Cum sa alegi mobila de bucatarie perfecta pentru casa ta
Cu totii ne dorim o bucatarie moderna, eleganta si utila. Bucataria este o incapere importanta in orice locuinta, fiind locul unde iti petreci ore gatind, dar si incaperea unde servesti masa alaturi de cei dragi.
In plus, in majoritatea locuintelor moderne exista trendul de bucatarie deschisa. Astfel, mobila de bucatarie trebuie sa fie atragatoare, dar in acelasi timp si eficienta. Pentru a face o investitie buna, iata cateva sfaturi despre cum sa alegi mobilierul de bucatarie!
1. Functionalitatea bucatariei
Desi majoritatea dintre noi suntem tentati sa alegem mobila de bucatarie in functie de design, functionalitatea bucatariei ar trebui sa primeze. Este drept ca bucataria nu mai este demult doar locul in care gatim, ci incaperea unde invitam oaspetii la masa.
In acest context, evident ca iti doresti o mobila de bucatarie care sa arate bine. Totusi, nu trebuie sa uiti faptul ca bucataria a fost conceputa ca spatiu pentru gatit.
Prin urmare, trebuie sa ai acest lucru in minte atunci cand alegi mobilierul. Daca esti o persoana care gateste, cu atat mai mult mobila de bucatarie trebuie sa corespunda necesitatilor tale, astfel incat sa te simti confortabil in bucatarie.
2. Tipul si calitatea materialelor
Atunci cand alegi mobila de bucatarie, tipul si calitatea materialele sunt aspecte esentiale de care trebuie sa tii cont. Un mobilier de calitate va rezista mai mult si chiar daca este mai costisitor, pana la urma nu il cumperi in fiecare zi!
Gandeste-te ca in bucatarie este mult abur, umezeala, aprinzi focul la aragaz, sar stropi de ulei incins, asa incat calitatea materialelor chiar conteaza. Cel mai bun material pentru o mobila de bucatarie durabila este lemnul masiv. Gasesti multe bucatarii cu design modern confectionate din lemn de nuc, brad, stejar, mahon, cires, etc.
Daca bugetul nu iti permite, atunci poti sa optezi si pentru PAL melaminat, desi calitatea este mai indoielnica fata de cea din lemn natural. Poti sa completezi eleganta bucatariei cu o masa cu blatul de sticla si picioarele din aluminiu. De asemenea, este in trend si combinatia de lemn cu fier forjat.
3. Spatiul disponibil
Sa iti cumperi mobila de bucatarie fara sa masori spatiul cu precizie, nu este cea mai buna idee. Asta daca nu cumva esti unul dintre norocosii care dispun de o bucatarie spatioasa care sa iti permita sa iti dai frau liber fanteziilor de designer interior.
Altfel, degeaba iti doresti un anumit tip de mobilier de bucatarie daca nu dispui de spatiu suficient! Intr-o astfel de situatie, acest aspect este foarte important pentru tine. Inainte de a cumpara mobila de bucatarie trebuie sa faci o planificare atenta, astfel incat sa gasi solutiile eficiente.
Recomandat ar fi sa optezi pentru o mobila de bucatarie la comanda care iti va permite sa fructifici fiecare coltisor al spatiului de care dispui.
4. Culoarea si finisajul mobilierului
Cand vine vorba despre culoarea mobilierului de bucatarie, exista foarte multe optiuni. Este important sa tii cont de gusturi, dar trebuie sa ai grija sa nu exagerezi. La fel ca oricare alta incapere din locuinta, aspectul bucatariei conteaza!
Daca nu vrei sa dai gres, poti sa optezi pentru o mobila de bucatarie de culoare alb. Pe langa faptul ca va crea vizual mai mult spatiu, albul face ca bucataria sa arate curata si eleganta. Daca nu ti se pare cea mai buna idee, atunci poti sa optezi pentru alte culori.
In acest caz, trebuie sa tii cont de cromatica peretilor si a gresiei. Pentru ca mobila de bucatarie sa se incadreze armonios, ideal ar fi sa optezi pentru o culoare care sa fie in contrast cu cea a peretilor.
Desi, in general, depinde de gusturi, acelasi lucru este valabil chiar si cand vine vorba de finisaj. O mobila de bucatarie lucioasa arata mai elegant, insa trebuie sa ai grija ca restul finisajelor din incapere sa fie mate. Altfel, poti sa alegi o mobila de bucatarie mata sau o combinatie intre cele doua.
5. Designul mobilierului
Ultimul aspect, dar nu si cel din urma, este designul mobilerului. Indiferent de cat de mare sau mica este bucataria ta, ai multe optiuni de modele. Totusi, inainte de a te decide cum sa arate viitoarea ta mobila de bucatarie, ai in vedere sa se incadreze in decorul general al locuintei.