”Fie preluăm o școală, o grădiniță și un liceu existente, fie le construim de la zero”
Interviu cu Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani. Partea a II-a.
Domnule rector, am înțeles din aparițiile publice ale ministrul Educației că toată chestiunea legată de doctorat va rămâne în responsabilitatea universităților, inclusiv titlurile vor fi acordate de universități.
Ca și diplomele de licență și de master. Și acum o dau tot universitățile, dar în urma unui ordin de ministru. De acum va fi o dispoziție a rectorului.
Ați vorbit deja de implicarea Consiliul Național al Rectorilor, din care faceți parte, în elaborarea acestui proiect. Cum ați împărți? Cât a fost contribuția CNR, cât a ministerului și cât a organizațiilor studențești?
Contribuția CNR a fost importantă. Eu zic că 50% cel puțin au fost discuțiile și propunerile CNR și a consorțiilor universitare din România. Și menționez aici că noi facem parte din Consorțiul Academica Plus (11 universități) și reprezentăm în jur de 70.000 de studenți. Deci, o forță de luat în seamă în sistemul universitar românesc. Celelalte elemente sunt ale ministerului, sunt unele preluate din programul România educată și, bineînțeles, și propunerile organizațiilor studențești. Aici, eu cred că sistemul actul, în care 25% reprezentanții din senat și consiliile facultăților este suficient. ANOSR a cerut – nu apare în proiect – să se meargă la 33%. Parcă e prea mult. Trebuie bine gândite. Și eu cred că proiectul e bine gândit și în folosul organizațiilor studenților. Atunci pun întrebarea de ce să nu aibă și personalul administrativ o reprezentare de 10-15% la alegerea rectorului. Pentru că, personalul administrativ cunoaște mult mai bine decât o parte din studenți activitatea cadrelor didactice.
Am văzut și în proiectul de lege și ați amintit și dumneavoastră că universitățile pot înființa instituții de învățământ preuniversitare. De asemenea, știu că Universitatea avea un colegiu terțiar nonuniversitar. Vă gândiți la un alt demers?
Îl avem în continuare. Îl dezvoltăm. În acest colegiu terțiar nonuniversitar preluăm absolvenți de liceu cu sau fără examen de bacalaureat, care se perfecționează timp de doi ani, devenind tehnicieni, deocamdată în două domenii: calculatoare și ingineria transporturilor și a traficului. Sunt domeniile cele mai căutate la noi. Am demarat prin POCU și acum continuăm și obținem an de an și locuri bugetate de la Ministerul Educației și avem și locuri cu taxă.
Sunt universități care au început ușor, ușor să pregătească un liceu, o școală generală și poate chiar o grădiniță. De ce o grădiniță? La marile universități sunt multe cadre didactice tinere care nu au unde lăsa copiii. Și atunci ei vin la facultate și lasă copiii la gradiniță sau la școală (dacă sunt mai mari) își fac treaba și când termină și ei și copiii, îi preiau și îi duc acasă. Prima dată facem un studiu să vedem necesitățile și cerințele. Mă gândesc nu numai la cadrele didactice, ci și la personalul administrativ și chiar la studenții căsătoriți care au familii. Analizăm acestă oportunitate și fie preluăm o școală, o grădiniță și un liceu existente, fie le construim de la zero. E mai greu să construim, dar dacă le-am preluat, sunt ale noastre și putem investi în aceste spații și în dotări. Este un lucru bun, iar acești elevi vor cunoaște mult mai bine specializările universității și sigur 80% dintre ei vor veni către învățământul superior de la Petroșani.
Interviu realizat de Nicu Tașcă
Citește și ”Cred că putem vorbi de o schimbare de paradigmă”