De ce sa ai un tensiometru acasa
Tensiometrul este un instrument care iti masoara tensiunea arteriala, adica presiunea sangelui la trecerea prin vasele de sange. De ce este important sa ai un tensiometru acasa? Exista cel putin doua motive: – este un instrument de baza pentru medici si este usor de folosit -te poate ajuta sa depistezi bolile asimptomatice
Tensiometrul te poate ajuta sa intelegi daca este nevoie sa te prezinti sau nu la doctor
Ai observat ca aproape de fiecare data cand mergi la doctor pentru a iti depista eventualele afectiuni de care suferi este folosit tensiometrul? Ce ar fi sa ai si tu unul acasa?
Pentru a avea o viata cat mai sanatoasa este important sa ai o tensiune arteriala normala. Tensiometrul te ajuta sa verifici periodic presiunea sangelui si sa menti sanatatea vaselor de sange si a inimii.
La fiecare masurare, tensiometrul digital iti va afisa doua valori. Prima valoare este tensiunea sistolica, iar cea de-a doua este tensiunea diastolica. Valoarea normala a tensiunii sistolice este cuprinsa intre 100 si 120 mmHg, iar valoarea normala a tensiunii diastolice este cuprinsa intre 65 si 80 mmHg. O alta valoare afisata de tensiometrul digital este pulsul.
Tensiometrul te poate ajuta sa eviti drumurile inutile la medic, sau te poate face sa intelegi cand e momentul sa ii faci doctorului o vizita. Atunci cand valorile prezentate mai sus sunt cu mult mai mari sau mai mici este indicat sa mergi la medic.
Spre exemplu, daca tensiunea sistolica este mai mare de 140 mmHg sau cea diastolica este mai mare de 90 mmHg, este obligatoriu sa te prezinti la medic.
Tensiometrul te poate ajuta sa depistezi bolile asimptomatice
Multe dintre bolile de inima sau care au legatura cu vasele de sange sunt asimptomatice. Nu te doare nimic sau prezinti simptome care te trimit spre piste gresite crezand ca ai afectiuni minore.
Spre exemplu hipertensiunea arteriala poate ramane asimptomatica pana la aparitia complicatiilor, cand se poate interveni mult mai greu. Aceasta este cea mai frecventa afectiune cardiovascula si un factor de risc crescut pentru aparitia infarctului.
Nu intamplator, hipertensiunea arteriala este denumita “ucigasul tacut”. Atunci cand incep sa apara simptomele poate fi prea tarziu. Complicatiile se pot rasfrange asupra mai multor organe povocand afectiuni precum:
- insuficienta cardiaca
- fibrilatia atriala
- accidentul vascular cerebral
- anevrisme
- insuficienta renala cronica
- tulburari de vedere
- dementa etc.
Cum alegi tensiometrul
Nu toate tensiometrele de pe piata sunt indicate pentru a le folosi. Unele dintre ele indica valori gresite. Cand alegi unul trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte.
Tensiometrul ales trebuie sa fie in primul rand omologat. In al doilea rand trebuie sa fie unul digital. Cele mecanice sunt mai greu de folosit. Nu in ultimul rand trebuie sa ai grija la dimensiunea mansetei. Exista trei marimi. Asigura-te ca o alegi pe cea potrivita su cumpara un tensiometru care le are pe toate trei.
In mod normal, dupa ce ti-ai cumparat tensiometrul pentru a il folosi acasa, mergi la medicul de familie si compara valorile pe care acesta ti le afiseaza cu cele care sunt afisate de tensiometrul folosit de medicul de familie. E o masura de siguranta suplimentara ca ai facut alegerea corecta.