Domnule Budăi, anual înseamnă în interiorul a 12 luni!
Dl. Budăi Marius, în desele intervenții din cadrul unor emisiuni TV, întruna spune că anual nu înseamnă 1 ianuarie, fără a lămuri problema. Sigur că anual nu înseamnă 1 ianuarie, dar în situația când pensiile se indexau în fiecare an, până în 2017, la 1 ianuarie, această dată înseamna anual. Ori despre asta era vorba, dar fostul ministru al muncii amestecă lucrurile, de cele mai multe ori, când se află într-o situație dificilă, „luând-o pe arătură”.
Dorința arzătoare a guvernului PSD-ALDE de a schimba data la care se indexau pensiile, nu a fost posibilă la 1 ianuarie 2017, din motivul că intrarea la guvernare (1 ianuarie 2017) s-a suprapus cu indexarea pensiilor potrivit art. 102 din legea 263/2010.
Mințile înfierbântate ale Puterii nu s-au lăsat și pentru a-și realiza cât mai repede scopul, de a modifica data de 1 ianuarie, la 01 iulie 2017 au adăugat 50 lei la valoarea punctului de pensie, pentru ca în anul 2018 majorarea pensiilor să se producă la 1 iulie, asta însemnând o întârziere de șase luni față de 1 ianuarie 2018, când, potrivit legii în vigoare, trebuiau indexate pensiile.
Prin interpretări aducătoare de merite guvernului, această majorare este „explicată” de către dl.Budăi Marius, ca fiind „o majorare în avans, în beneficiul pensionarilor”. Păi, despre ce avans și beneficiu este vorba când majorarea pensiilor s-a produs la 1 iulie 2018, cu o întârziere de șase luni față de 1 ianuarie 2018 când, potrivit art. 102 din legea în vigoare, trebuiau indexate pensiile.
Mai mult de atât, în campania electorală alianța PSD-ALDE nu a condiționat faptul că, prin adaosurile promise, nu se va mai aplica art. 102 din legea 263/2010, aspect controversat, dezbătut în societate.
Este evident că schimbarea datei (de la 1 ianuarie la 1 iulie) este în legătură cu alegerile prezidențiale din 2019. Asta pentru că 1 iulie 2019 nu prea corespundea scopului, cei de la Putere au decis să prelungească această dată până la 1 septembrie 2019 ca fiind mai apropiată perioadei campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, fără a mai ține cont că indexarea pensiilor se face după 14 luni și nu mai corespunde indexării anuale ce trebuia făcută în interiorul a 12 luni, respectiv la 1 iulie 2019. Păi, despre respectarea cărui program de guvernare ne vorbește dl. Budăi ?
Prin urmare, nu este greu de înțeles pentru nimeni, chiar nici pentru dl.Budăi, că expresia „anual” se definește: care corespunde unui an, în interiorul a 12 luni și nu a 14 luni.
De asemenea, anual nu înseamnă nici „în timpul unui an”, așa cum încearcă să ne „explice” unii neaveniți, invitați în emisiunile unor televiziuni manipulatoare, apropiate domnului Budăi Marius, pentru că, expresia „în timpul unui an” înseamnă și mai mult de 12 luni, chiar și 24 luni. De exemplu: dacă la 1 ianuarie 2017 pensiile s-au indexat conform art. 102 din Legea 263/2010, anul următor pensiile s-au indexat după 18 luni, respectiv la 1 iulie 2018, dar puteau fi indexate și la 31 decembrie 2018, după 24 luni, corespunzător aceleași expresii expresiei „în timpul unui an”.
Domnule Budăi Marius, ați pierdut ! Nu mai speriați oamenii, generând îngrijorare, nesiguranță, prin inducerea ideii că noul guvern va tăia pensii și salarii, pentru a recâștiga încrederea electoratului și a obține voturi! „Părinții și bunicii noștri” v-au răspuns la 26 mai 2019 cu votul pe care-l meritați!
Domnule fost ministru al Muncii, unul dintre „părinții și bunicii noștri” vă sfătuiește să vă liniștiți, să ieșiți din spirala disperării în care vă aflați de multă vreme! Prin prestațiile publice ați adus deservicii partidului din care faceți parte, arătând și faptul că nu stăpâniți domeniul pentru funcția pe care ați ocupat-o ! Funcțiile sunt vremelnice, nu le puteți avea la nesfârșit, coborâți cu piciorele pe pământ!
Și încă ceva, nu ați reușit, deși ați încercat necontenit, ca sub paravanul cuvintelor frumoase, să ascundeți o realitate urâtă!
Petre Lungoci