Joc cu sumă nulă, sau pe minus?

You may also like...

3 Responses

  1. RAD GHEORGHITA spune:

    Of si iar of, un titlu incitant, joc cu suma nula….nu cred ca la Sociologie s-a studiat TEORIA JOCURILOR.. Eu am studiat asa ceva la UVT… dar a pune un astfel de titlu unui articol banal, un articol despre RAZBOI, despre consecintele razboiului ECONOMIC , despre geopolitica e blasfemie. Scrieti domnilor simplu, romaneste, cu argumente despre ce doriti sa comunicati si nu asa de alambicat. Ce legatura poate exista intre TEORIA JOCURILOR si situatia Romaniei, sau posibilitatea ca Romania sa paraseasca Uniunea Europeana. Domnilor profesori de la Universitatea din Petrosani , mai studiati, mai aveti rabdare cu jocurile chiar daca ziceti dvs. ca va fi un joc cu suma pe minus. Eu stiu ca USR-ul cocheteaza cu aparatele de jocuri de noroc, ca nu exista un control al acestor aparate, ca aici se castiga sau se pierd sume importante neimpozitate dar ROMANIA inca nu poate fi jucata la pocker.

  2. Valentin Fulger spune:

    Domnule Rad, ca de obicei, trageti pe langa!

  3. Valentin Fulger spune:

    Stimate Domnule Rad,

    Am fost prea expeditiv in parerea mea, si cre ca meritati mai mult!

    Pentru ca suficienta cu care tratati multe subiecte este cronica, dar tinde sa se acutizeze, ma vad nevoit sa replic cu argumente la superioritatea falsa pe care o afisati.

    Da, si la Petrosani se preda si se invata despre aceste jocuri/conflicte.

    Va reproduc o secventa din cartea mea, Introducere in sociologie, pp.101-102, Editura Sitech, Craiova, 2019.

    „Studiul grupurilor a condus la determinarea a trei tipuri de conflict:

    1)conflicte cu rezultat zero/miză nulă (atunci când o persoană îşi propune fie să câştige tot, fie să piardă tot; cazul jucătorilor de poker sau a candidaţilor din ultimul tur de scrutin) sau cu miză parţială (când nici una dintre persoane nu vrea să câştige tot sau să piardă tot; cazul unor litigii asupra unor moşteniri care prin pierderea lor duc la pagube imense, dar care şi prin câştigarea lor atrag multe responsabilităţi şi cheltuieli pentru întreţinere. Astfel, este în interesul părţilor ca acest conflict să se soluţioneze cu câştigul ambelor părţi, fiecare dintre ele asumându-şi pe lângă câştig şi anumite responsabilităţi şi cheltuieli);

    2)conflicte bazate pe personalitate sau situaţionale, provocate fie de diferenţele dintre personale din grup (să ne gândim la tipurile de temperament-coleric, sanguin, melancolic şi flegmatic, la categoriile demografice-copii, tineri, adulţi, vârstnici sau cele educaţionale-fără studii, studii primare, studii medii, studii superioare etc fiecare constituindu-se în potenţiale surse de conflict intra-categoriale dar mai ales intercategoriale) sau de contextul social în care se află (acesta poate fi unul dominat de coeziune socială, de justa împărţire a resurselor etc ceea ce face mai puţin posibilă izbucnirea unui conflict, sau din contră brăzdat de tensiuni economice, etnice, religioase care favorizează izbucnirea conflictelor);

    3)conflicte de fond sau fundamentale provocate de tipul de norme ales (de exemplu legile pot să fie improprii, să nu ţină cont de noile realităţi economice sau demografice, de evoluţia formelor de convieţuire sau de mobilitatea teritorială) şi conflicte de formă sau nefundamentale provocate de modul de aplicare a normelor (se aplică prost, se aplică numai unora deşi ar trebui aplicate tuturor sau devin caduce prin neaplicarea lor). Să nu se înţeleagă însă că toate conflictele sunt negative, ele ajutând uneori la clarificarea scopurilor grupurilor şi la ieşirea la iveala a valorilor.”

    Nu suntem noi cei mai destepti, dar nici cei mai prosti nu suntem. Va asigur! In niciun caz mai prosti ca dvs!!!

    Si va mai asigur ca nu este vina mea sau a altcuiva daca dvs tratati totul intr-o cheie subiectiva, rauvoitoare, plina de atitudini superioare muritorilor de rand, asa ca mine si cei care ma citesc si s-ar putea sa ma aprecieze.

    Daca aveti argumente contra cumparati un pix si scrieti impotriva mea chiar la ziarul in care public.
    Va garantez ca o sa fiti publicat! Chiar daca nu-mi place ce scrieti!

    Asta este diferenta dintre mine, care cred in democratia occidentala, si cei care iubesc Rusia, asa ca …altii, acolo unde orice parere contrara politicii de stat se imbolnaveste subit de curent…adica posesorul parerii este tras de curent in jos de la etaj! Etajul 8, 9 sau 10!!!

    Valentin Fulger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *