Este WordPress o platforma doar pentru blog-uri?
Peste un sfert din toate websiturile existente sunt create cu WordPress. Desi WordPress este un site builder gratuit si open source initial conceput pentru bloguri a devenit in prezent platforma cea mai utilizata nu doar pentru bloguri dar si pentru multe alte tipuri de websituri. Avand la dispozitie mii de teme, pluginuri si extensii, utilizatorii de toate nivelurile pot crea magazine online, situri de prezentare si multe altele. Versatil, flexibil si personalizabil la nesfarsit, WordPress nu mai este o platforma doar pentru blog-uri.
WordPress face accesibila publicarea online
WordPress a fost dezvoltat in 2003 ca instrument pentru bloggeri, ca o modalitate de a face publicarea online accesibila pentru oricine, potrivit fondatorilor Matt Mullenweg si Mike Little. Acesta este motivul pentru care WordPress ramane gratuit, o platforma de tip sursa deschisa care poate fi modificata si impartasita cu oricine din comunitatea WordPress din intreaga lume.
In anii care au urmat lansarii sale WordPress a fost bine primit nu numai de bloggerii care au cautat flexibilitate si control intr-un sistem de gestionare a continutului (CMS) ci si de antreprenori si profesionisti din domenii de tot felul, care au descoperit faptul ca platforma ar putea fi adaptata pentru a raspunde nevoilor multor tipuri diferite de websituri. Acest lucru se datoreaza faptului ca cele trei elemente principale ale WordPress – codul sursa, temele si plugin-urile – pot fi modificate, amestecate si potrivite, pentru a crea websituri unice, foarte personalizabile, chiar si de utilizatori fara experienta in dezvoltarea websiturilor.
WordPress detine instrumentele necesare constructiei de bloguri – si multe altele
Multi proprietari de websituri utilizeaza WordPress pentru bloguri iar originile WordPress ca instrument creat pentru blog sunt clare, mai ales in editorul de continut, care este orientat spre crearea de text. Editorul de continut WordPress vine cu un format vizual si HTML care indeplinesc nevoile noilor utilizatori si dezvoltatorilor experiementati, carora le permite crearea de pagini, articole pe blog si alte elemente. Editorul de continut WordPress reflecta originile sale ca instrument dedicat blog-urilor insa ofera si optiuni pentru adaugarea de imagini si incorporarea videoclipurilor.
Editorul de continut poate fi extins cu pluginuri care adauga o varietate de instrumente de gestionare a continutului pentru mai multe optiuni de personalizare, cum ar fi elemente vizuale prin slideshow-uri sau galerii. Deoarece WordPress a evoluat spre o functionalitate mai larga, instrumente precum pluginul Elementor si noul editor Gutenberg permit utilizatorilor sa adopte o abordare bazata mai mult pe vizual pentru crearea de continut.
Codul WordPress asigura structura
Pachetul de baza WordPress este intotdeauna gratuit si poate fi descarcat de pe WordPress.org si instalat pe orice gazda web. Acesta este format dintr-un set de fisiere HTML care definesc functiile de baza ale unui website WordPress si care include editorul de continut – instrumentul esential pentru crearea posturilor si paginilor unui website. Cu toate acestea, in toate formele sale, WordPress ramane un software open source, ceea ce inseamna ca utilizatorii individuali ai WordPress sunt liberi sa-l modifice dupa cum este necesar pentru propriile websituri sau sa partajeze aceste modificari cu altii.
Dezvoltatorii web experimentati pot lucra direct cu codul sursa pentru a adauga functii sau pentru a modifica aspectul websitului prin diferite optiuni de personalizare, iar utilizatorii noi pot utiliza functii prestabilite de personalizare disponibile cu teme si pluginuri WordPress pentru a obtine aspectul dorit.
De mult ori se apeleaza la companii specializate care sa asigure mentenanta websitului WordPress eliminand in acest mod riscurile de securitate si lipsa de experienta.
Temele WordPress permit personalizarea aspectului
Codul sursa WordPress stabileste structura si functionalitatea esentiala a websitului dvs., insa aspectul sau este definit de tema aleasa. Exista mii de teme gratuite si premium WordPress dintre care sa alegeti. Multe sunt disponibile din directorul oficial de teme WordPress dar si mai multe pot fi achizitionate sau descarcate gratuit de la dezvoltatorii WordPress din toata lumea.
Temele WordPress permit utilizatorilor sa extinda functionalitatea unui website in mai multe directii diferite, cu teme concepute special pentru Blog-uri, comert electronic, portofolii si multe altele. Utilizatorii noi pot personaliza presetarile unei teme din panoul de control al administratorului de website, in timp ce dezvoltatorii mai experimentati pot efectua modificari direct in style sheet-uri si scripturi.
Mai multe functii cu ajutorul plugin-urilor si extensiilor
Plugin-urile sunt al treilea element esential al platformei de blogging WordPress si pot fi instalate pe orice website WordPress pentru a adauga functii specifice nisei care transforma o instalare de baza WordPress intr-un magazin online, intr-o galerie foto, pagina de destinatie sau orice alt tip de website profesional sau de afaceri.
Plugin-urile permit utilizatorilor WordPress sa adauge formulare de contact, sa proceseze plati, sa se integreze in social media si sa construiasca magazine online. Pluginurile de comert electronic precum WooCommerce pot adauga un intreg magazin online pe websitul dvs. WordPress. Pluginurile de galerie permit fotografilor si artistilor sa isi expuna lucrarile. In plus, o varietate de alte pluginuri pot adauga functii precum statistici, gestionarea bazelor de date si alte functii pentru companii mici si mari.
Plugin-urile pot fi instalate direct in tema dvs. WordPress din Directorul oficial de pluginuri sau pot fi achizitionate separat de la dezvoltatori si marketplace-uri si apoi incarcate in instalarea WordPress. Plugin-urile pot fi personalizate prin optiunile lor de setare iar plugin-urile premium ofera de obicei utilizatorilor asistenta, tutoriale si alte functii.
Multe pluginuri vin cu optiunea de extensii, care adauga functii la cele de baza. Plugin-urile combinate cu extensii permit utilizatorilor sa personalizeze si mai mult websiturile, astfel incat este posibil sa se creeze practic orice fel de website, in orice scop, dintr-o instalare de baza WordPress. Pe masura ce lumea digitala evolueaza, noi pluginuri sunt dezvoltate constant pentru a adauga si mai multe optiuni pentru personalizarea websiturilor WordPress.
Desi a inceput ca platforma de blogging, WordPress a devenit datorita flexibilitatii sale, mai mult decat atat. Utilizatorii WordPress de astazi variaza de la nou veniti la corporatii multinationale cu websituri complexe care nici macar nu includ un blog. Toate aceste websituri unice se bazeaza pe codul sursa WordPress. Cu fisierele de cod de baza combinate cu teme si pluginuri care adauga functiile de specialitate de care aveti nevoie, websitul dvs. WordPress poate fi orice va doriti dvs. – chiar si un Blog.
I am sure this article has touched all the internet visitors, its really
really nice post on building up new website.
Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
Do you have any tips on how to get listed in Yahoo
News? I’ve been trying for a while but I never
seem to get there! Thank you
It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt
donate to this excellent blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your
RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates
and will share this site with my Facebook group. Chat soon!
Wow, this article is fastidious, my sister is analyzing such things, therefore I am
going to convey her.
Greetings! Very useful advice within this article!
It is the little changes which will make the most significant changes.
Thanks a lot for sharing!