”Mecanismul național de prevenire a torturii” n-a ajuns în spitalele hunedorene
Lansat cu surle și trâmbițe, înclusiv pe un post național de televiziune, ”Mecanismul național de prevenire a torturii” n-a ajuns la spitale. Inițiat de Avocatul Poporului pentru a monitoriza locurile de detenție și spitalele pe perioada stării de alertă, mecanismul este o necunoscută pentru managerii de spitale din județul Hunedoara.
Avocatul Poporului susține că prin acest mecanism dorește să se asigure că sunt respectate deminitatea și drepturile pacienților testați poziv sau suspectați de SARS COV-2.
Scopul anunțat al monitorizării este: „consolidarea protecției pacienților împotriva torturii și a pedepselor și tratamentelor inumane sau degradante și a exercitării fără discriminare a drepturilor și libertăților fundamentale”. Iar Avocatul Poporului le cere managerilor de spitale să-i trimită în format electronic o documentație destul de stufoasă formată din nu mai puțin de 60 de documente. Aceasta cuprinde liste de pacienți, proceduri și registre, ba chiar și o „copie meniu în săptămâna 25 mai-6 iunie”, situația concedierilor în aprilie și mai, accesul/restricții ale pacienților în exteriorul salonului și copii anonimizate ale foilor de observații ale pacienților.
Managerilor de spitale li se cere chiar și să nominalizeze o persoană de legătură ”în vederea menținerii unui dialog continuu pe întreaga perioadă a monitorizării”.
Totodată, persoanele care au fost sau sunt internate în spitale Covid-19 precum și familiile acestora au la dispoziție un chestionar (http://www.avp.ro/chestionar_spitale_covid.html ) care poate fi accesat pe site-ul Avocatului Poporului. Chestionarul cuprinde 53 de întrebări, legate de testarea SARS-COV-2, internare, transportul cu izoleta, tratamente, consiliere psihologică, calitatea mâncării și modul de distribuire al acesteia.
Conform documentului emis de instituția amintită, managerii spitalelor vor trebui să afișeze în locuri vizibile note pentru informarea pacienților și a angajaților din care reiese că unitățile sunt monitorizate prin ”Mecanismul național de prevenire a torturii”.
În cadrul acestor note, pacienților și angajaților spitalelor li se promite confidențialitatea informațiilor pe care le oferă, precum și cererea acordului pentru publicarea datelor cu caracter personal.
Managerii spitalele hunedorene n-au primit nimic
Singurele informații despre ” ” care au ajuns la managerii de spitale din județul Hunedoara, de exemplu, sunt cele care au putut fi văzute în media națională. Contactat, managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, dr. Emil Stoica- Mariș, a susținut că nu a primit nimic legat de acest lucru și a refuzat să comenteze dacă va pune în aplicare ceea ce se solicită în documentul care poartă antetul Avocatului Poporului.
Nici managerul Spitalului Municipal ”Al. Simionescu” din Hunedoara, ec. Radu Budae, nu a primit nimic legat de mecanism, singurele informații pe care le știe sunt cele pe care le-a văzut în media națională. Nici la Spitalul Municipal Lupeni lucrurile nu stau diferit. Managerul acestuia, Carmen Misaroși, a fost chiar iritată de întrebarea noastră, dar a susținut că nu a primit nici dânsa nimic.
Nicu Tașcă