevilor care au participat la concursul pe teme istorice, iar cei care au câștigat vor fi premiați astăzi. Felicitări acestora, pentru rezultatele obținute la acest concurs! Dumnezeu să ne ajute!”, a spus primarul Merișanu, în debutul evenimentului.
Președintele Filialei Valea Jiului a Societății Cultural- Patriotice ”Avram Iancu” din România, Aurelian Nicola, a susținut că este extrem de onorat să fie prezent la eveniment, în calitatea sa oficială.
Consider că este foarte important, ca în Municipiul Vulcan și oriunde în țară, în anul declarat de Parlamentul României ca Anul <<Avram Iancu>>, în Parcul <<Avram Iancu>>, eroul național să-și găsească un loc potrivit, atât geografic, cât și – evident- în sufletele noastre”, a spus Aurelian Nicola.
Momentul evocării personalității eroului național Avram Iancu i-a fost rezervat reputatului istoric Mircea Baron care a prezentat succint câteva aspecte istorice.
Evenimentul s-a încheiat cu premierea elevilor care au câștigat premii la cea de-a IV-a ediție a Concursului de eseuri „Memoria ca datorie” care l-a avut în prim-plan pe eroul național Avram Iancu. Aceștia au primit din partea organizatorilor evenimentului diplome și cărți.
Nicu Tașcă