Falimentul comunicării în județul Hunedoara, în vremea coronavirului
Criza COVID-19 a dat prilejul instituțiilor hunedorene să-și demonstreze capacitatea și știința de a comunica informații despre cazurile din județ.
Iată cum au făcut-o.
Prima instituție care și-a dovedit falimentul comunicațional a fost Direcția de Sănătate Publică Hunedoara. Obișnuit mai degrabă să nu facă nimic, șeful instituției la începutul crizei COVID, economistul Cosmin Ilioni, a fost schimbat din funcție prin ordin al ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, cu Sebastian Mezei. Ilioni fusese numit abia la începutul anului 2020, dar, la izbucnirea crizei, informațiile esențiale erau imposibil de obținut de către jurnaliști. În locul lui a fost adus un om considerat cu mai multă experiență. Sebastian Mezei a fost detașat de la Casa Județean de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Dar comunicarea instituției nu s-a schimbat.
Instituția Prefectului Județului Hunedoara și-a asumat rolul de prim comunicator al județului. Numai că de la începutul crizei și până spre sfârțitul lunii aprilie, această instituție nu a suflat o vorba despre persoanele decedate în județul Hunedoara. S-a mărginit doar să comunice despre numărul persoanelor vindecate, numărul persoanelor aflate în carantină și izolare, precum și despre numărul persoanelor ieșite din carantină și izonare (vezi foto 1). Abia după Sfânta Sărbătoare a Paștelui, instituția amintită a introdus în informările sale și numărul persoanelor decedate în județ. Instituția Prefectului Județului Hunedoara a avut însă și subiecte preferate, pe care le-a comunicat chiar în numele prefectului Vasilică Potecă. Printre acestea au fost suspendarea directorului Spitalului Județean de Urgență Deva numit de conducerea PSD a Consiliului Județean Hunedoara (CJH), instituirea managementului militar, vizitele ministrului Sănătății la Deva, precum și procedurile numirilor de manageri (la ieșirea din starea de urgență, precum și la revenirea SJU deva în subordinea CJH).
Consiliul Județean Hunedoara a ales să comunice prin intermediul unui buletin de presă. A făcut acest lucru din prima parte a lunii mai. În rest a ales o comunicare legată de subiectele în care era menționat numele instituției. Un astfel de caz a apărut după ce spitalele din Vulcan și Lupeni au fost desemnate de către Ministerul Sănătății spitale suport COVID, iar primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, și-ar fi dorit ca instituția județeană să sprijine financiar unitatea medicală din orașul său. Conducerea CJH a refuzat, susținând că nu poate aloca bani Spitalului din Lupeni, întrucât nu se află în subordinea sa. Singurul spital aflat în subordinea CJH este Spitalul Județean de Urgență Deva. Această unitate medicală, împreună cu Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad, Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu, Centrului de Îngrijire și Asistență Păclișa sunt cele în jurul cărora s-a și desfășurat comunicarea instituției.
”La Spitalul Județean de Urgență din Deva sunt internați 6 pacienți confirmați cu virusul SARS-CoV-2 și alți 34 sunt suspecți. Paturi libere: 541. Total pacienți internați (Covid-19 și alte afecțiuni): 105. La Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad sunt internați 62 de pacienți. În urma triajului epidemiologic, 10 pacienți sunt considerați suspecți de infecția cu virusul SARS-CoV-2 și sunt izolați. Paturi libere: 60. La Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu, sunt internați 87 de pacienți. Nu există pacienți suspecți de infecție cu SARS-CoV-2. Paturi libere: 76. Un angajat al Centrului de Îngrijire și Asistență Păclișa confirmat cu virusul SARS-CoV-2 este internat la Spitalul Municipal din Hunedoara”, se arată în buletinul de presă al CJH din data de 29 mai 2020.
O abordare și mai stranie a comunicării a fost cea a șefului Spitalului Municipal Vulcan, Cătălin Popa. Acesta nu a comunicat nimic pe acest subiect de la desemnarea unității spitalicești pe care o conduce ca spital suport COVID-19. Liniștea a fost spartă în 25 mai 2020, când a prezentat un raport despre cele petrecute în periaoda crizei în unitatea sa, în fața primarului municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Din prezentarea directorului a rezultat o postare pe pagina de facebook a administrației locale intitulată ”Situația la zi în cazul Pandemiei” (vezi foto 2). Așa a aflat întreaga opinie publică că la spitalul din Vulcan au fost internați 93 de pacienți, din care 33 au și fost confirmați ca infectați cu COVID-19. Din păcate, 5 persoane au decedat.
De notat este că de la un alt spital suport și anume Spitalul Municipal Lupeni nu se cunosc niciun fel de date despre persoanele internate, persoanele confirmate sau cele decedate.
La Petroșani, comunicarea a fost preluată de primar.
Lipsa de comunicare a conducerii Spitalului de Urgență Petroșani, unitate care a avut probleme foarte mari la începutul crizei COVID-19, l-a făcut pe primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, să preia comunicarea pe acestă temă. De la începutul lunii mai, el organizează în fiecare vineri un live pe pagina sa de pe o rețea de socializare în care informează populația despre situația cazurilor de COVID-19 (vezi foto 3).
Tot pe perioada pandemiei, am încercat să obținem informații folosindu-ne de Legea liberului acces la informațiile de interes public. Până acum, conducerile a două spitale hunedorene (Spitalul Municipal Vulcan și Spitalul de Urgență Petroșani) nu au răspuns cererilor noastre.
Nicu Tașcă
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.
Citește articolul Presshub Derapaje la ”Ministerul Adevărului”, în vremea coronavirului