O casă eficientă energetic pe înțelesul tuturor
Dacă planificați să construiți o casă sau să o renovati și aveți întrebări practice menite să vă reducă bugetul la cheltuielile de întreținere și să vă ofere un plus de confort, iată care ar fi, mai pe înțelesul tuturor, modurile de a face o casă eficientă energetic:
- Design eficient energetic:
Dacă abia îți proiectezi casa, nu te uita doar la modele arătoase de pe internet și din reviste. Consultă un arhitect care chiar știe cum să facă planul casei ca să fie din start eficient, pentru că forma și orientarea clădirii contează. De exemplu, orientarea spre sud și forma compactă a casei, cu cât mai puțini pereți exteriori, vor fi un plus enorm și un minus din start la facturile tale. La fel și un perete mare din sticlă la toată casa sau ferestre mari din sticlă la camera cea mai mare, sufrageria de exemplu, va permite căldurii și luminii solare să intre în clădire.
Modul în care sunt alese materialele de construcție contează mult pentru că unele dintre ele pot colecta radiațiile solare și îți pot da lumină și căldură gratuită. Nu alege bolțarii sau cărămida numai pentru că toți vecinii de pe strada ta au ales asta.
Un proiectant bun va ține cont de climatul din zonă și de temperaturile de peste an. Pentru că, pe lângă problema frigului din anotimpul rece, în România avem și luni de caniculă, iar dacă atunci trebuie să folosim în case aparate de aer condiționat sau ventilatoare, asta înseamnă tot energie, curent electric consumat și se înțelege că și bani. Comunică arhitectului că vrei vara răcoare, să îți explice cum se va întâmpla asta: Există un sistem de umbrire a fațadei (poate un acoperiș mai lung, o terasă acoperită). Se poate vărui sau vopsi casa în culori reflectorizante? Se pot include ferestre de ultima generatie bluEvolution 92, obloane, jaluzele sau alte sisteme de a acoperi ferestrele în anumite perioade din zi? Trebuie plantați ceva copaci pe o anumită latură a casei pentru mai multă umbră?
Desigur că dacă nu construiești ci doar renovezi, nu poți face schimbări mari, nu poți de exemplu alege o altă formă sau orientare a casei, alte materiale de construcție, dar tot poți adăuga ferestre, lungi acoperișul, adăuga niște jaluzele etc.
- Izolare performantă:
Am auzit pe cineva spunând echipei de constructori angajați să-i facă locuința să folosească o izolație mai subțire decât în plan, pentru că e mai ieftină. Greșeala este că multe clădiri stau prost cu izolația și de aceea nu sunt eficiente energetic, pierd căldură iarna iar vara e cald. Dacă te zgârcești sau vrei să faci economie la început, nu uita că vei plăti apoi cu vârf și îndesat lună de lună.
O izolație performantă nu include doar pereți bine izolați ci și uși și ferestre de înaltă performanță, de asemenea construcția să fie etanșă la aer și curenți externi. Doar niște crăpături infime pot permite infiltrarea aerului de afară care poate răci suprafețele elementelor din structură, ducând la condens. Aerul cald care se scurge prin golurile din izolație este o cauză majoră a pierderii de căldură și, în consecință, a irosirii de energie.
- Ventilație corespunzătoare:
Dacă nu izolați corect și ventilați prea puțin, puteți risca condensul aerului umed și cald pe suprafețe reci, slab izolate, care vor crea umiditate și deci mucegai și ciuperci în casă. Mulți cred că ventilație înseamnă doar ferestre sau uși pe care să le deschizi când și când dar nu este așa. Ca să fie eficientă deschiderea ferestrelor, ele trebuie să fie orientate spre direcția din care bate de obicei vântul sau o briză în acea zonă. Se mai folosesc coșuri, guri de aerisire și alte sisteme de ventilație iar un arhitect experimentat trebuie să îți propună soluțiile cele mai bune.