„Șarpele cu ochelari”
(Pamflet)
În urmă cu ceva zile, mă întorceam de la cumpărături trecând pe lângă un cort, amplasat într-o zonă destul de aglomerată, unde se adunau semnături, din partea unui partid, pentru candidatul la alegerile prezidențiale.
Semnăturile le strângea un prieten ce se afla într-o discuție cu un cetățean pe care încerca să-l convingă să semneze pentru candidatul la Prezidențiale. Nu am putut trece fără să salut, ocazie când discuțiile dintre cei doi au încetat. L-am întrebat cum merge, mi-a răspuns „merge bine”, deși pe fața lui se citea altceva, moment când a intrat în discuții și cetățeanul ce nu apucase să semneze și care m-a întrebat dacă eu semnez pentru candidatul respectiv.
I-am spus că nu semnez pentru un astfel de candidat, expunându-i doar unele din motive. Acesta a rămas mirat la cele auzite, mai ales că era un pensionar miner mulțumit de măririle pensiilor făcute de partidul afișat pe pereții cortului.
Ca să înțeleagă realitatea, i-am spus că pensiile le dă Statul Român, iar partidul care strânge semnături nu este Statul Român. Pensiile sunt dreptul celor care au muncit și au contribuit la bugetul asigurărilor de stat și nu sunt pomana vreunui partid.
I-am explicat și cum au fost jefuiți, prin HG.291/2017, cei 100 de mii de pensionari ai grupelor I/II, de drepturile bănești pe 33 luni (01.01.2016 – 01.10.2018). Acesta fiind un pensionar provenit din grupa I/condiții speciale de muncă, era mulțumit de mărirea pensiei prin Legea 221/2018, dar nu cunoștea că această legea este doar un cadou „otrăvit”, o amăgire, cu scopul de a acoperi perioada campaniilor electorale ale următoarelor alegeri (prezidențiale, locale, legislative) în beneficiul partidului ce aduna semnături, pentru ca din septembrie 2021, prin aplicarea noii formule de calcul, singura categorie de pensionari cărora nu li se vor majora pensiile vor fi cei din grupa I/ condiții speciale de muncă, grupă din care face parte și el.
Omul m-a ascultat cu atenție și a înțeles despre ce este vorba, dar și prietenul meu (cel cu sarcină de partid să strângă semnături) nu m-a contrazis, chiar dacă a pierdut semnătura celui pe care, mai devreme, încerca să-l convingă să semneze pentru candidatul la Prezidențiale.
Toată această mică poveste nu s-a terminat, ea a continuat odată cu apariția (de după colțul cortului) celui care a trasat sarcină de partid, strângere de semnături. Nervos, din cauza celor ascultate, (sigur a tras cu urechea, stând pitit după colț) a trecut în grabă pe lângă noi, traversând strada, evitând o situație căreia nu-i putea face față.
Problema a devenit interesantă a doua zi când mă întâlnesc, tot în fața cortului, din nou cu prietenul meu care aduna semnături, spunându-mi că a vorbit la telefon cu „șarpele cu ochelari” care m-a beștelit în fel și chip, pentru cele petrecute în urmă cu o zi. L-am întrebat, de unde până unde „șarpele cu ochelari” ???
„Păi, în urmă cu mulți ani, o persoană <<dibace>> i-a furat funcția pe care, după 3-4 ani, a recuperat-o de la persoana respectivă, iar aceasta, plină de supărare, l-a etichetat „șarpele cu ochelari”, rămânându-i această poreclă despre care știe majoritatea membrilor de partid și nu numai”, mi-a răspuns prietenul meu – strângător de semnături.
Ascultând toate astea, mi-am adus aminte când cineva îmi spunea că nu-i este frică, atât de mult, de șerpi, atunci când îi vede, ci de cei pe care nu-i vede, pentru că aceștia din urmă stau furișați și mușcă când nu te aștepți, fără a avea posibilitatea de a te apăra.
Acum am înțeles câtă dreptate avea respectiva persoană care-mi povestea despre șarpele care stă pitulat și mușcă, fie el și „șarpele cu ochelari”.
Petre Lungoci