PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII – RECUNOSCUT ȘI ADMIS ÎN INSTANȚELE DE JUDECATĂ
Și eu, precum mulți alții, am fost nevoit să acționez în instanța de judecată Casa Județeană de Pensii, unde am solicitat obligarea acesteia la recalcularea drepturilor de pensie prin valorificarea veniturilor brute înregistrate în adeverințe unde angajatorii mei au confirmat plata contribuției la asigurările sociale de stat.
Recalcularea se impunea deoarece drepturile de pensie s-au calculat la salariul înscris în Cartea de Muncă, și nu prin raportare la veniturile asupra cărora s-a achitat contribuția la asigurările de stat.
Decizia definitivă a instanței de judecată mi-a dat dreptate, obligând Casa Județeană de Pensii să-mi recalculeze drepturile de pensie prin valorificarea veniturilor brute înregistrate în adeverințe, cu alte cuvinte respectând principiul contributivității.
Chestiunea privind includerea sau ne-includerea veniturilor suplimentare în calculul pensiei a fost dezlegată de instanța supremă prin Decizia nr. 19/2011, referitoare la acordul global, și Decizia 19/2012 în sensul că, în vederea respectării principiului contributivității, la stabilirea cuantumului pensiei se impune luarea în considerare a tuturor veniturilor pentru care s-a făcut dovada că au făcut parte din fondul de salarii asupra căruia angajatorul a calculat contribuția la asigurările sociale. Instanța supremă și-a menținut același punct de vedere, fapt ce poate constata și prin considerentele Deciziei HP nr. 57/2018 a ICCJ.
În plus, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit în jurisprudența sa că drepturile de asigurări sociale cuvenite în baza contribuțiilor de asigurări sociale plătite constituie un bun patrimonial în sensul art.1 din Protocolul nr. 1 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, ratificată de Statul Român prin Legea nr.30/1994.
Marius Budăi, înscăunat pentru a doua oară la conducerea Ministerului Muncii, continuă să ducă cu „zăhărelul” pensionarii, prin a arăta „lupta” pe care o duce spre binele acestora, folosindu-se în permanență, pentru a fi cât mai credibil, de sintagma „părinții și bunicii noștri”. Asta la vedere, pentru că în momentul în care nu-l vede nimeni „cinic, dă avize negative unor inițiative legislative în detrimentul „părinților și bunicilor” așa cum, nu demult, la o inițiativă legislativă care se referea la luarea în calcul, la stabilirea pensiei, a veniturilor brute pentru care s-au plătit contribuții la bugetul statului, avizul guvernului a fost negativ prin documentația întocmită de „nepotul” celor cărora le poartă de grijă zilnic la televizor.
În acest sens „nepotul” dacă nu ar fi simulat în permanență lupta pentru binele „părinților și bunicilor” proceda la emiterea unei Ordonanțe de Urgență care ar scuti pensionarii de a mai umbla prin instanțele de judecată pentru a-și câștiga un drept, iar Casele de Pensii nu ar mai fi nevoite să cheltuiască zeci de milioane lei cu asistența juridică.
,,Nepotul” disperat
În spirala disperării,
Cuprinzându-l total frica,
Spre a nu fi dat uitării,
Îi dă zor cu fofârlica.
Petre Lungoci