Scrisoare deschisă adresată Ministrului Muncii
În atenția Doamnei Violeta Alexandru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale
Stimată Doamnă,
Odată cu apariția Legii 127/2019, am făcut public mai multe demersuri privind nedreptățile generate de noua formulă de calcul a pensiilor față de cei care au lucrat în condiții grele de muncă. Despre această nedreptate am simulat o pensie, pentru cei care au lucrat în grupa I/codiții speciale de muncă, calculată prin actuala formulă cât și prin noua formulă de calcul prin exemplu pe care îl reiterez mai jos:
Pensie calculată prin actuala formulă de calcul
– 1 septembrie 2020 – 31 august 2021, ultima perioada când pensiile se calculează prin actuala formulă de calcul
– puncte realizate, sa zicem 60
– punctaj: 60:20(stagiul complet de cotizare) = 3
– valoarea punctului de pensie : 1775 lei
– pensia : 3 X 1775 = 5325 lei
Pensia calculată prin noua formulă de calcul
– 1 septembrie 2021 – 31 decembrie 2021
– puncte realizate, aceleași, 60
– valoarea punctului de referință (v.p.r.) =75 și reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie (1875 lei) și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25
–pensia: 60 X 75 =4500 lei.
Se poate observa că pensia de 5325 lei calculată prin actuala formulă de calcul, (perioada 1 septembrie 2020-31 august 2021) când valoarea punctului de pensie, conform legii, trebuia să fie de 1775 lei, este mai mare decât pensia de 4500 lei calculată prin noua formulă de calcul începând cu 1 septembrie 2021, când valoarea punctului de pensie crește la 1875 lei. Așadar, din septembrie 2021 singura categorie de pensionari cărora NU li se vor majora pensiile vor fi cei care și-au desfășurat activitatea în grupa I/ condiții speciale de muncă.
Nedreptățile, prin nerespectarea Legii nr.192/2015, față de acești pensionari din grupa I condiții grele de muncă, vor continua prin înșelătoarea Lege nr. 221/2018, un fel de cârpeală a Legii nr.192/2015, care a adus doar parțial recalculări reparatorii prin neplata retroactivă a diferențelor de bani pentru 33 de luni, respectiv de la 01.01.2016 până la 01.10.2018.
Dar, nu numai atât, aceasta Lege nr. 221/2018 este mai degrabă o amăgire, un cadou „otrăvit” oferit până în septembrie 2021 când va deveni istorie odată cu aplicarea noii formule de calcul „inventată” pentru a scăpa de „povara” grupelor de muncă, vizând pensionarii din grupa I/ condiții speciale de muncă.
Fostul Ministru al Muncii Marius Budăi susținea că prin aplicarea noii formule de calcul se elimina toate inechitățile, dând exemplu pensiile a doi contribuitori din grupa condiții normale de muncă, bărbat și femeie, care au lucrat în același birou, au același număr de puncte, dar pensiile lor sunt diferite pentru că stagiile de cotizare sunt diferite, adică pentru bărbat punctele au fost împărțite la 35, iar pentru femeie punctele au fost împărțite la 30. Sigur că pensiile vor deveni egale având numitorul comun de 25, mascat de valoarea punctului de referință (v.p.r.) obținut tot printr-o împărțire la 25.
Cele două pensii se pot obține în aceiași mărime și prin împărțirea directă a punctelor la 25, pentru ambii contribuitori, fără a mai fi necesară folosirea artificiului mascat (v.p.r.) care discriminează pe cei care au lucrat în grupa I/condiții speciale! A nu se confunda condiții speciale cu pensii speciale, așa cum credea Ministrul Muncii Budăi Marius
Așadar, pensiile celor care reprezintă cel mai mare procent din numărul pensionarilor, respectiv celor din categoria condiții normale de muncă, pot fi majorate prin împărțirea directă a numărului de puncte la 25, în loc de 30 sau 35, și se obține un punctaj mediu mai mare care înmulțit cu valoarea punctului de pensie rezultă o majorare la fel ca și în cazul aplicării noii formule de calcul prin valoarea punctului de referință
Este bine venită majorarea pensiilor prin micșorarea stagiilor de cotizare de la 35, 30 la 25, așa cum am arătat în varianta descrisă mai sus, dar este nelegal și nedrept mărirea stagiului de cotizare pentru pensionarii grupei I/ condiții speciale de muncă, singura categorie de pensionari a căror pensii SE VOR MICȘORA, după care (potrivit pledoariei ministrului muncii demis Budăi Marius) să vii și să invoci amăgitoarea prevedere referitoare la situația în care în urma recalculării rezultă o pensie mai mică decât cea în plată, se menține pensia în plată.
Această nouă noțiune, valoarea punctului de referinta (v.p.r.) este cauza inechităților-nedreptaților care continuă să existe, chiar și în ciuda faptului că tot Marius Budăi, criticând, într-o emisiune tv, pe cei care vor veni la guvernare, a scăpat fără să vrea „porumbelul” spunând : „dacă nu se majorează, nu înseamnă tot tăieri de venituri ???!!!”.
Acestor zeci de mii de pensionari, în afară de faptul că nu sunt beneficiarii micșorării stagiilor de cotizare, așa cum se întâmplă în cazul celor din categoria condiții normale de lucru, nu li se păstrează nici stagiul de cotizare câștigat prin lege. Mai mult de atât, li se mărește stagiul de cotizare, fără a se ține cont de condițiile grele în care au lucrat.
Așadar, utilizarea noii formule de calcul („formula pe care noi am reușit să o găsim” sau „am inventat acest punct de referința – Lia Olguța Vasilescu) are, indubitabil, scopul de a elimina stagiului de cotizare pentru pensionarii grupei I/condiții grele de muncă.
Stimată Doamnă Ministru, una dintre modificările ce se impun a fi aduse Legii 127/2019 este și cea referitoare la noua formulă de calcul (prin v.p.r.) Așa cum am arătat, stagiul de cotizare, câștigat prin lege, trebuie menținut pentru cei din grupa I/ condiții grele de muncă, iar pensiile celor care reprezintă cel mai mare procent din numărul pensionarilor, respectiv a celor din categoria condiții normale de muncă, pot fi majorate prin împărțirea directă a numărului de puncte la 25 în loc de 35 sau 30 și se obține un punctaj mediu mai mare, care înmulțit cu valoarea punctului de pensie rezultă o majorare la fel ca și în cazul aplicării noii formule de calcul (prin v.p.r.) formulă discriminatorie ce trebuie eliminată.
Cu considerație,
Petre Lungoci,
membru al Asociației „Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului”
Sugestie : calcul vpr pentru stagiul de 20 ani 1875 : 20 = 93,75 .Corect ?
Ce reprezintă 1875 ?
1875= val. punctului de pensie la 01.09.2021 atunci cind se presupune ca va fi operational vpr-ul .
Păi 1875 se împarte la 25 pentru toți pensionarii, ceea ce nu e corect. Dacă citiți cu atenție materialul o să înțelegeți despre ce este vorba.