Desulfurarea de la Termocentrala Paroșeni, un succes întârziat
Am luat cunoștință de faptul că desulfurarea de Termocentrala Paroșeni ar fi fost în sfârșit finalizată. Și dacă ar fi să dăm crezare acestei informații, deși specialiștii susțin că nu e chiar finalizată, tot ar trebui să luăm în calcul faptul că este gata la cel puțin un an după ce toate termenele ar fi fost epuizate.
Ce spune Ministerul Energiei
“Ne bucurăm că începând de astăzi (sfârșitul lunii august n.r.), Termocentrala Paroșeni este prima instalatie a Complexului Energetic Hunedoara conformă legislatiei europene de mediu, dupã o investitie de 65,3 milioane de euro. Termocentrala a fost dotată cu o instalație de desulfurare care elimină 94% dintre emisiile de SO2. Această investiție are dublă importanță. Pe de o parte, Termocentrala Paroșeni va fi aprovizionată cu cărbune din Valea Jiului, iar pe de altă parte, orice pas făcut în direcția respectării cerințelor de mediu de către termocentralele pe cărbune din România ne asigură în viitor un mix energetic la fel de diversificat”, susțin reprezentanții minsiterului într-un festivism deșănțat.
Termenul e depășit mult
Contractul pentru construirea instalației a fost semnat în 2010, numai că lucrările efective au început abia la ultimele zile ale lui 2012 și începutul lui 2013. Conform contractului, recepția trebuia făcută după 33 de luni, iar ultimii bani (o sumă destul de mica 5-10% din valoarea proiectului) plătiți la 55 de luni. Dacă s-ar fi respectat termenul acesta, desulfurarea ar fi trebuit finalizată prin 2015. Dacă luăm în calcul termenul de 55 de luni, adică recepția finală, când se plateau ultimii bani și tot am fi ajuns prin 2017. Calendarul ne spune însă că suntem în partea a doua a anului 2018. Interesant este că Ministerul Energiei nu spune nimic de termenul de reglare, astfel că nu știm dacă a fost efectuat înainte de anunțul public festivist sau nu și nici de proba de 72 de ore. Preocuparea lor este doar să prezinte desulfurarea ca pe un succes de răsunet și să apară în presă și ceva pozitiv despre Complexul Energetic Hunedoara. Oficialii locali afirmă însă public că acum se fac probele la instalația de desulfurare, deși anunțul ministerului a venit cu mai mult de o săptămână înainte. Iar probele sunt efectuate de nemții de CNIM, cei care s-au ocupat, cu multe întreruperi, de realizarea instalației de desulfurare.
Cât a costat de fapt?
Valoarea contractului vehiculată în spatiul public este cea fără TVA, iar pe lângă problemele mari întâmpinate în derularea proiectului au fost și interminabilele discuții legate de TVA. Astfel, 65,3 milioane de euro este valoarea fără TVA, iar informațiile despre plata sau neplata TVA-ului sunt ocolite complet.
Urmează Mintia?
Dacă în cazul Termocentralei Paroșeni lucrurile au durat atât de mult de la începeerea demersurilor, se naște întrebarea firească cât va dura în cazul Termocentralei Mintia, unde lucrurile sunt extreme de întârziate, iar demersurile nu sunt încă cu adevărat începute. De altfel, Mintia mai este ținută în viață doar de procesul care a suspendat decizia de închidere a acesteia.
Nicu Tașcă