Povestea unei facturi de 25 de bani
În urmă cu o săptămână primesc de la Enel Energie S.A. o factură prin care mi se comunică o datorie de 0,25 lei, reprezentând perioada de facturare 01.01.2018 – 22.10 2018, regularizare certificate verzi, cu scadența de plată la 16.09.2019.
M-am conformat să plătesc suma de 25 bani, pentru că, în caz contrar situația se complica având drept consecință perceperea dobânzilor penalizatoare, urmând întreruperea alimentării cu energie electrică, după care, costuri de debranșare/branșare, toate astea însemnând bani de ordinul sutelor de lei.
Nu am să comentez, pentru că nu mă pricep, calculul făcut de către cei cu pregătire în domeniul regularizării valorii certificatelor verzi din care să rezulte o factură de 25 de bani, dar mi se pare ridicol să fie stabilită o asemenea datorie care mi se comunică după aproape doi ani.
De asemenea, nu înțeleg eficiența acestui procedeu de a trimite în plic o factură de 25 bani, pentru care se percepe un tarif poștal (scrisoare simplă) de 1,40 lei.
De fapt nimic nou, pentru că și ANAF procedează la fel când comunică datorii aferente unor perioade anterioare multor ani, dar, spre deosebire de Enel, ANAF amenință cu executare silită pe cei care nu își achită datoriile, unele mai mici decât costul unui plic trimis prin poștă.
Revenind la povestea facturii de 25 de bani, poveste care devine și mai interesantă la momentul achitării sumei de 25 de bani prin Pay Point, când lucrătorul comercial îmi percepe o plată suplimentară de 50 de bani.
Amintindu-i lucrătorului comercial despre un articol intitulat „O escrocherie în Piaţa Dacia din Petroşani” apărut în Jurnalul Văii jiului, articol ce se referea la înșelăciune, prin perceperea unei taxe suplimentare, răspunsul a fost promt: „știu articolul la care vă referiți, taxa o încasăm nu pentru factură, ci pentru seviciile pe care le facem privind plata facturii”.
Ce puteam să mai spun decât să plătesc suplimentar cei 50 de bani, pentru plata unei facturi de 25 de bani, și să-mi văd mai departe de drum.
Povestea unei facturi de 25 de bani se regăsește, deseori, în viața multora dintre noi.
Petre Lungoci