Nicu Taşcă a fost la conferinţa de lansare a Monitorului educaţiei şi formării
Preşedintele Asociaţiei Niloran, Nicu Taşcă, a fost prezent la conferinţa de lansare a Monitorului educaţiei şi formării 2017 elaborat de Direcţia Generală Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene. La evenimentul găzduit de Reprezentanţa Comisiei Europene în România au fost prezenţi Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene, Ligia Deca, consilier de stat la Președinția României, Cendrine de Buggenoms, şef de Unitate în cadrul Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune – Comisia Europeană, Angela Tămășan, Desk Officer pentru România al Direcției Generale Educație, Tineret, Sport și Cultură, precum şi ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop.
“Principala temă este inegalitatea, cauză şi efect a crizei care a produs decizia de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Mulţi brirtanici au considerat că nu au şanse egale cu ceilalţi cetăţeni, s-au considerat aşa numiţii rămaşi în urmă. (…) Copii fără şansă la educaţie vor avea foarte puţin probabil un nivel de trai decent.(…) Educaţia este legată cu sărăcie. Există o legătură şi cu pierderea de forţă de muncă. După ce România a investit în educaţia tinerilor, beneficiază alţi agnajatori, din alte ţări. România lucrează la o adordare integrată. Caută soluţii, cu respectarea dreptului la liberă circulaţie, care este cel mai apreciat de către români” , a spus Angela Cristea, în deschiderea evenimentului.
Ministrul Liviu Pop a susţinut că Ministerul Educaţiei Naţionale lucrează la îmbunătăţirea calitativă a învăţământului românesc. „România este extrem de interesată de recomandările specifice de țară și de temele europene de actualitate, lucru absolut normal, deoarece prin politicile abordate urmărim ameliorarea stării de fapt în domeniul educației și formării. În acest context, Ministerul Educației Naționale a implementat deja sau urmează să demareze o serie de măsuri care vin în sprijinul accesului la un învățământ de calitate. De exemplu, bugetul educației pentru anul viitor va fi, probabil, cel mai mare de la Revoluție încoace. Vom demara chiar astăzi, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, trei noi apeluri de proiecte, în valoare de 258 milioane euro, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Vă asigur că pe toată durata mandatului meu voi da girul tuturor proiectelor care își propun să așeze învățământul românesc pe locul pe care-l merită în Europa și în lume. Apreciez colaborarea cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și vă asigur de întreaga mea disponibilitate”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop.
Preşedintele Asociaţiei Niloran a ridicat chestiunea unui liant între educaţia formală şi cea non-formală,în contextul schimbării curriculei, idee care a fost susţinută cu câteva exemple şi de ministrul Pop şi care se bucură de încurajarea comisiei Europene. “Comisia Europeană încurajează educaţia non-formală. O să dau exemplul Estoniei, unde avem destul de multe activităţi de acest gen: activităţi de hobby, activităţi întreprinse cu clasa. Dovezile pe care le avem ne arată că funcţionează, combinate cu măsurile educaţionale pot să dea rezultate şi ajută la menţinerea interesului elevilor de a rămâne în şcoală”, a susţinut Angela Tămășan, Desk Officer pentru România al Direcției Generale Educație, Tineret, Sport și Cultură.
A.I.
Sursa video: privesc.eu