Despre democraţia reală şi alegerea primarilor din două tururi
Nu sunt un fan al preşedintelui Klaus Iohannis. Să fie clar încă de la început.
Însă insistenţa lui pentru revenirea la normalitate mi se pare importantă.
Explic.
Partidele ştiu foarte bine cât de important este un primar în economia politică locală şi naţională. Mă refer desigur la un primar implicat. De aceea, grija lor este să-i securizeze pe aceştia în partid, făcându-le cât mai facilă rămânerea în funcţie. Aşa s-a ajuns la una dintre cele mai nedemocratice măsuri luate în România postdecembristă: alegerea primarilor dintr-un singur tur. Adevărate dictaturi s-au născut din această idee. Pentru că, un primar cu un mandat eşuat a devenit foarte greu de schimbat.
Acum, liberalii sunt la guvernare, iar Iohannis simte că nu ar avea chef să-şi deranjeze prea tare primarii (circa 32% din primarii României), obligându-i să pună osul la treabă. De aceea şi pune presiune pe ei şi nu îi lasă să cadă în capcana „autosuficienţei”.
Această lege se va naşte greu. Sunt mulţi cei care nu doresc să se întoacă la democraţia reală. Le convine bălteala lipsei unor contracandidaţi reali. De fapt, mulţi primari se preocupă de mandate întregi doar cu distrugerea eventualilor contracandidaţi cu şanse. Şi atât.
Dacă dorinţa lui Iohannis şi a tuturor românilor de bun simţ va deveni realitate, jocul mediocrităţii se resetează. Nu trebuie însă să ne facem iluzii. Nu înseamnă neapărat că se va juca corect. Doar că va creşte puţin miza, pentru că între tururi se mai pot face alianţe, se mai pot pune de acord oameni şi partide.
Democraţia reală redevine vie.
Partidele vor trebui să caute soluţii pentru ieşirea din criza de lideri în care se găsesc de ani de zile. Va fi iar nevoie de lideri adevăraţi, nu de oameni care să fie şantajabili cu sprijinul politic oferit.
Deci, haideţi cu legea, tovarăşi liberali!
Nicu Taşcă