Formula discriminatorie prin V.P.R. trebuie înlăturată!
Pentru majoritatea pensiilor (este vorba de cei care și-au desfășurat activitatea în condiții normale de muncă) prin împărțirea numărului total de puncte la 25, în loc de 30/35, se elimină inechitățile între bărbați și femei cu același număr total de puncte obținându-se un punctaj mediu anual mai mare, punctaj care înmulțit cu valoarea punctului de pensie se obține pensia brută. Este un calcul simplu!
Or, aplicarea VPR (Valoarea Punctului de Referință) generează discriminări pensionarilor grupa I/ condiții speciale de muncă. Asta pentru că, acești pensionari, în afară de faptul că nu sunt beneficiarii majorării pensiilor, așa cum se întâmplă celor din categoria condiții normale de lucru, nu li se păstrează nici stagiile de cotizare de 15,17,20, câștigate prin lege. Dimpotrivă, acestora, majorându-li-se stagiul de cotizare la 25, li se vor micșora punctajului mediu anual. Consecința, fiind evidentă, diminuarea pensiilor.
„Specialiștii în pensii” încearcă să „explice” că pensiile acestora nu se vor diminua și vor rămâne înghețate la nivelul celor în plată. Sigur că după un lung timp de înghețare se vor majora și aceste pensii, dar cu punctaj mediu anual diminuat ce rezultă din împărțirea numărului total de puncte la 25 în loc de 15 pentru cei care au lucrat în zona I de expunere la radiații, 17 pentru cei care au lucrat în zona a II-a de expunere la radiații și 20 pentru cei cu activității desfășurate în subteran cel puțin 50% din timpul normal de lucru. Prin urmare, se pierd bani atât în lunga perioada de așteptare, cât și de fiecare dată când se majorează valoarea punctului de pensie. Problema ar fi rezolvată dacă acestor pensionari, care au lucrat în condiții grele de muncă, li se vor respecta stagiile de cotizare câștigate prin lege. În caz contrar acești pensionari vor fi nevoiți la acțiuni în instanțele de judecată, pentru că punctajul mediu anual este un drept de proprietate.
Dl. Budăi Marius, când era în opoziție, într-o emisiune tv, criticând pe cei de la guvernare, a scăpat „porumbelul” spunând: „dacă nu se majorează, nu înseamnă tot tăieri de venituri ???!!!”.
Înscăunat pentru a doua oară ministrul Muncii, zilnic la televizor, repetă aceleași baliverne privind „lupta” pe care o duce spre binele „părinților și bunicilor noștri”. Asta la vedere, pentru că în momentul în care nu-l vede nimeni, cinic, „nepotul” celor cinci milioane de pensionari dă avize negative unor inițiative legislative în detrimentul acestora. Interesul lui este construirea scutului în fața pensiilor speciale colosale, pentru care se găsesc bani.
Petre Lungoci
D_ le autor al celor prezentate mai sus ,aveți dreptate dvs pt cei din categoria de ang 15,17,20 ,dar ce facem cu cei care au lucrat 35,40,45 si m.mult.D.lui Budai ii trebuie comisie Europeană sa.i spuna cum să facă
Ac. Comisie nu cunoaște specificul României, în ce condiții au lucrat muncitorii si con. lor direcți. Eu consider că cel mai documentat in acest domeniu este dl. Leonte .Parcalabu si Bacari.Ar trebui sa-i consulte.