Curioasele feţe ale timpului
Pentru oamenii obişnuiţi timpul are un anumit înţeles el căpătând materializări sub forma micilor succese: te-ai înscris în termen pentru predarea unor rapoarte, ai achitat la timp ratele, ai răspuns în timp util la solicitările colegilor sau şefilor. Cam în acest fel îţi petreci timpul ca om obişnuit, până când îţi dai seama că timpul a fugit pe lângă tine şi că pentru ce a contat cel mai mult, paradoxal, nu ai avut timp: pentru sănătatea ta, pentru visele tale, pentru copiii tăi…
Prins de astfel de gânduri auzi zilnic în preajma alegerilor sintagme gen Am pierdut timp destul până acum, E timpul pentru oameni noi, Acum sau niciodată. Ţi se creează iluzia că într-un anumit fel eşti vinovat dacă nu participi la alegeri, că prin absenţa ta de la urne porţi pe umeri eşecul unei naţiuni pentru că ţi-ai bătut joc de timp, pentru că nu ţi-ai făcut timp să votezi ca să nu mai pierdem timp. Adică încă patru ani pierduţi degeaba în care visele noastre ca naţiune sunt făcute ţăndări pentru că nu am votat.
Dar cât adevăr este în ce ni se transmite prin această psihoză colectivă a timpului pierdut? Chiar se pierde timpul?
Da, se poate pierde timpul, în cazul în care în România am avea alegeri, nu impuneri. Spun impuneri pentru că prin listele de candidaţi partidele ne impun preferinţele lor (citiţi vă rog aranjamentele între preşedintele de organizaţie şi agreaţii lui!). Lipsind de la un astfel de simulacru de alegeri, nu pierdem timpul în niciun fel, dimpotrivă, acţionăm contra celor care bişniţăresc votul nostru cum vor ei.
Da, se poate pierde timpul în cazul în care în România nu ar exista prag de intrare în Parlament şi redistribuirea voturilor după un algoritm care nu ţine cont în niciun fel de specificitatea celor care votează, votul lor fiind „exportat” cu basculanta în alte regiuni ale ţării.
Pe fondul acestor vicii monstruoase a ceea ce poartă numele de alegeri în România, 70% din populaţia aptă de vot a ales să nu voteze. Şi bine a făcut! A participa la o şarlatanie când nu cunoşti ce se întâmplă se numeşte că eşti victimă inocentă sau naivă. Ai circumstanţe atenuante! A participa la o şarlatanie când îi cunoşti termenii şi condiţiile te transformă în părtaş. Şi asta a refuzat 70% din electorat!
Totuşi, îmi doresc să închei cât se poate de optimist şi să vă spun că în România există şi persoane care utilizează la maxim timpul. Acelaşi timp de care ne acuză pe noi că l-am pierdut, pentru care ne fac vinovaţi prin organele lor de presă care aproape că ne crucifică pentru că nu am înţeles importanţa crucială a acestor alegeri …
Indiferent că pierd sau câştigă alegerile, parlamentarii români beneficiază lunar de 40 de mii de lei (salariu, diurnă, transport, telefon, cazare) . Dumneavoastră cât aveţi?
Nu ştiu cum numiţi asta, dar eu o percep ca pe o valorizare la maxim a timpului celor 4 ani de mandat. Exact, ăia pe care noi, ceilalţi, îi pierdem. Pentru că oricine ar veni la putere, pentru noi, obişnuiţii, timpul este pierdut! Şi am auzit eu la radio că timpul nu se mai întoarce.
PS 1: la final nu mă pot abţine să nu mă gândesc la Taylor şi la Fayol, la Ford şi la soţii Gilbreth care au propus (pfff!) principii ştiinţifice de organizare a muncii în vederea utilizării timpului de lucru cu maximum de eficacitate. Nici măcar ei, săracii, nu au atins o astfel de eficienţă…
PS 2: vă doresc un An Nou Bun şi să vă valorificaţi timpul măcar la jumătatea unui parlamentar.
La Mulţi Ani!
Valentin Fulger
Dupa 41 de ani lucrati am o pensie de aproximativ 616 euro . Speram sa apara noua Lege a pensiilor ca sa mai primeasca si TESSA ceva sau sa se mareasca punctul de pensie. Sanatosi sa fim si sa stim sa ne chivernisim in sensul de a economisi. Voi astepta fara speranta promisiunile pentru luna martie 2021. Sper sa ma descurc si sa imi pot plati impozitele pe anul 2021. Suma de care beneficiaza parlamentarii nu e chiar atat de mare in comparatie cu veniturile din UE. Acum la sfarsit de An urez tuturor cititorilor si familiilor DVS. un calduros LA MULTI ANI ! Pentru cei care iubesc aritmetica am o problema : Cat costa puloverul lui Messi daca cost cu 55 de euro mai puțin decât salariul minim din Spania în acest an, 950 de euro. Și mai mult decât salariul minim din 2019, care era 735,90 euro”, dupa cum remarca publicația La Razon.