Fragilitatea democrației
Ceea s-a petrecut în ”cea mai democratică țară din lume”- Statele Unite ale Americii demonstrează că nimeni nu e infailibil. Nici măcar o democrație precum cea americană.
De fapt, democrația este fragilă. Foarte fragilă. Este una dintre caracteristicile ei.
E de ajuns ca un personaj de o anumită factură să ajungă într-o poziție importantă, iar lucrurile pot escalada.
Cutuma în care candidatul care se clasează pe locul doi în alegerile prezidențiale americane se grăbește să recunoască victoria adversarului său politic a fost spartă de Donald Trump, care n-a vrut să accepte în ruptul capului că a pierdut. Având în spate 70 de milioane de voturi și organizații cu caracter extremist, a fost un singur pas până la îndemnarea la ceea ce va rămâne în istorie drept cel mai important atac la insitituțiile americane.
Nu puțini analiști au asemănat ceea ce s-a petrecut acum câteva seri în clădirea Capitoliului cu Mineriada din septembrie 1991, când a căzut Guvernul Petre Roman. Și mi-am adus aminte de o glumă care a circulat pe rețelele de socializare, în care Donald Trump îl suna pe Ion Iliescu, îngrozit de perspectiva că va trebui să plece de la Casa Albă, iar acesta îi recomanda să cheme minerii.
Ca o glumă, putem spune că le-am luat fața americanilor cu ceva.
Dacă decenii la rând i-am așteptat, iar în perioada democrației originale românești ne uitam către farul democrației americane, acum lucrurile s-au mai temperat.
Vin însă vremuri tot mai grele pentru democrație.
Atât în America, cât și în Europa, ba chiar foarte aproape de noi. Prin urmare, ar trebui să ne gândim mai mult la fragilitatea democrației și cum să facem să nu se rupă și să ne întoarcem de unde am plecat.
Nicu Tașcă
Ce s-a petrecut in SUA ? O sa citez mai jos o „compilatie” . Poate ca SUA au cea mai democratica CONSTITUTIE dar nu sunt cea mai democratica tara din lume. Eu m-am bucurat ca s-a destramat „visul american” Ce s-a petrecut in SUA s-a petrecut si la noi cu multi politicieni care au trecut dintr-un partid in altul si mai ales cu „numararea voturilor ” din Bucuresti. Compilatie din NYT ” Noul Testament ne întreabă în Marcu 8:36: „Ce folos are omul să câștige întreaga lume și să-și piardă sufletul?”
Senatorii Josh Hawley, Ted Cruz, Ron Johnson și colegii lor din Partidul Republican care au conspirat într-o tentativă de lovitură de stat au uitat în mod clar acel verset, dacă l-au știut vreodată, pentru că sunt dispuși să-și sacrifice sufletele, sufletul partidului lor și Sufletul Americii – tradiția de alegeri libere și corecte ca o cale către transferul pașnic al puterii – atât timp cât Donald Trump poate rămâne președinte și unul dintre ei îl va înlocui în cele din urmă. ” Cea mai mare durere a mea este ca s-a ajuns ca programe de calculator, algoritmi , unelte ale INTERNETULUI si MEDIA sa provoace asa ceva. Dar daca in spatele acestui asalt asupra Capitolului sunt aceleasi cu fortele care au stat in spatele Mineriadei. Iliescu nu putea organiza aducerea minerilor in capitala fara implicarea unor structuri ale statului.