Președinție și curtuazie
Cred că nu mai e un secret pentru nimeni că președinția României la Consiliul Uniunii Europene a început. Au fost ceremonii frumoase, discursuri chiar și mai și, de acum urmează să ne apucăm de treabă și să fim cu adevărat lideri. Lideri ai unei întregi Europe și negociatori iscusiți pentru închiderea numeroaselor probleme care există la nivelul Uniunii Europene (așa-numitele dosare).
Peste toate acestea, România trebuie să fie și un exemplu. Un bun exemplu. Guvernul trebie să aibă o conduită exemplară atât acasă, cât și în instituțiile europene. Aș spune chiar că trebuie să răspundă cu multă curtuazie chiar și criticilor care i se aduc. Și chiar mai mult decât atât. Să colaboreze foarte strâns atât cu Comisia Europeană, cât și cu Parlamentul European.
De altfel, la evenimentul de începere simbolică a președinției, toți invitații au vorbit elogios despre români și România și ne-au încântat pe toți.
Când însă spun și lucruri care nu ne plac, nu mai suntem deloc încântați și îl scoatem în față pe ”nu am venit să dau socoteală”. Sintagma pare să-i fi intrat la suflet premierului Viorica Dancilă și a început să o folosească destul de des. Aproape că mi-e treamă să nu se transforme într-un tic verbal.
Numai că, pe parcursul celor șase luni, dar și în general, noi trebuie să lucrăm cu aceste instituții. Chiar foarte strâns. Trebuie să colaborăm cu liderii partidelor politice europene, cu primii miniștrii din toate 27 de state și nu cred că o vom putea face cu ”nu am venit să dau socoteală”. Chiar nu.
Mai ales că în mandatul României vor avea loc și alegerile europarlamentare. Ceea ce va naște în mod cert dezbateri importate, iar România are încă multe probleme, probleme care sunt puse în lumină și mai mult de președinția semestrială.
Iar semestrul trece, relațiile rămân. Iar dacă sunt stricate ….
Nu o să vină nici Schengen-ul.
Nicu Tașcă