Proiectul ”Sunt ACTIV” a ajuns la final!
„Sunt ACTIV”, proiectul de tineret al Asociației Activ, finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, a ajuns la final. Proiectul a fost lansat cu ocazia deschiderii anului universitar 2016-2017, în cadru festiv la Universitatea din Petroșani, principalul partener în cadrul proiectului, unde au fost prezenți peste 500 de studenți, cadre didactice și importante personalități ale Văii Jiului și ale județului Hunedoara. „Sunt ACTIV” s-a desfășurat pe parcursul a câteva săptămâni, în municipiul Petroșani, în cadrul a 18 acțiuni distincte de: educație nutrițională, activități sportive, ateliere practice de nutriție sau prezentări cu participare largă a tinerilor.
Participanții au fost elevii Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva”, Colegiul Economic „Hermes” și Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, precum și studenți ai Universității din Petroșani. În desfășurarea activităților, echipa Activ a fost susținută de voluntari din cadrul Asociației Studenților Basarabeni din Petroșani și de sponsorul BCR. „Ne-a plăcut foarte mult ideea proiectului și am susținut-o, tinerii fiind o prioritate pentru BCR, motiv pentru care venim cu produse foarte avantajoase pentru ei”, a declarat Romeo Sabău, Director Grup BCR.
Acesta a fost primul proiect al organizației, dar succesul este evident. „Proiectul finanțat de DSJT Hunedoara reprezintă primul demers oficial al organizației noastre în <<lupta>> cu obezitatea infantilă. Am derulat diverse activități cu cei peste 60 de tineri, participanți direcți la grupurile organizate, însă numărul celor la care au ajuns informațiile noastre a fost cu mult peste 1.000. Am avut experiențe mai mult decât interesante și productive, de fiecare dată participanții oferind un feedback ce ne face să credem că proiectul nostru și-a atins scopul propus. Am transmis tinerilor că cel mai important reper pe care trebuie să îl avem în atingerea unui stil de viață sănătos este echilibrul, iar „ingredientele” principale sunt: alimentația sănătoasă, sportul, odihna și relaționarea directă cu ceilalți”, susține președintele Asociației Activ, Nicu Rotaru.
În România, peste 50{9a5d7dc17012582abff687e9b5edb4e4cf74f8aed4a146ac8fc660462cc5cb17} din populaţie are probleme de sănătate, din cauza supra-alimentării şi a lipsei de activitate fizică. Țara noastră se situează pe locul 3 la capitolul „obezitate infantilă” în Europa, iar 10{9a5d7dc17012582abff687e9b5edb4e4cf74f8aed4a146ac8fc660462cc5cb17} dintre copiii care se prezintă la specialist au greutate de adult. Un copil din doi are probleme cu greutatea corporală. În trei din patru cazuri, obezitatea a devenit un factor de risc. Fie că este vorba de elevii din ciclul primar, gimnazial sau liceal, preferinţa pentru calculatoare este unanimă, copiii ajungând să petreacă ore în şir în faţa monitorului. Abandonarea activităţilor sportive în favoarea oricăror alte preocupări are cu siguranţă efecte negative pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor. Obezitatea şi anumite deformări ale coloanei vertebrale sunt doar câteva exemple de anomalii apărute la copiii de vârstă şcolară, la acestea adăugându-se scăderea semnificativă a stimei de sine.
„Am discutat cu tinerii despre diverse noțiuni de nutriție, precum nutrienți, balanță calorică, alimente procesate vs. alimente integrale, mese esențiale ale zilei sau asocieri corecte ale alimentelor. De asemenea, în cadrul sesiunilor sportive am prezentat un set de exerciții de fitness foarte utile în lupta cu kilogramele în plus, ce pot fi realizate atât în aer liber cât și în interior, având în vedere că ne situăm într-o zonă montană cu o vreme nu foarte prietenoasă. Am încercat să eliminăm orice motiv pentru care tinerii nu ar face sport, pentru exercițiile propuse nefiind necesare dispozitive dintr-o sală de fitness, greutatea propriului corp fiind de cele mai multe ori suficientă”, a declarat Petrică Mălăncuș, nutriționist și personal trainer.
În perspectiva inserției pe piața muncii, oportunitățile tinerilor sunt reduse, astfel că persoanele supraponderale sunt mai puţin dorite ca angajaţi, deoarece angajatorii tind să le perceapă ca fiind mai puţin productive şi mai puţin harnice, arată un studiu realizat de profesionişti din domeniul resurselor umane. „Acesta este și motivul pentru care am pus bazele unui parteneriat cu Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, din cadrul Universității din Petroșani, centru în care ne-am desfășurat activitatea cu studenții din cadrul proiectului <<Sunt ACTIV>>. Piața muncii a devenit destul de selectivă, iar datoria noastră este să pregătim tinerii pentru a face față exigențelor sau prejudecăților angajatorilor”, a încheiat Nicu Rotaru.
Din cadrul echipei a făcut parte și Chef Bogdan Ion, un tânăr petrilean pasionat de arta culinară, experimentat în bucătăriile celebrilor Jamie Oliver sau Raymond Blanc.
Proiectul are ca rezultat concret redactarea unui ghid de bune practici, material în care sunt prezentate modele de alimentație sănătoasă, tipuri de exerciții fizice pe care tinerii le pot executa acasă cu corpul liber sau cu dispozitive uzuale, avantajele practicării unui sport de echipă, cauze și efecte al obezității infantile, rezultatele cercetării din cadrul proiectului, opiniile specialiștilor sau experiențe împărtășite ale tinerilor.
A.I.