DSP Hunedoara numără greu testele, deși în județ funcționează doar două aparate Real-time PCR
Direcția de Sănătate Publică Hunedoara reușește cu mare greutate să numere testările efectuate în județul Hunedoara de la izbucnirea crizei COVID-19. Deși ne-am adresat instituției pe e-mail încă din 4 iunie 2020, solicitarea noastră a fost înregistrată abia în 5 iunie.
Cu toate acestea, în data de 11 iunie am primit o adresă prin care eram anunțați că este nevoie de 30 de zile ca să numere testele efectuate. Nu a durat chiar 30 de zile, ci am primit răspuns în data de 24. Toate acestea se întâmplă în instituția care ar trebui să credem că raportează zilnic Grupului de Comunicare Strategică numărul de teste efectuate, precum și numărul persoanelor infectate. După numărătoarea DSP Hunedora, a rezultat că au fost realizate 11391 de teste, mare parte dintre ele fiind realizate înainte ca în județ să ajungă aparatele Real-time PCR.
Conform managerului Spitalului Municipal ”Al. Simionescu” Hunedoara, Radu Budae, instuția pe care o conduce deține un aparat Real-time PCR din a doua parte a lunii aprilie. Conform aceleiași surse, până la data scrierii acestui articol fuseseră realizate peste 3000 de teste, pentru 2800 de persoane. Managerul își amintește și cât de greu a fost la începutul pandemiei, când unitatea spitalicească nu avea propriul aparat.
”La începutul pandemiei a fost foarte greu. În luna martie și la începutul lunii aprilie am lucrat cu centrele universitare. După Paști am primit aparatul și am efectuat până acum peste 3000 de teste, pentru 2800 de persoane. Pentru cei pozitivi am făcut mai multe teste, întrucât este nevoie de două teste negative consecutive pentru ca o persoană să fie considerată vindecată. Am făcut teste pentru pacienții spitalului nostru și pentru Spitalul Județean de Urgență Deva, cu care avem contract”, a declarat managerul Spitalului Municipal ”Al. Simionescu” Hunedoara, Radu Budae.
La Spitalul Județean de Urgență Deva sunt acum două aparate Real-time PCR. Ele au ajuns la Deva în prima parte a lunii mai. De fapt, însă, funcționează doar unul. Mai exact, funcționează doar cel cu extracție manuală, întrucât cel cu extracție automată nu are un coș care este necesar în procesul de extracție. Producătorul aparatului nu are dispozitivul necesar, astfel că, s-a făcut achiziția din altă parte și se așteaptă să vină.
Spitalul devean are aparatul Real-time PCR din data de 8 mai 2020, iar punerea în funcțiune a avut loc în data de 13 mai 2020. Între timp s-a lucrat cu o clinică universitară din Cluj-Napoca. Conform managerului actual al Spitalului Județean de Urgență Deva, dr. Emil Stoica-Mariș, până acum au fost efectuate 1207 teste.
”Au fost efectuate până acum 1207 teste. Aparatul care funcționează a fost folosit în fiecare zi pentru pacienții propri, dar efectuăm teste și pentru cei trimiși de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara”, a declarat managerul Stoica-Mariș.
De la începutul crizei COVID-19 și până în prezent, în județul Hunedoara au fost descoperite 655 de persoane infectate cu temutul virus.
Nicu Tașcă
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.