În definitiv, cine sau ce este INSEMEX?
Ştiu că aceste gânduri vor provoca anumite reacţii în rândurile celor care se simţeau foarte bine până acum, când nu-i deranjau prea mulţi cu prea multe întrebări.
Am fost un observator atent al presei locale, aici în Valea Jiului, unde INSEMEX îşi are bârlogul, şi mi-am dat seama că articolele şi emisiunile despre INSEMEX anunţă sfârşitul unei epoci.
O epocă în care tăcerea a fost principala formă de comunicare a acestei entităţi ştiinţifice spre exterior. Spre societatea care îl plăteşte şi care trebuie să ştie ce se întâmplă acolo, în interiorul INSEMEX…
Ce este INSEMEX?
O entitate de stat, publică, care este solicitată să intervină cu explicaţii în diverse incendii şi explozii. Doar că noi, ca societate, nu am văzut rapoarte publicate, nu am văzut filmaţi cercetătorii respectivi la locul lor de muncă, în laboratoare, nu am văzut simulări ale condiţiilor în care se cercetează aceste explozii şi incendii care au loc în ţară.
Este prea mult dacă cerem să avem imagini din interiorul INSEMEX?
Să vedem cercetătorii INSEMEX la lucru?
Să vedem filmate şi difuzate pe televiziunile naţionale experimentele INSEMEX?
La banii pe care îi încasează INSEMEX, cred că este absolut normal ca INSEMEX să se autosesizeze şi să pună la dispoziţia societăţii româneşti imagini filmate şi în direct cu experimentele pe care le coordonează şi cu ajutorul cărora află ce se întâmplă în subteranele ţării, în locuri precum COLECTIV, sau în spitalele României. Acolo unde au avut loc incendii şi pierderi de vieţi omeneşti…
Dacă se refuză o astfel de cerere absolut întemeiată, atunci INSEMEX îşi asumă vina imaginii proaste pe care o are şi care îl va distruge în cele din urmă.
Distrugere care nu înseamnă doar desfiinţare, ci (foarte) posibil şi anchete, şi nu doar jurnalistice sau ale societăţii civile…
Lumea se schimbă cu viteză, iar INSEMEX ar trebui să ştie primul potenţialul exploziv al societăţii…
Valentin Fulger