”Însănătoșirea politicii românești se poate face doar cu aducerea obiectivelor politice în viața partidelor politice”
Interviu cu coordonatorul Pro România Hunedoara, Dorin Gligor.
Domnule Gligor, aș începe cu știrea săptămânii trecute. Comisarul european Corina Crețu a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare din partea Pro România. Cum vedeți acest lucru?
Prin prestația sa de comisar european, Cronina Crețu consider – și nu doar eu consider lucrul acesta – că și-a făcut datoria cu prisosință față de România la nivel european.
Mai este loc pentru partide noi?
Categoric este nevoie de partide noi. Dar de partide care să aducă cu ele un aer de modernism în realitățile și în dinamica societății românești. România nu mai poate rămâne prizonieră modului de a face politică a partidelor gen PSD, care a monopolizat societatea românească, în rău aș spune eu, sau cealaltă de compromis a PNL-ului, care nu-și joacă rolul de opoziție. De altfel, aceste partide sunt prizoniere propriilor interese și știu foarte bine ceea ce spun.
Cu cât competiția e mai deschisă și mai puternică, cu cât comunicarea e mai clară se duce societatea către progres. Ori, în jocul politic uzat, nemodernizat din România are o caracteristică: încearcă să-i scoți pe ceilalți din competiție, nu accepta competiția. Asta se face contra intereselor României și românilor, și dacă vreți, un exemplu la o scară mai mică, contra intereselor Hunedoarei și hunedorenilor.
Se vorbește mult în teoria politică despre Stânga vs. Dreapta. Putem să mai mergem astăzi pe această separare doctrinară? Există în România doctrine?
Nu. Eu spun categoric nu. Și mai mult decât atât, au fost și dezgolite doctrinele și ideologiile. De exemplu, Guvernul Ponta a luat cele mai multe măsuri de dreapta din România. Acesta este și un comportament la nivel mondial. Se merge undeva în zona de centru, pentru că trebuie să ai măsuri sociale în zona protecției sociale și să ai măsuri liberale în zona dezvoltării economice. Lucrurile progresează, așa cum avântul tehnologic schimbă raportul de forte, atât în plan economic, cât și în plan social.
Am intrat deja în campania electorală pentru alegerile europarlamentare?
Se spune că se începe campania de a doua zi după ce s-au terminat alegerile. La Pro România, partid înființat anul trecut, obiectivul nostru astăzi este să ne pregătim pentru alegerile europarlamentare. Celelalte partide rămân în acel status quo pe care îl știm. Rămân prizoniere propriilor interese. Dar acesta este un mod de a face politică nesănătos pentru România: să vedem cât de bine se câștigă la Bruxelles și cine poate be-neficia.
Pe ce scor mizați la alegerile europarlamentare?
Doamna Crețu și liderul partidului Victor Ponta vor deschide lista, iar acest lucru va conta foarte mult. Nu pot să dau o cifra, chiar dacă până la urmă ele contează, dar eu cred că va fi un scor bun, un scor bun care va statua faptul că Pro România va fi un jucător politic. Aceasta va fi nota rezultatului de la alegerile europarlamentare pentru Pro România. Eu sper să fie o campanie electorală bazată pe argumente – și noi la Pro România ne simțim preegătiți pentru asta- pentru a explica românilor ce înseamnă Parlamentul European, cum arată ancorarea României în Uniunea Europeană, drepturile și obligațiile pe care noi le avem negociate. Adică o dispută bazată pe argumente și nu pe idea că oamenii care primesc ajutor social sunt obligați să voteze cu cineva anume.
Și totuși, domnule Gligor, alegerile europarlamentare sunt alegerile cu cea mai scăzută rată de participare.
Maturitatea clasei politice e dată și de acest procent de participare la vot. Lucrurile nu arată prea bine nici în politica locală. Aici suntem urmăriți încă de unanimități. Sunt multe complicități. Nu există competiție. Politica complicităților locale ne arată că ceva nu e în regulă. Interesul nu este construit pe piloni politici, ci de altă natură. Nu obiectivele politice primează în viața unui partid politic, cât alte obiective. Obiectivele astea vor greva viața partidelor și ce vedem astăzi la vârful politicii românești, Dragnea președinte PSD, arată acest lucru. Ori, însănătoșirea politicii românești se poate face doar cu aducerea obiectivelor politice în viața partidelor politice. Atunci va mai dispărea unanimitatea asta, că te bați tu pe un obiectiv politic și competitorul tău pe alt obiectiv politic, dar dacă te bați pe resursa numită cine face trotuare sau cine asfaltează, sau cine deratizează și vedem cam care-i suma, o împărțim și nu ne mai interesează calitatea finală a lucrărilor, atunci sigur că există unanimitate. Politicienii ar trebui să iasă din zona asta și să lase specialiștii să se ocupe.
Domnule Gligor, cu ce vine altfel Pro România?
În primul rând, după cum îi spune numele: Pro. Adică mergem pe construcție proprie și nu mergem ca să câștigăm voturile contra cuiva. În România se votează împtriva altcuiva pentru că așa s-au dus și campaniile. Politicienii nu au spus nimic despre ei, ci doar că restul nu sunt buni. De aceea campaniile s-au atrofiat și oamenii politici au devenit din ce în ce mai slabi, fapte care au generat multiple efecte care nu sunt în regulă în societatea românească. Pro România vine cu construcția Pro, vine cu un lider politic despre care multă lume spune că a fost cel mai bun premier post-revoluționar al României, Victor Ponta. Structura de construcție a partidului e modernistă. Suntem la început. Nu avem un an de când am obținut personalitatea juridică.
Mă întreba cineva dacă hunedorenii sunt alături de noi. Dacă noi demonstrăm că ne ancorăm în realitățile societății și ne ținem de cuvânt, atunci categoric hunedorenii vor fi alături de noi.
Dacă nu,atunci răspunsul e categoric nu.
Cum stă Pro România Hunedoara astăzi?
L-ați auzit și pe Victor Ponta: partidul e deschis, cu excepția baronilor locali. În județul Hunedoara sunt 524 de secții de votare în cele 69 de unități administrative. În prima fază, am început cu o platformă on-line. Am decis să lăsăm competiția deschisă. A fost tendința la început de a pune președinți și cel care venea își găsea șeful. Am zis nu, lăsăm competiția deschisă și în măsura în care se închid secțiile de votare într-o localitate creem organizația. Până atunci lăsăm lucrurile într-un comitet de inițiativă, după care trecem mai departe. Structura de conducere la noi nu e definită de un președinte clasic, ci de un coordonator. Acum, avem organizații în mai mult de jumătate din localitățile hunedorene. Iar până la alegerile europarlamentare vom închide cele 524 de secții de votare. Pot să spun și câteva nume de lideri. La nivel de coordonare în județul Hunedoara mă ocup eu, alături de încă doi colegi: Marius Sanfirișca și Răzvan Mareș. Un câștig fdoarte mare pentru noi este Viorel Arion, fostul primar din Hunedoara, despre care nici acum nu înțeleg de ce a trebuit să piardă în 2016, pentru că el a avut un mandat de primar bun.
A consemnat Nicu Tașcă