Parlamentul European este preocupat de statul de drept din România
Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluţie în care se arată „profund preocupat” de reforma sistemului judiciar şi a legislaţiei penale în România, care riscă să submineze separaţia puterilor şi lupta împotriva corupţiei.
Parlamentul European invită autorităţile române să instituie garanţii pentru evitarea ocolirii mecanismelor de verificare şi echilibrare şi să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândurile funcţionarilor de stat.
Textul, adoptat cu 473 de voturi pentru, 151 împotrivă şi 40 de abţineri atrage atenţia asupra noii legislaţii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea sistemului judiciar şi Consiliul Superior al Magistraturii. Rezoluţia avertizează asupra impactului noii legislații asupra independenței sistemului judiciar, asupra eficienței şi calității acestuia, inclusiv consecințe negative pentru lupta împotriva corupției.
Rolul Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi pretinsa lui ingerinţă în activitatea sistemului judiciar din România au determinat Parlamentul European să solicite întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii.
Parlamentul condamnă „intervenția violentă și disproporționată” a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018 şi face apel la autoritățile române să asigure o investigare transparentă, imparțială și efectivă a acțiunilor forțelor de ordine.
Deputaţii avertizează asupra potențialului efect de intimidare a societăţii civile pe care l-ar putea avea legislaţia privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor şi menţionează că aceasta ar putea fi în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viața privată.
Europarlamentarii români sunt împărţiţi
Europarlamentarii români sunt împărţiţi în funcţie de grupurile politice din care fac parte.
„De doi ani de zile, românii ies în stradă cu steagul Uniunii Europene în spate, cerând sprijinul UE pentru apărarea democrației și a statului de drept din România. De doi ani de zile, Guvernul PSD – ALDE este surd la ce spun protestatarii și la ce spun partenerii europeni cu privire la legile justiției. De doi ani de zile, obiectivul coaliției de guvernare este unul singur: slăbirea actului justiției pentru a-l face scăpat pe președintele infractor al PSD, Liviu Dragnea. În data de 10 august, românii au ieșit din nou în stradă pentru a apăra statul de drept. Guvernanții au reacționat prin instituțiile de forță atacând cu gaze pe protestatarii pașnici și pe jurnaliștii care își făceau datoria. Guvernanții au continuat ulterior ofensiva promovând legi care îngrădesc activitatea societății civile și închid gura protestatarilor. Noi, în Parlamentul European, nu putem trece cu vederea toate aceste lucruri. Trebuie să transmitem un mesaj clar de susținere sutelor de mii de oameni care ies în stradă și protestează pentru statul de drept și pentru valorile europene. Trebuie să transmitem un mesaj clar de susținere zecilor de români care au fost loviți fără milă de autorități. Despre asta este vorba în rezoluția votată astăzi de Parlamentul European. Este, în primul rând, o poziționare clară de partea oamenilor, a statului de drept și a independenței justiției în lupta cu guvernarea PSD – ALDE care vrea să pună mâna pe justiție. Parlamentul European condamnă, prin această rezoluție, intervenția violentă și disproporționată a autorităților la protestele din 10 august 2018. Totodată, cerem Parlamentului și Guvernului României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și al Comisiei de la Veneția privind reformele în justiție, recomandări venite la solicitarea Partidului Național Liberal. Mai cerem Guvernului să se abțină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independența sistemului judiciar. Rezoluția nu cere nicio sancțiune pentru România, rezoluția apără România și pe români de politicienii care vor să controleze justiția. Noi, PNL, am criticat dintotdeauna toate demersurile de slăbire a legilor justiției. Votul de astăzi în favoarea rezoluției și de susținere a oamenilor care vor justiție independentă este poziția firească ca urmare a demersurilor PNL de doi ani de zile de a se împotrivi tuturor atacurilor PSD – ALDE la valorile democratice europene”, a declararat Siegfried Mureşan (PNL, PPE).
De partea cealaltă, lucrurile se văd categoric altfel. „Contrar tuturor dovezilor, rezoluția nu face aproape nicio referire la protocoale secrete încheiate între SRI, procurorul general, șeful DNA și mai multe ramuri ale sistemul judiciar român. Aceste protocoale secrete au avut un impact dramatic asupra independenței sistemului judiciar și au vizat oameni obișnuiți, jurnaliști, oameni de afaceri și politicieni cu metode care amintesc de fosta Securitate. Totodată, rezoluția nu menționează abuzurile comise dar nici necesitatea de a garanta supremația ordinii constituționale și a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, principii care stau la baza Uniunii Europene. Un lucru este de remarcat însă, atât Klaus Iohannis, cât și PNL-ul, au declarat că se vor opune acestei rezoluții. Astăzi, în fața acestor evidențe din textul rezoluției, putem afirma fie că PNL și Președintele Iohannis au mințit atunci când au spus că se vor opune și vor cere retragerea rezoluției, fie că sunt complet irelevanți în cadrul PPE. Un al treilea scenariu, în care PNL și Klaus Iohannis au nevoie de o nouă tragedie și creează noi drame pentru țara noastră, asemenea tacticii pământului pârjolit, pentru a se cățăra și pentru a ajunge la guvernare, ar fi putut părea, până ieri, de neconceput. Astăzi însă, acest scenariu este o realitate”, a declarant Victor Boştinaru (PSD, S&D).
Nicu Taşcă