Nicolae Tașcă a tradus 15 ani de viață politică
Postfață a lucrării ”Observator. Jurnal socio-politic 2003-2018”
Nicolae Tașcă și-a asumat în acest material editorial să traducă 15 ani de viață politică, economică și socială prin 400 de editoriale publicate în Jurnalul Văii Jiului. Este o încercare curajoasă prin care și-a asumat rolul de observator sau critic al celor 15 ani, dar și de sau formator de opinie. Mare parte a celor 400 de editoriale sunt dedicate Văii Jiului sau Petroșaniului, dar problematica e una totuși una globală.
Lucrarea îndeplinește condițiile unei lucrări din categoria cărților de analiză a vieții socio-politice și este vizibilă experiența autorului în această materie. Autorul știe și „despre ce” vorbește și „cui” se adresează. Apreciez că o persoană care citește această lucrare recunoaște că evoluția României și a Văii Jiului a urmat de multe ori previziunea autorului. Intermediarul care mijlocește comunicația este un om care are abilitatea de a observa, analiza și sintetiza viața socială și politică a ultimilor 15 ani. Lucrarea se vrea un manifest publicitar foarte sugestiv, iar în partea cealaltă, ca un ghid pentru tinerii tot mai puțin implicați în viața socio-politică actuală.
Am colaborat cu Nicolae Tașcă pe parcursul ultimilor 7 ani, atât din perspectiva editorială prin cele 15 editoriale reunite sub cupola Colțul universitarului, cât și din perspectivă relațiilor publice, și am văzut în sociologul și economistul Nicolae Tașcă un fin observator al realităților actuale, un jurnalist curajos și incisiv, dar și un formator de opinie.
Consider că cele 400 de editoriale s-au impus în mod cert în conștiința publică locală, lucru punctual ce ar putea fi dovedit și prin aportul adus de Colțul universitarului, dar și prin cele peste 15 editoriale dedicate de Nicolae Tașcă, Universității din Petroșani, în schimbarea percepției membrilor comunității dar și a universitarilor, percepție ce poate a condus la schimbarea din Universitatea din Petroșani. Sunt sigur ca acest exemplu nu este singular și că rolul de formator de opinie pe care Nicolae Tașcă și l-a asumat în aceste editoriale, a influențat puternic comunitatea locală a Văii Jiului.
Apreciez concluziv că dl. soc. Nicolae Tașcă este un publicist autentic, care și-a făcut o rațiune existențială din activitatea de analiză a vieții sociale și politice. Analiza pe care a realiza-t-o este, și de această dată, o analiză cu tendință, adică cu impact în realitate și nu o analiză de dragul analizei. D-nul Tașcă începe astfel să-și confirme pe lângă valoarea de specialist în relații publice și de sociolog și pe aceea de analist. Sper să-și conserve cât mai mult timp dinamismul de care dă dovadă atât în folosul devenirii personale cât și în sensul binelui comun.
Eduard V. Edelhauser
Prorector Management Universitar
Universitatea din Petroșani