„Recalcularea tuturor pensiilor” – o tărăgăneală cu scopul de a nu fi majorate!
Potrivit Dex, a recalcula înseamnă a calcula din nou, a stabili ceva pe baza unor noi calcule (adesea pornind de la alte date)”.
Așadar, despre ce recalculare a pensiilor este vorba așa cum se vântură de atâta timp în spațiul public? Asta pentru că nu toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari depun la casele de pensii adeverințe care conțin date noi în baza cărora să solicite recalcularea pensiei, pe principiul contributivității.
Problema de drept generat de valorificarea la pensie a unor venituri suplimentare realizate anterior datei de 01.04.2001, a fost tranșată de instanța supremă prin Decizia Ril nr. 19/2012. În motivarea acestei decizii s-a reținut că aplicarea principiului contributivității impune luarea în calcul a sporurilor și veniturilor suplimentare utilizate la determinarea punctajelor medii anuale, în măsura în care acestea au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, au fost înregistrate în carnetul de muncă sau rezultă din adeverințe, conform legislației în vigoare și s-au plătit contribuții de asigurări sociale.
Or la determinarea drepturilor de pensie, Casele de pensii au valorificat salariile înregistrate în carnetul de muncă, fără a avea în vedere veniturile brute realizate anterior datei de 01.04.2001 pentru care s-a achitat contribuția de asigurări sociale.
Un fost ministru al Muncii, în cadrul unei emisiuni tv, se lamenta că statul a pierdut, în ultimii cinci ani, 50 milioane pentru asistența juridică în procesele câștigate pe bandă rulantă de către pensionari. Păi cum altfel dacă pensionarilor li se resping, de către Casele de pensii, cererile prin care solicită recalcularea pensiilor pe baza adeverințelor cu veniturile brute realizate anterior perioadei de 01.04.2001?
Dacă s-ar vrea, domnul ministru al Muncii ar putea rezolva problema, prin pârghiile legale ce le are la dispoziție, prin care s-ar economisi la bugetul statului bani cheltuiți cu asistența juridică cât și faptul ca „părinții și bunicii noștri” să nu mai fie nevoiți să umble timp îndelungat prin tribunale pentru a-și câștiga drepturile ce li se cuvin.
În concluzie, nu e greu de înțeles că mult trâmbițata sintagmă „recalcularea tuturor pensiilor”(a nu se confunda cu digitalizarea dosarelor de pensii) este o tărăgăneală cu scopul voalat de a nu fi majorate.
Petre Lungoci