Procurorul general al României: ”Este absolut necesară consolidarea educației, a programelor de educație”
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, vorbește destul de rar, dar când o face, o face într-un fel care stârnește ecouri. În interviul acordat postului Digi 24, Augustin Lazăr a vorbit despre multe subiecte importante legate de justiție și de tot ceea ce se petrece în ultima perioadă în acest domeniu. Nu a ratat însă momentul și a vorbit înclusiv despre infracționalitatea în rândul tinerilor (minori, în limbajul procurorului). Ca un om cu o vastă experiență, procurorul Lazăr consideră că ”este absolut necesară consilidarea educației, a programelor de educație pentru tineri în general”.
”… Sunt foarte multe infracțiuni cu violență. Iar, în ceea ce privește violența domestică, avem circa 1500 de inculpați trimiși în judecată. Dintre cei 20{9a5d7dc17012582abff687e9b5edb4e4cf74f8aed4a146ac8fc660462cc5cb17} inculpați pentru infracțiuni contra persoanei, circa 4000 sunt minori. Foarte interesant! Foarte mulți minori, care sunt lipsți de ocrotirea părinților. Au fost lăsați cu bunicii, cu vecinii, părinți lor circulă în străinătate ș.a.m.d. Noi am remarcat că este absolut necesară consolidarea educației, a programelor de educație pentru tineri în general. Vom avea o lume educată, o lume liniștită sau n-o vom avea deloc, dacă nu e ocupăm de acești tineri. Fiindcă tinerii sunt ca și plastilina, sunt foarte bine modelabili. Dacă se ocupă de ei cei care sunt bine intenționați, ei sunt receptivi. Prinși în proiecte educative, proiecte școlare, ei sunt foarte receptivi la aceste proiecte. Dacă însă vor fi prinși în găști infracționale de cartier, în rețele infracționale care distribuie droguri și în astfel de medii de subcultură infracțională, va fi o mare problemă pentru societatea europeană a viitorului”, a declarat Augustin Lazăr.
Un astfel de semnal venit de la un om cu asemenea autoritate nu ar trebui ignorat. Însă cine să le explice și politicienilor locali (în speță primarilor de localități) pe înțelesul lor?
Nicu Tașcă