Război și propagandă
Bășcălia și hazul de necaz sunt caracteristici importante ale poporului român. Aproape că ne mândrim cu ele, dar mai ales le folosim cu asupra de măsură ori de câte ori avem ocazia.
Așa a fost și cu așa-zisa temă a războiului. A fost de ajuns ca unele voci să anunțe că România ar putea fi gazda unor militari NATO, că au apărut glumele despre ”bărbații din ziua de azi” care ar trebui să apere țara.
Și totuși, în ultimii 30 de ani, România a reușit doar două performanțe notabile, dar foarte importante. Este vorba despre intrarea în cele mai importante două cluburi: NATO și UE. Sunt încă probleme uriașe în România, dar orice exercițiu de imaginație am face, gândind că nu am fi în cele două cluburi arată dezastruos.
Ca să fac și eu o glumă, e ca-n bancul acela cu trenul care vine în gară. Am avut inspirația să ne urcăm în cele două. Și bine am făcut. Acum putem glumi relaxați, ceea ce ucrainienii nu prea pot.
Nu avem a ne teme de un eventual război, chiar dacă încrederea în Armata Română a mai scăzut. Nu pentru că am avea capabilități care să ne facă intangibili, ci pentru că suntem sub umbrela NATO.
Dacă ne poate apăra de posibili invadatori, NATO nu ne poate apăra în fața propagandei.
Iar aici noi suntem vulnerabili. Aș spune că am fost atât de mult timp vulnerabili, că nu ne putem reveni. Propaganda de toate felurile poate juca liniștită tontoroiu în România. Și o face chiar cu asupra de măsură. Evident, creează și adepți sau oameni care aderă trup și suflet la manipulări.
Nu vă culcați pe ureche că sunt puțini. Numărul lor e în creștere.
Aici suntem însă pe cont propriu. Nu ne mai ajută nimeni, decât ceea ce știm despre informare și dezinformare.
Războiul acesta este cu un inamic invizibil și nu are nici limită de timp.
La acest război ar trebui să fim atenți, între două glume și trei bășcălii, desigur.
Nicu Tașcă
P.S. Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu, se află de ieri în izolare, după ce cum spune chiar el, s-a intersectat cu virusul COVID-19. Avertizez că acesta e un fapt și nu o bășcălie.