Domnule ministru, de ce umblați în permanență cu fofârlica?
Ministrul Muncii, domnul Marius Budăi, face zilnic turul televiziunilor povestindu-ne, cu lacrimi în ochi, despre lupta dumnealui de a elimina inechitățile din sistemul de pensii, dar nu poate pentru că 9,4% din PIB prins în PNRR nu este suficient pentru cheltuielile cu pensiile.
Nu înțeleg, ce legătură are acel procent, cu nedreptățile, inechitățile, discriminările, din sistemul de pensii, generate chiar de contribuția „nepotului” celor cinci milioane de pensionari.
Cea mai mare nedreptate este cea cu privire la acordarea de pensii, altele decât cele pe principiul contributivității, indiferent sub ce denumire s-ar ascunde. Dacă în alte țări s-au putut anula toate pensiile speciale, în România NU pentru că judecătorii CC și-au judecat propria cauză. Nu e greu de înțeles că judecătorii CCR nu puteau să dea verdicte prin care să renunțe la propriile privilegii.
Oare de ce „nepotul” pensionarilor nu ne spune nimic despre lupta pe care a dus-o dumnealui în vederea eliminării acestor pensii speciale prin care se jefuiește bugetul statului de miliarde de euro, buget alimentat din banii bunului contribuabil?
Pot spune că este una din cele mai mari nedreptăți din istoria pensiilor, nedreptate (inechitate) care v-a persista atâta timp cât „caracatița” furăciunii banului public se află la putere.
Ca și cum nu ar fi fost suficient jefuirea bugetului de Stat, s-au inventat pensii speciale pentru o altă pătură aristocrată, respectiv pentru aleşii locali, primari, viceprimari, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene ((bogații teritoriali, ziși baroni) asta cu toate că aceștia și-au stabilit liberi veniturile bănești și privilegiile din pozițiile pe care le ocupă. Aceste pensii speciale introduse prin lege din anul 2019 în Codul Administrativ, nu au intrat în plată, până acum, procedându-se la prorogarea legii. La începutul anului 2022 s-a încercat eliminarea acestor pensii, dar nu s-a reușit pentru că în Comisia de Muncă / PSD, UDMR, au votat împotrivă, urmând ca legea să fie pusă în aplicare, sigur, la timpul apropiat alegerilor când aleșii locali se vor bucura de plățile retroactive pentru lunile ce s-au scurs, de când legea trebuia aplicată, până la zi.
Șirul nedreptăților sociale continuă odată cu așa zisă majorare cu 10% a pensiilor din ianuarie 2022. De fapt pensiile nu s-a majorat cu 10% pentru că majorarea valorii punctului de pensie cu 10% nu înseamnă majorarea pensiilor cu același procent, având în vedere impozitarea aplicată la suma rezultată din majorare. Mai mult de atât această majorare a generat o altă discriminare prin care se pedepsește, amendează, lună de lună, pe cei cu pensii mai mari de 4000 lei, prin aplicarea celei de a doua impozitări cu 10% pentru sănătate. Poate ne spune domnul ministru al Muncii, de ce trebuie să fie impozitați pentru sănătate doar cei cu pensii contributive mai mari de 4000 lei, și cum a fost stabilit acest prag?
În timp ce pensiile normale, cele pe principiul contributivității, se majorau cu 10% începând de la 01.01. 2022, tot de la această dată se modifica și Indicele Valorii Sectorilale de Referință prin mărire de la 465 la 605 lei, asta însemnând o creștere de 30% a salariilor și pensiilor specialilor de lux. Pentru că așa e la noi să fim împărțiți, de către cei care ne conduc, în mai multe categorii de cetățeni.
Mai putem adăuga la capitolul inechități, discriminări, și împărțirea pensionarilor în vulnerabili și nevulnerabili, în funcție de cuantumul pensiei, stabilindu-se că vulnerabilii sunt cei cu pensii de până la 1500 lei inclusiv, cărora li se vor aloca, timp de câteva luni, 4 lei/ zi, iar cei cu pensi de 1501 lei în sus sunt nevulnerabili, diferența făcând-o chiar și un leu. Mai nou, se dorește mărirea pensiilor mici. Posibil ne explică domnul ministru care este principiul care stă la baza măririi acestor pensii, pentru că în acest caz nu mai poate fi vorba de cel al contributivității.
Invitat zilnic, când de o televiziune când de alta, „nepotul” ne spune, cu lacrimi în ochi (gata-gata să plângă) cât se luptă el pentru ca milioanele de pensionari români să nu mai fie săraci. Asta la vedere, pentru că în momentul în care nu-l vede nimeni dă avize negative, fără lacrimi în ochi, unor inițiative legislative în detrimentul „părinților și bunicilor noștri”. Spun asta pentru că la o inițiativă legislativă cu mai multe puncte, unul făcând referire la stabilirea pensiei prin luarea în calcul a veniturilor brute pentru care s-au plătit contribuții la bugetul statului, în urma avizelor deputaților din comisia de muncă, urma votul decizional din Camera Deputaților, dar trebuia și avizul guvernului. Surpriza nu a întârziat să apară pentru că avizul guvernului a fost negativ prin documentația întocmită de cel care poartă grija „părinților și bunicilor”, încă un pocinog marca Marius Budăi.
Domnule ministru Budăi, oare aceste inechități, nedreptăți, discriminări, prezentate mai sus, nu le puteți elimina din cauza acelui 9.4 % din PIB stabilit în PNRR ???
În concluzie, eu, și nu numai, nu vreau să am un asemenea „nepot” care zilnic ne induce în eroare prin cuvinte multe și abile, un „nepot care umblă continuu cu fofârlica.
Petre LUNGOCI
Bulgaria mareste pensiile cu 29% .La ei se poate .Si ei au PNrr.