Scenarii pentru Europa
Pe lângă aniversarea a 10 ani de apartenență a României la Uniunea Europeană, despre care am scris deja, anul acesta se mai aniversează și 60 de ani de la Tratatul de Roma. Chiar dacă sărbătoarea este pe 9 mai (tratatul fiind semnat pe 9 mai 1957), dezbaterea despre viitorul UE a început deja.
Evident, ca și în cazul aniversării României, momentul sărbătoresc este un bun prilej de bilanț, precum și pentru creionarea unei strategii pentru viitor.
Recunosc că sărbătoarea UE îmi e destul de aproape de suflet, întrucât la cea de-a 50-a aniversare am sărbătorit evenimentul chiar la Roma. Era în primul an de prezență a României în UE. Sunt însă suficient de obiectiv încât să înțeleg că Uniunea Europeană se află la o răscruce de drumuri.
De altfel, dezbaterea pe această temă este încurajată și de publicarea Cărții albe privind viitorul Europei, document în care se lansează cinci scenarii ale evoluției Uniunii până în 2025, urmând ca cetățenii europeni și statele membre să decidă care este scenariul de urmat. Documentul vorbește despre UE- 27, fapt care ține cont că Marea Britanie se pregătește – încet, e drept- să iasă din organizație. Iar liderii europeni sunt împăcați cu asta, deși clar nu aveau ce face.
Sunt însă pefect de acord cu Jean-Claude Junker, președintele Comsiei Europene. ”Chiar și cea mai întunecată zi a anului 2017 este cu mult mai luminoasă decât oricare dintre zilele petrecute de înaintașii noștri pe câmpul de luptă. Acum, când marcăm cea de a 60-a aniversare a tratatului de la Roma, a sosit momentul ca o Europă unită, cu 27 de membri să își contureze o viziune despre propriul viitor. Este timpul să demonstrăm capacitate de a conduce și unitate”, a spus acesta în discursul ce a însoțit lansarea Cărții albe.
Cele cinci scenarii acoperă momentul, acum când euroscepticismul și populismul iau cu asalt Europa. Fie continuăm pe același drum, fie punem accentul exclusiv pe piața muncii, realizăm mai mult sau mai puțin, dar mai eficient ori realizăm mult mai mult.
Cele cinci scenarii nu par să acopere toate plajele de gândire asupra viitorului Uniunii, europarlamentarul Iuliu Winkler vede chiar o a șasea opțiune, ceea ce el numește o Europă a cetățenilor.
De fapt, putem constata că dezbaterea a început, iar Comisia Europeană a pregătit deja o serie de documente de reflecție pe cele mai importante subiecte, tot cinci la număr.
Cum va arăta dezbaterea în România este destul de complicat de anticipat. Deși s-a scris mult pe teme europene, încă românii nu sunt prea atrași de astfel de discuții. Poate și pentru că foarte mulți dintre cei mai informați cetățeni români sunt prinși în hățișul birocratic românesc care folosește drept scuză prevederile europene.
Măcar de nu am rata și acest prilej, cum am mai ratat și altele. Iar Europa să fie considerată ceva îndepătat, care nu ne privește direct. Cu cât vom înțelege mai repede că tot ce se întâmplă în Uniunea Europeană ne privește în mod direct, cu atât va fi mai bine, iar românii vor fi cu adevărat europeni.
Nicu Tașcă