Joc cu sumă nulă, sau pe minus?
28 septembrie 2022. Cine ar fi crezut vreodată că într-un astfel de moment ne-am fi pus problema, într-o Europă Unită, că un proiect atât de frumos poate să fie pus sub semnul întrebării din atât de multe ţări?
Contestatarele iniţiale, Ungaria şi Polonia (foste state comuniste) au fost vârf de lance şi rămân prin multe dintre iniţiativele lor sub semnul întrebării din perspectiva a ceea ce fac.
Ungaria a vrut să limiteze internetul şi libertatea de expresie prin presă, iar Polonia, marcată de un catolicism feroce, a permis într-un caz ca o mamă să moară împreună cu copilul ei nenăscut pentru că doctorii au refuzat să facă un avort, alegând între unul sau altul dintre copiii care ar fi putut să le salveze viaţa. Mamei şi unuia dintre copii…
Sunt creştin, cred în Dumnezeu, dar niciodată nu-mi voi pune ochelari de cal!
Anglia a refuzat Uniunea Europeană. Am înţeles! Dar va avea mari probleme şi deja le are. Există acolo un spirit insular, imperial, de independenţă şi singularitate, de sute de ani. Cum vor ei!
Dar Anglia… este ce este, iar Ungaria şi Polonia sunt ce sunt! Nu pot fi în afara Uniunii Europene ca naţiuni libere, democrate şi prospere.
Să luăm cazul României!
Ştiu! Sunt enorm de mulţi oameni care acuză că Uniunea ne-a sabotat, că ne-a sărăcit!
Fără trădătorii din interior niciun pervertitor din exterior nu ar fi avut succes. Nici-o termocentrala sau mină nu s-ar fi închis. Sunt lucruri care s-au perpetuat începând cu 1990, nu de acum.
Dar asta este cam de multişor poveste, ca să parafrazez ….
Dacă, prin absurd, am fi din nou în sfera de influenţă a Rusiei cum credeţi că aţi trăi?
Mai bine?
O să spuneţi că aţi avea gaz ieftin şi energie aproape gratis!
Dar aceste lucruri le au cetăţenii ruşi care acum fug pe unde apucă de mobilizarea lui Putin.
Nu le pasă deloc de gazul ieftin, de curentul ieftin sau de benzina ieftină!
Vor să scape cu viaţă în ţările în care gazul şi curentul este mai scump!
Dacă printr-o nefericită întâmplare România ar intra din nou în sfera Rusiei, vă întreb:
Cu ce v-ar ajuta gazul ieftin şi benzina ieftină dacă tot ce am produce s-ar duce în Rusia?
Ani de zile România a trimis în Rusia producţia ei de cereale sau de produse petroliere, după război.
Aveţi impresia, un moment, că se va întâmpla altfel, dacă de mâine Putin pune mâna pe România?
Nu!
Rusia va acapara tot ce se poate din România şi o va seca de resurse. Pentru zeci de ani.
Va ucide fizic şi psihic pe toţi cei care i se opun şi ne va sărăcii!
E politica lor de Stat.
De Stat Totalitar care ucide nevinovaţi folosindu-l mizerabil pe Dumnezeu prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Pentru România, a părăsi Europa, a ne întoarce împotriva ei, sau Statele Unite este echivalent cu o sinucidere naţională, indiferent ce se întâmplă acum în Italia, în care o Şoşoacă blondă a câştigat alegerile.
Concluzionând, pentru România nici măcar nu este un joc cu sumă nulă întoarcerea cu spatele la Uniunea Europeană. Este o misiune sinucigaşă, un joc cu sumă pe minus!
Valentin Fulger
Of si iar of, un titlu incitant, joc cu suma nula….nu cred ca la Sociologie s-a studiat TEORIA JOCURILOR.. Eu am studiat asa ceva la UVT… dar a pune un astfel de titlu unui articol banal, un articol despre RAZBOI, despre consecintele razboiului ECONOMIC , despre geopolitica e blasfemie. Scrieti domnilor simplu, romaneste, cu argumente despre ce doriti sa comunicati si nu asa de alambicat. Ce legatura poate exista intre TEORIA JOCURILOR si situatia Romaniei, sau posibilitatea ca Romania sa paraseasca Uniunea Europeana. Domnilor profesori de la Universitatea din Petrosani , mai studiati, mai aveti rabdare cu jocurile chiar daca ziceti dvs. ca va fi un joc cu suma pe minus. Eu stiu ca USR-ul cocheteaza cu aparatele de jocuri de noroc, ca nu exista un control al acestor aparate, ca aici se castiga sau se pierd sume importante neimpozitate dar ROMANIA inca nu poate fi jucata la pocker.
Domnule Rad, ca de obicei, trageti pe langa!
Stimate Domnule Rad,
Am fost prea expeditiv in parerea mea, si cre ca meritati mai mult!
Pentru ca suficienta cu care tratati multe subiecte este cronica, dar tinde sa se acutizeze, ma vad nevoit sa replic cu argumente la superioritatea falsa pe care o afisati.
Da, si la Petrosani se preda si se invata despre aceste jocuri/conflicte.
Va reproduc o secventa din cartea mea, Introducere in sociologie, pp.101-102, Editura Sitech, Craiova, 2019.
„Studiul grupurilor a condus la determinarea a trei tipuri de conflict:
1)conflicte cu rezultat zero/miză nulă (atunci când o persoană îşi propune fie să câştige tot, fie să piardă tot; cazul jucătorilor de poker sau a candidaţilor din ultimul tur de scrutin) sau cu miză parţială (când nici una dintre persoane nu vrea să câştige tot sau să piardă tot; cazul unor litigii asupra unor moşteniri care prin pierderea lor duc la pagube imense, dar care şi prin câştigarea lor atrag multe responsabilităţi şi cheltuieli pentru întreţinere. Astfel, este în interesul părţilor ca acest conflict să se soluţioneze cu câştigul ambelor părţi, fiecare dintre ele asumându-şi pe lângă câştig şi anumite responsabilităţi şi cheltuieli);
2)conflicte bazate pe personalitate sau situaţionale, provocate fie de diferenţele dintre personale din grup (să ne gândim la tipurile de temperament-coleric, sanguin, melancolic şi flegmatic, la categoriile demografice-copii, tineri, adulţi, vârstnici sau cele educaţionale-fără studii, studii primare, studii medii, studii superioare etc fiecare constituindu-se în potenţiale surse de conflict intra-categoriale dar mai ales intercategoriale) sau de contextul social în care se află (acesta poate fi unul dominat de coeziune socială, de justa împărţire a resurselor etc ceea ce face mai puţin posibilă izbucnirea unui conflict, sau din contră brăzdat de tensiuni economice, etnice, religioase care favorizează izbucnirea conflictelor);
3)conflicte de fond sau fundamentale provocate de tipul de norme ales (de exemplu legile pot să fie improprii, să nu ţină cont de noile realităţi economice sau demografice, de evoluţia formelor de convieţuire sau de mobilitatea teritorială) şi conflicte de formă sau nefundamentale provocate de modul de aplicare a normelor (se aplică prost, se aplică numai unora deşi ar trebui aplicate tuturor sau devin caduce prin neaplicarea lor). Să nu se înţeleagă însă că toate conflictele sunt negative, ele ajutând uneori la clarificarea scopurilor grupurilor şi la ieşirea la iveala a valorilor.”
Nu suntem noi cei mai destepti, dar nici cei mai prosti nu suntem. Va asigur! In niciun caz mai prosti ca dvs!!!
Si va mai asigur ca nu este vina mea sau a altcuiva daca dvs tratati totul intr-o cheie subiectiva, rauvoitoare, plina de atitudini superioare muritorilor de rand, asa ca mine si cei care ma citesc si s-ar putea sa ma aprecieze.
Daca aveti argumente contra cumparati un pix si scrieti impotriva mea chiar la ziarul in care public.
Va garantez ca o sa fiti publicat! Chiar daca nu-mi place ce scrieti!
Asta este diferenta dintre mine, care cred in democratia occidentala, si cei care iubesc Rusia, asa ca …altii, acolo unde orice parere contrara politicii de stat se imbolnaveste subit de curent…adica posesorul parerii este tras de curent in jos de la etaj! Etajul 8, 9 sau 10!!!
Valentin Fulger