Învățământ dual și în Valea Jiului
Valea Jiului este rămasă în urmă și când vine vorba de învățământul dual. Situația care s-a dorit a fi remediată în cadrul unei dezbateri la care au luat parte reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, Instituției Prefectului, trei primari din Valea Jiului și o serie de oameni de afaceri și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ.
Dezbaterea s-a numit ”Strategii privind dezvoltarea învățământului dual în Valea Jiului”. Și încă de la începutul acesteia am aflat că partea de nord a județului este mai avansată chiar și în acest tip de învățământ, anul viitor urmând să își încheie studiile prima serie de elevi ai învățământului dual.
”Această dezbatere se doreşte a fi o acţiune care să contribuie la dezvoltarea învăţământului profesional şi dual din zona Văii Jiului şi să eficientizeze comunicarea între beneficiarii şi ofertanţii de servicii educaţionale din domeniul învăţământului profesional şi dual precum şi creşterea inserţiei socio-profesionale a absolvenţilor”, a declarat Tiberiu Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara.
După ce a fost susținută o prezentare despre ce presupune și care sunt beneficiile învățământului dual, au urmat discuții.
”La Uricani avem un proiect pe fonduri europene pentru realizarea unei clădiri pentru cele două tipuri de învățământ profesional, în domeniul alimentației publice – ospătar și asmd- și în domeniul prelucrării lemnului. Am câștigat finanțarea, dar deocamdată este suspendată finanțarea contractului pentru un litigiu. Dar presupund că s-ar realiza, trebuie să existe și posibilitatea de a vorbi și de instrumentarul acesteia, cu tehnologie la zi, nu doar de clădire și utilarea ei. Și mai spun un lucru: trebuie să existe posibilitatea legală pentru ca administrația locală să poată veni în plus față de ce oferă guvernul pentru a suplimenta bursele și pentru a suplimenta numărul de înscriși dintr-o parte sau alta. Dezvoltarea localităților trebuie să vină de jos în sus și guvernul trebuie să înțeleagă nevoile noastre”, a declarat primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu.
Intervențiile oamenilor de afaceri au fost, în mare parte pertinenente. Omul de afaceri Emil Părău a abordat problema mentalității. ”Problema principală este mentalitatea. Am vândut 30 de ani iluzii. E nevoie de educație și să li se spună copiilor că se poate trăi bine cu o meserie. Acum, se va începe de la zero cu școlile profesionale, după ce au fost distruse în totalitate ”, a spus omul de afaceri.
De partea cealaltă, lui Constantin Dicu ”i-ar place” și nu plăcea ca statul să ajute angajatorii.
În final, s-a concluzionat că este nevoie de o serie de întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri, întâlniri care să fie anunțate mai din timp, după cum cerea cineva.
N.T.