Filozofia unui consilier local privind schimbarea becurilor arse din iluminatul public
În urmă cu ceva timp am postat, pe pagina de facebook a unui grup, o fotografie în care se vede cum iluminatul public se lua la întrecere cu soarele. Era chiar duminica de sărbătoarea Floriilor pentru ortodocși și Sfintele Paști pentru catolici. Nu era prima data când ziua în amiaza mare becurile iluminatului public ereau aprinse.
Primul comentariu a venit din partea unui consilier local al Municipiului Petroșani, care scria : „Mi-am pus şi eu cândva această întrebare. Fiind consilier am cerut explicaţii autorităţilor, pe un ton ceva mai ridicat! M-au lămurit cei de la ENEL. În anumite zile se trimit echipe în teren care schimbă becurile arse din iluminatul public. Nefiind întrerupătoare pe stâlpi, e singurul mod de a vedea dacă un bec e bun sau trebuie înlocuit!!! Deştept şi grijuliu, ca tot românul, le-am sugerat să schimbe becurile noaptea! M-au liniştit, explicându-mi că din motive de securitate a muncii, căţăratul noaptea pe stâlpi e interzis (exceptând situaţiile de avarie!). Când vrei să afli adevărul, multe lucruri aparent ABSURDE devin LOGICE!”
Cât de „deștept și grijuliu” poate fi un consilier cu șase mandate la activ, cu o vechime în politică de 30 ani, (FSN, FSDN, PD, PNL, partid rezultat din fuzionarea cu liberalii lui Stolojan, PDL, acum din nou PNL) !
Păi dacă era deștept și grijuliu putea să sugereze celor de la ENEL identificarea becurilor arse pe timpul nopții, după care ziua se pot schimba, lucru LOGIC și nu ABSURD.
Oare, tot „deștept și grijuliu” este atunci când îmi răspunde la comentariul meu în care am făcut referire, întrebător, la faptul cum s-a prestabilit schimbarea becurilor exact în duminica Floriilor și Paștelui catolic ? Răspunsul consilierului: „Schimbarea becurilor arse se face PERIODIC, la termene prestabilite, care nu ţin cont de bogatul calendar bisericesc. Eu văd lucrurile invers: dacă în Duminica Floriilor şi Paştile catolic, SEARA, unele becuri din Petroşani ar fi fost arse, sigur le pozaţi şi le postaţi pe net, ca un reproş adus municipalităţii.”
La comentariul unei alte persoane care arata situația asemănătoare din cartierul în care locuiește, în aceeași logică, consilierul îi răspunde: „(…) puteţi face poze la următoarea operaţie de schimbare a becurilor arse! Au loc periodic. Şi, aşa cum i-am explicat d-lui Lungoci, e singura procedură admisă de normele de protecţia muncii, Noaptea, căţăratul pe stâlpi e interzis. Iar becurile din iluminatul public nu au întrerupătoare pe stâlpi.”
Păi ce poate fi mai halucinat decât acest răspuns când nimeni nu a făcut vreo referire la cățăratul pe stâlpi noaptea. Cine se mai cațără pe stâlpi noaptea sau ziua, pentru a schimba becurile arse ???!!! Era vorba de identificarea pe timpul nopții a stâlpilor a căror becuri sunt arse, iar ziua (nu prin cățărare pe stâlpi) se pot schimba becurile stâlpilor identificați, fără consum de curent electric ce trebuie plătit de la bugetul local. Unde dai și unde crapă ! Nu ne-ar mai mira nimic, chiar nici atunci când domnul consilier ar putea spune că becurile se pot stinge și dacă sufli în ele.
Inepțiile repetate ale consilierului, m-au determinat să-i explic pas cu pas (poate, poate va înțelege) că becurile arse se pot identifica pe timp de noapte iar ziua pot fi schimbate fără consumul vreunui kilowatt. Am precizat și gândirea celor de la ENEL, pe care se pare că a îmbrățișat-o: mai bine cheltuim mii de lei ca să schimbăm un bec de 100 lei.
Nici acum consilierul nu a înțeles că becurile arse se pot identifica pe timp de noapte când se aprinde iluminatul public și NU în timpul zilei, să consumi curent electric. Tocmai aici e vorba de modul în care se cheltuiesc banii publici. Văd că nu-l pot scoate din logica sa, care lasă de dorit, în care continuă să persevereze, aspect ce rezultă și din următorul comentariu al său: „Nici măcar scoţienii, vestiţi pentru zgârcenie, nu folosesc metoda Dv. de înlocuire a becurilor arse (identificate noaptea şi schimbate ziua!”)
De fapt ce să ne mai mirăm de judecată acestui consilier care, într-un moment de sinceritate, recunoaște că el vede lucrurile invers. (A se vedea sublinierea dintr-un comentariu de mai sus)
Asta face diferența dintre un simplu cetățean contribuabil, responsabil față de banii publici, și un consilier politic la al șaselea mandat cu șansa câștigării celui de-al șaptelea, având în vedere poziția locului eligibil pe care îl va ocupa pe lista partidului și la următoarele alegeri. Oare dacă ar fi candidat independent, câte mandate ar fi avut ?
Hai, domnule consilier, demonstrează că nu am dreptate și arată că oamenii vă preferă și independent în consiliul local al municipalității !!!
Epilog, atâta timp cât nu va fi emisă o lege care să limiteze numărul de mandate pentru aleși (parlamentari, primari, președinții de consilii județene, consilierii comunali, orășenești, municipali sau județeni) nimic nu se va schimba în bine în România ! Asta pentru că o lege proastă le permite să ocupe aceste funcții fără număr. De aici pornește tot răul!
Petre Lungoci