Cum nu se dezbat proiectele europene în județul Hunedoara
În mod normal, proiectele unei comunități ar trebui să acopere cele mai importante nevoi ale comunității. La fel și proiectele implementate cu bani europeni. Aceste proiecte nu sunt, însă, rezultatul unei consultări reale cu cetățenii. Veți vedea în articolul de față cum este văzută de reprezentanții unor autorități publice locale și operatori de utilități din județul Hunedoara dezbaterea publică, ca parte a vizibilității și aducerea la cunoștința publicului a proiectelor
Proiectele administrațiilor locale, fie că sunt de infrastructută, sociale sau de importanță zonală, ar trebui să rezulte din dezbateri publice la care să participe un mare număr de cetățeni, organizații neguvernamentale și alți stakeholder-i. În realitate lucrurile nu stau deloc așa nici în cazul proiectelor cu finanțare europeană, iar ideile de proiect emanate din dezbateri publice aproape că nu există. Edilii pleacă de la ideea că nu poate nimeni critica asfaltarea unei străzi sau modernizarea unei școli, chiar dacă a fost gândită într-un birou, iar banii europeni sunt folosiți cel puțin parțial și în interes electoral pentru cei aflați în funcție.
Ce spun autoritățile despre dezbaterile publice
Am făcut un exercițiu de comunicare pentru a vedea cum este percepută dezbaterea publică și am adresat mai multor administrații din județul Hunedoara întrebarea ”Ați demarat dezbaterile publice pentru a stabili oportunitatea proiectelor pentru perioada următoare? ”.
Toate răspunsurile au fost evazive.
”Toate proiectele derulate de Primaria Orăștie au fost supuse dezbaterii publice și incluse apoi în Strategia de Dezvoltare Locală a municipiului Orăștie”, susține Carmen Doboș, șefa Biroului Dezvoltare Locală și Proiecte din Primăria Municipiului Orăștie. În orașul Călan, conceptul dezbaterii publice este total necunoscut, primarul Adrian Filip Iovănesc ne asigură de respectul său, dar nu ne răspunde la întrebare. Edilul orașului Geoagiu, Vasile Cărăguț, susține că în comunitatea sa dezbaterile publice sunt “în curs de demarare”. S.C. Apa Prod S.A. este cel mai mare operator de apă și canalizare din județul Hunedoara. Conducătorii acestei companii de stat lasă însă problema oportunității în sarcina consultantului, deși își îndreaptă atenția către un proiect major. ”Oportunitatea implementării Proiectului major privind Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Hunedoara este identificată de consultantul pentru asistență tehnică în etapa de proiectare și are în vedere, atât scopul cât și obiectivele pentru care S.C. APA PROD S.A., în calitate de operator regional al serviciilor de alimentare cu apă și canalizare”, se arată în documentul APA PROD, care nu poartă nicio semnătură.
”Pentru prezentarea obiectivelor de investiții cuprinse în Proiectul major, la finalizarea Aplicației de Finanțare, Consultantul va organiza două seminarii de tip workshop în cadrul cărora nevoia de investiții identificată va fi adusă la cunoștința publicului interesat. De asemenea, investițiile cuprinse în Studiul de Fezabilitate vor face obiectul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului și se vor organiza, corespunzător, dezbateri publice”, se mai arată în document.
Nici specialiștii de la Apa Serv Valea Jiului nu sunt interesați de dezbaterea publică, susținând că au au pus afișe cu anunțuri la sediile primăriilor. ”În perioada de pregătire a Aplicației de Finanțare pentru obținerea acordului de mediu și a Avizului de Gospodărire a Apelor, APA SERV VALEA JIULUI SA a avut afișate la sediile Primăriilor pe raza cărora sunt prevăzute investiții, anunțuri cu privire la demararea procedurilor de obținere a avizelor. Regulile aplicabile proiectelor pregătite /implementate de către APA SERV VALEA JIULUI SA se regăsesc în Ghidul Solicitantului – Conditii specifice de accesare a Fondurilor – Dezvoltarea infrastructurii integrate de apă și apă uzată, ghid aflat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene” se arată în documentul nesemnat trimis de cei de la Apa Serv.
În municipiul Hunedoara, edilul apreciază că pentru a se face auziți, cetățenii trebuie să ”semnalizeze neajunsurile” în ședințele consiliului local. ”Proiectele care se depun pentru finanțare sunt supuse aprobării în cadrul ședințelor de consiliu local. Aceste ședințe sunt publice și oferă posibilitatea cetățenilor de a participa și a se implica activ în acțiuni ce privesc dezvoltarea orașului, pot să identifice și să semnalizeze neajunsurile comunității, și apoi să propună rezolvări ale acestora”, scrie în adresa semnată de primarul Dan Bobouțanu.
La Consiliul Județean Hunedoara dezbaterea este înlocuită cu o analiză a problemelor. ”Stabilirea necesității, utilității și oportunității proiectelor depuse sau care urmează a fi depuse se face după o analiză atentă a tuturor problemelor existente, a impactului proiectului asupra comunității locale cu informarea tuturor celor interesați, principalul scop fiind să asigure o maximizare a efectelor acestor proiecte asupra comunităților locale”, susține președintele CJH, Mircea Flaviu Bobora.
Nicu Tașcă
Cate proiecte europene a demarat sau sunt puse in practica in Petrosani…..daca sunt, sunt foarte putine pt ca nu au interesul sa acceseze…..Aceke proiecte trebuie gandite spre BINELE CETATENILOR DIN PETROSANI (un exemplu…), dar “edililor din conducerea primariei din Petrosani” daca, nu se aleg si ei personal cu ceva (adica “eu” cu ce ma aleg)..nu sunt interesati. Ei au nevoie de cetateni atunci cand sunt alegerile sa fie alesi…dupa aceea cetateni nu mai conteaza. Este mai mult decat TRIST…si lucrurile continua sa mearga tot asa.